Sjećanje na najveći incident u istoriji tenisa...

Na današnji dan 1993. godine opsesivni navijač Štefi Graf nožem je ubo jugoslovensku teniserku Moniku Seleš na turniru u Nemačkoj!

Tenis 30.04.2019 | 21:15
Sjećanje na najveći incident u istoriji tenisa...
Na WTA turniru u Hamburgu, na današnji dan pre 26 godina, opsesivni navijač nemačke teniserke Štefi Graf, Ginter Parhe, napao je sečivom dugačkim 23 centimentra Moniku Seleš tokom četvrtfinalnog duela sa Magdalenom Malejevom iz Bugarske.

Prva igračica sveta tada je ubodena u predelu lopatice, a poremećni Nemac, koji je imao 38 godina, neneo joj je ubod dubok 1,5 centimetar.

Parhea, koji nije mogao da podnese to što je Monika smenila Grafovu na prvom mestu WTA liste, brzo su savladali, ali nije završio u zatvoru već dobio dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihološko lečenje.

"Jasno nam je rekao da nije hteo da ubije Moniku Seleš. Samo je hteo da je teško povredi kako ne bi mogla više da se takmiči i kako bi Štefi Graf, za koju navija, ponovo postala broj 1!", bile su reči portparola nemačke policije Dankmara Lundta nakon incidenta.

Novosađanka se oporavila, ali je napad ostavio posledice pa se "belom sportu" vratila tek posle pauze od dve godine.

"Od trenutka kada sam ubodena nožem živela sam u stalnom strahu da mi je ugrožena bezbednost. Taj čovek me je povredio namerno, a nije dobio nikakvu kaznu. Ne želim da više idem u Nemačku, ne osećam se sigurno tamo i sve me podseća na taj ružan događaj", izjavila je Selešova u jednom od intervjua.

U trenutku kada ju je Ginter Parhe povredio imala je 19 godina i osam grend slem trofeja, uključujući i Rolan Garos osvojila je kao najmlađa u istoriji sa 16 godina.

Tokom prinudne pauze koju je napravila posle uboda nožem postala je državljanka SAD, a do kraja karijere osvojila je još samo jedan grend slem pehar - Aus Open 1996. godine.

Nikada više nije zaigrala ni na jednom turniru u Nemačkoj.

Ginter Parhe je jednim od najtežih incidenata koji se ikada dogodio na sportskim terenima prekinuo sjajnu karijeru Male Mo, za koju mnogi veruju da bi bila možda i najuspešnija u istoriji ženskog tenisa da nije morala da napravila pauzu.

Sa devet grend slem trofeja zauzima deveto mesto na listi najtrofejnijih igračica, dok je Šrefi Graf na trećem mestu večne liste sa 22 pehara, iza rekorderke Margaret Kort, koja ima 24, i Serene Vilijams (23).

Nako napada na Moniku Seleš na turnirima je uvedeno posebno obezbeđenje.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar