Ово су закључци самита у Берлину

Београд и Приштина су се сложили да наставе са напорима да имплементирају постојеће споразуме и да се конструктивно укључе у дијалог за нормализацију односа, кроз ЕУ, ради постизања свеобухватног и коначног споразума, један је од закључака скупа у Берлину, објављених на званичном сајту њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Свијет 30.04.2019 | 11:09
Ово су закључци самита у Берлину
Берлински скуп су иницирали Меркелова и француски предсједник Емануел Макрон, а у закључцима стоји да је наглашен значај коначног, правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине.

Такав споразум је кључан за пут Србије и Косова у Европу, истиче се у саопштењу. Учесници су се, наводи се, сложили да такав споразум треба да буде свеобухватан и политички одржив и да допринесе стабилности у региону.

Наглашен је значај инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требао да буде праћен мјерама за изградњу повјерења.

Учесници су похвалили успјешно закључени споразум Грчке и Сјеверне Македоније о имену и констатовали да је тај споразум изванредан примјер успјешног рјешавања сукоба.

Берлинском скупу су присуствовали лидери земаља Западног Балкана и Приштине заједно са премијерима Хрватске и Словеније и високим представником Европске уније за спољне послове и безбједносну политику и потпредсједником Европске комисије.

На скупу је било ријечи о заједничкој европској перспективи Западног Балкана.

Учесници су се, стоји у саопштењу, сложили да појачају своје напоре на успостављању регионалне економске области у складу са изјавом Самита у Софији за 2018. и закључцима о самиту Западног Балкана 2018. године.

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у оквиру такозваног Берлинског процеса.

Повезаност, економска сарадња, слободна трговина, безбједносна сарадња, размјене младих и помирење су централни елементи процеса.

На берлинском скупу поново је потврђена подршка лидера земаља Западног Балкана Регионалној канцеларији за сарадњу младих (РИЦО).

Напомиње се да ће предстојећи самит бити одржан у Познању, у Пољској.

Учесници су се сложили да прошире своју сарадњу како би спријечили радикализацију и борбу против тероризма, недозвољену трговину и илегалне миграције.

Они су нагласили своју непоколебљиву посвећеност демократији, укључујући централну улогу избора и парламентарних институција, владавину права и добру управу, борбу против корупције и организованог криминала, те улогу цивилног друштва и независних медија, стоји у саопштењу.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и за јачање отпорности друштава на унутрашње и спољашње изазове нашег времена.

Учесници скупа у Берлину потврдили су своју посвећеност стабилности региона.

У том циљу, учесници су поздравили намјеру Хрватске да организује самит ЕУ за Западни Балкан током свог предсједавања ЕУ 2020. године.

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Епистахије

30.04.2019 09:31

Па ти закључци постоје већ 10 година. Мало се сликали у Берлину и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2019 11:13

Једино се надати да би могло нешто бити на овом скупу што хрватска страна иницира у Хрватској.

Name

Милан

30.04.2019 09:32

Није багра од Меркелове и Макрона смјела да позове Додика јер би им спуцао у фацу да се мора постовати Реулзолуција Савјета безбиједности УН-а 1244 по којој је Косово саставни дио Србије. Али зато це Додик да иде код Ердогана па нека се уце од њега како се постује медјунарно ораво и како се постује протокол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

30.04.2019 12:08

кукавице, крију се од Додика, не смију му на оци. Али, као да су они неки вазни политицари. Нису ни до кољена Додику. Он мозе да назове Путина сваки дан, код папе иде кад позели, а ево и Ердогану је наредио да га зовне у посјету. Није ни цудо да се Меркеловој тресу гаце кад неко спомене Додика. Јос кад оде одлазеца администрација, ици це Миле и Трампу да саспе у лице све сто треба. Јел тако Милане?

Name

Никола

30.04.2019 16:51

Политичару са ЦРНЕ ЛИСТЕ није мјесто поред или нити близу ЕУ. Срамота за Србе!

Name

Бакица

30.04.2019 09:38

Само да казем Звиздицу посто је рекао на самиту да границе БИХ остају непромјењене : Ако Косово буде независно и Српска Република постаје независна буди сигуран .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

30.04.2019 10:35

Косово је изгубљено а ако се овако настави и РС це ускоро нестати... паметном доста

Name

075

30.04.2019 10:42

@Бакица Узмите ви својих 174 км мировине и правац Србија! РС јесте неовисна, али од памети, част ријетким изнимкама!

Name

не ремсе

30.04.2019 09:40

Јадна мајко ко о нама одлуцује. Српски потомци из свих балканских народа и вјера. Ко год се одрекао вјере Православне и имена Српског доведен је у Берлин да пљује по Србима. Једини ко је требао бити уз Вуцица господин Додик је замијењен техницаром Звидицем а он је то искористио да прица о Косову које његова земља нине признала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2019 12:12

Нису смјели звати Додика, боје га се јер знају да би галамио на Меркелову и Тацију наредио да одмах укине таксе. Моцан је Додик, послије Путина најмоцнији свјетски политицар. Има и свој авијон и хеликоптер.

Name

Вучко

30.04.2019 09:42

Поново Берлин србима кроји судбину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла Баба лан?

30.04.2019 09:45

Ста је било са Тацијевим "таксама"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хроничар

30.04.2019 09:45

Из овог што прочитах рекло би се проблема нема, ништа није спорно. Само шиптари хоће своју државу Косово. Ко кога овдје је*е ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

30.04.2019 10:18

Овај састанак је био беспотребан,сувисан а знало се да це заврсити са фијаском и према томе дебакл је био неминован а сви говорници осим Вуцица антисрпски настројени..

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

30.04.2019 11:44

Сви учесници су се сложили да ће и даље да купују њамачка аута ! А Французи ће да штампају комвертибилне марке без покрића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част

30.04.2019 11:45

Милане они се упласили насег Миле сила је то дрзавник ево цватамо од доброте

ОДГОВОРИТЕ