Од главног критичара, до спортског директора?!

Рио Фердинанд близу повратка у Јунајтед! Већ обављени разговори. . .

Фудбал 30.04.2019 | 19:15
Од главног критичара, до спортског директора?!
Британски "Дејли мејл" преноси да би некадашњи капитен могао ускоро да преузме место спортског директора славног клуба.

Рио Фердинанд је већ обавио разговоре са потпредседником Едом Вудвордом и власницима Јунајтеда, породицом Глејзер, како би се вратио на Олд Трафорд после непуних пет година.

Фердинанд је за "црвене ђаволе" играо у периоду од 2002. до 2014. године, након што га је тада Јунајтед са 25 милиона евра учинио најскупље плаћеним британским фудбалером икада при трансферу из Лидса.

Каријеру је окончао у мају 2015. у дресу Квинс Парк Ренџерса, а играо је и за Вест Хем, Борнмут, Лидс и Манчестер јунајтед.

Највећи успех остварио је наступајући за "црвене ђаволе" са Олд Трафорда и то у периоду када су штоперски бедем чинили он и Немања Видић.

За 13 сезона у Јунајтеду, Фердинанд је одиграо 455 утакмица и постигао осам голова, а освојио је шест титула Премијер лиге, Лигу шампиона, ФА куп, три Лига купа, шест Комјунити шилдова, УЕФА Суперкуп и Светско клупско првенство.

Дрес репрезентације Енглеске облачио је 81 пут, а за национални тим је постигао и три гола.

Доласком Оле Гунара Солскјера на клупу отпочео је велики процес рехабилитације Манчестер јунајтеда у циљу повратка на врх европског и светског фудбала, а тај процес биће завршен довођењем првог спортског директора у клупској историји. Иако се дуго од јавности скривало име човека који би преузео тако важну улогу, острвски медији открили су да је први пик Црвених ђавола - Рио Фердинанд!

Некадашњи енглески репрезентативац и легенда Манчестер јунајтеда велика је жеља првог оперативца клуба Еда Вудворда, који је ових дана инсистирао на томе да седну за преговарачки сто и разговарају о детаљима потенцијалне сарадње, што се недавно и догодило.

Породица Глејзер, иначе власник Манчестер јунајтеда, годинама је неуспешно покушавала да Фердинандаукључи у рад клупске управе, али сада су се изгледа ствари драстично промениле. Првенствено, јер у клубу нема људи попут Жозеа Муриња или Луја ван Гала, које Фердинанд не цени превише, а присуство његовог пријатеља и бившег саиграча Солскјера на Јунајтедовој клупи могло би да буде и пресудно у Вудвордовимнамерама да овај посао заврши с позитивним исходом.

Ако би се заиста и догодило да Фердинанд преузме једну од најважнијих функција, имао би пуне руке посла. Јунајтед се од одласка сер Алекса Фергусона налази у реконструкцији која је досад имала неколико неуспешних фаза и притом је утрошена невероватна сума новца. Фердинанд би практично био неко ко би радио у дослуху са Солскјером и заједничким снагама би прво рашчистили тим од играча чије место није у Јунајтеду, пре свих Ромелуа Лукакуа, Пола Погбе, Алексиса Санчеза, Дармијана, можда чак и Давида де Хее, а онда кренули у планирану и циљану реконструкцију која би тражила стрпљење и време да ствари дођу на своје.

Велики је то залогај за некога ко нема апсолутно никаквог искуства рада у спортском сектору, али Острвом кружи прича да Вудворд изузетно цени Фердинандов пословни њух, јер успешно води компанију једног бренда одеће и ресторан. Изнад свега, у Јунајтеду врло цене анализе на телевизији БТ Спорт, где Фердинанд ради као стручни консултант, иако су његове опсервације најчешће усмерене против екипе и с врло критичким тоном према играчима. Ипак, као неко ко је обележио еру сер Алекса Фергусона у Јунајтеду и човек огромног утицаја међу играчима, клуб тражи баш таквог човека, који би лупио шаком о сто и поставио ствари на своје.

Дарен Флечер се такође помиње као потенцијални кандидат за нову улогу, али је Фердинанд први пик. Јунајтед жели да промени ствари и почне да користи своје легенде, баш као што то ради Ајакс с Едвином ван дер Саром, Марком Овермарсом, Роналдом де Буром...

Била би то велика ствар за Јунајтед, поготово јер има толико својих људи које може да постави на највише позиције...

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар