Сјећање на највећи инцидент у историји тениса...

На данашњи дан 1993. године опсесивни навијач Штефи Граф ножем је убо југословенску тенисерку Монику Селеш на турниру у Немачкој!

Тенис 30.04.2019 | 21:15
Сјећање на највећи инцидент у историји тениса...
На WТА турниру у Хамбургу, на данашњи дан пре 26 година, опсесивни навијач немачке тенисерке Штефи Граф, Гинтер Пархе, напао је сечивом дугачким 23 центиментра Монику Селеш током четвртфиналног дуела са Магдаленом Малејевом из Бугарске.

Прва играчица света тада је убодена у пределу лопатице, а поремећни Немац, који је имао 38 година, ненео јој је убод дубок 1,5 центиметар.

Пархеа, који није могао да поднесе то што је Моника сменила Графову на првом месту WТА листе, брзо су савладали, али није завршио у затвору већ добио двогодишњу условну казну уз психолошко лечење.

"Јасно нам је рекао да није хтео да убије Монику Селеш. Само је хтео да је тешко повреди како не би могла више да се такмичи и како би Штефи Граф, за коју навија, поново постала број 1!", биле су речи портпарола немачке полиције Данкмара Лундта након инцидента.

Новосађанка се опоравила, али је напад оставио последице па се "белом спорту" вратила тек после паузе од две године.

"Од тренутка када сам убодена ножем живела сам у сталном страху да ми је угрожена безбедност. Тај човек ме је повредио намерно, а није добио никакву казну. Не желим да више идем у Немачку, не осећам се сигурно тамо и све ме подсећа на тај ружан догађај", изјавила је Селешова у једном од интервјуа.

У тренутку када ју је Гинтер Пархе повредио имала је 19 година и осам гренд слем трофеја, укључујући и Ролан Гарос освојила је као најмлађа у историји са 16 година.

Током принудне паузе коју је направила после убода ножем постала је држављанка САД, а до краја каријере освојила је још само један гренд слем пехар - Аус Опен 1996. године.

Никада више није заиграла ни на једном турниру у Немачкој.

Гинтер Пархе је једним од најтежих инцидената који се икада догодио на спортским теренима прекинуо сјајну каријеру Мале Мо, за коју многи верују да би била можда и најуспешнија у историји женског тениса да није морала да направила паузу.

Са девет гренд слем трофеја заузима девето место на листи најтрофејнијих играчица, док је Шрефи Граф на трећем месту вечне листе са 22 пехара, иза рекордерке Маргарет Корт, која има 24, и Серене Вилијамс (23).

Нако напада на Монику Селеш на турнирима је уведено посебно обезбеђење.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар