ИТА: Из Бергама се види Лига шампиона!

Аталанта престигла Рому и побегла Торину, Милану и Лацију! Аталанта на мјесту које заслужује! Екипа из Бергама побједом над Удинезеом у опроштајном мечу пред својом публиком вратила се на четврто мјесто на табели - оно које води у Лигу шампиона.  Није сваки дан Емполи: Аталанта живи Лигу шампиона! Важна победа Нероазура у Бергаму над Удинезеом од 2:0 у борби за елитно такмичење.  Сасуоло се спасио, Миленковић и друштво помогли! Фиорентина поражена на стадиону Артемио Франки од Сасуола, којег само теорија дијели од опстанка у Серији А. Никола Миленковић и његови саиграчи испраћени звиждуцима.

Фудбал 30.04.2019 | 09:30
ИТА: Из Бергама се види Лига шампиона!
Четири кола пре краја Серије А, фудбалери Аталанте налазе се на четвртом месту, које води директно у Лигу шампиона! 

Головима у финишу утакмице у Бергаму, домаћин је савладао Удинезе 2:0 и прескочио Рому, а ривала оставио да стрепи за опстанак.

Следи реновирање стадиона

После утакмице против Удинезеа почиње реновирање стадиона Атлети Д'Азури вредно 40 милиона евра. Последња два меча као домаћин ове сезоне Аталанта ће одиграти на Мапеи стадиону у Сасуолу, против Ђенове и Сасуола.

Није било превише гол-шанси већим делом утакмице, а чак је и Удинезе био ближи да поведе када је статива сачувала гол Аталанте у 73. минуту после шута Родрига де Паула.

Лоша процена Сандра и неопрезан старт у 81. минуту омогућили су Мартену де Руну да доведе Аталанту у вођство, које је убрзо потом дуплирао Марио Пашалић за 17. победу клуба из Бергама ове сезоне. 

Црно-плави сада имају бод више од Роме, три од Торина и Милана, а четири од Лација. У преостале четири утакмице играће против Лација и Јувентуса у гостима, а Ђенове и Сасуола у Сасуолу, због реновирања стадиона у Бергаму.

Уз то, 15. маја чека их финале Купа Италије против Лација. 

Каква би то сезона била за Ђан Пјера Гасперинија и његове играче ако би успели да се поред освојеног трофеја пласирају и у Лигу шампиона!

Успела је Аталанта да победи демоне прошлости и не дозволи да јој се понови Емполи од пре неколико недеља када је шутирала 40 пута на гол и одиграла мршавих 0:0 на свом терену. Вечерас је савладала Удинезе са 2:0 головима у последњих десет минута и запосела ту четврту позицију која јој гарантује учешће у Лиги шампиона следеће сезоне.

Како играју у последње време пулени тренера Ђампијера Гасперинија, сигурно је и заслужују.

Синоћ су били бољи у првом полувремену, имали неколико добрих прилика, али промашаји Госенса, Де Рона, Папуа Гомеза и Пашалића у првих 45 минута умало да им се освете у наставку. Јер, питање је шта би било да је прецизан ударац Родрига Де Паула уместо стативе скренуо десетак сантиметара у мрежу.

Било је то у 73. минуту када су се сви на стадиону у Бергаму скаменили и помислили да би нова несрећа могла да их задеси, посебно после сјајног издања на Сан Паолу и победе над Наполијем у прошлом колу, као и куп тријумфа над Фиорентином.

Али, све је дошло на своје у завршних десет минта. Прво је Бразилац Сандро фаулирао Масијела у 81. минуту, а Холанђанин Мартен Де Рон са беле тачке донео предност, да би тачку на утакмицу и тријумф Аталанте ставио Хрват Марио Пашалић у 86. минуту.

Овом победом тим из Бергама стигао је до четвртог места и цифре од 59 бодова, што је бод више од Роме и по три у односу на Торино и Милан који такође јуре визу за Лигу шампиона. Уједно, вечерас су се Гасперинијеви фудбалери и опростили од свог града јер ће последња два меча у Серији А као домаћини (Ђенова и Сасуоло) играти на Мапеи стадиону.

Наиме, Атлети Азури ће се реконструисати током лета јер није по стандардима УЕФА, али и поред овог тријумфа Аталанту чека велики посао у борби за Лигу шампиона јер у последња четири кола гостује код Лација и Јувентуса.

Што се тиче Удинезеа, екипа Игора Тудора је опасно зарибала, па је после четвртог везаног меча без победе опет угрожена са само четири бода више изнад опасне зоне. 

Пласман у финале Купа послије 23 године, осам мечева без пораза и борба за Лигу шампиона били су најбоља позивница за навијаче Аталанте на дуел са Удинезеом којим је затворено 34. коло Серије А.

На посљедњем мечу Аталанте на свом стадиону АтлетиД' Азури у овој сезони црвено-црни су уз много труда и уз мало среће стигли до велике побједе 2:0.

Домаћим фудбалерима  било је потребно 10 удараца ка голу, затим да Родриго Де Пол погоди њихову стативу, па чак и да штопер Масијело оде у напад и избори пенал да би коначно пробили одбрану гостију из Удина.

У напетој завршници лопту није узео најбољи стријелац Дуван Запата, па ни одлични Папу Гомез.

Умјесто њих шутирао је Де Рон и погодио, а само четири минуте касније Марио Пашалић дефинитивно је ријешио питање побједника.

АТАЛАНТА – УДИНЕЗЕ 2:0 (2:0)
/Де Рон 81 пенал, Пашалић 85/ 

Иако смо голове видјели тек у посљедњих десет минута, био је ово узбудљив меч у којима су гостујући фудбалери дисциплинованом игром унијели нервозу у редове Аталанте, али и учинили све да покушају да стигну најмање до бода.

Да је лопта послије ударца Де Пола у 72. минуту погодила мрежу умјесто стативе, могли су се надати и цијелом плијеном, али ни то није била једина велика шанса за Удинезе.

Аталанта домаћин на Мапеи стадионуПослије утакмице против Удинезеа почиње реновирање стадиона Атлети Д'Азури вриједно 40 милиона евра. Посљедња два домаћинска меча, Аталанта ће одиграти на Мапеи стадиону у Сасуолу, против Ђенове и Сасуола.
Ипак, кренимо редом.

Како ће меч изгледати најавили су домаћи притиском на старту меча послије којег је Госенс запријетио главом, а Муса одбранио у гужви, а потом Де Рон фантастичним волејом у 27. минуту, међутим, голман Удинезеа је имао среће да је лопта ишла  директно у њега.

Десет минута касније Пашалић је одлично скочио и шутирао главом, али лопта је прошла двадесетак центиметара од стативе.

Био је тек увод у напету завршницу првог дијела, у којој је Удинезе промашио једну од двије шансе које је на овом мечу једноставно морао да искористи.

Кевин Лазања у 44. Минуту одлично се ослободио чувара и лобовао Голинија, али је лопта отишла поред гола.

Само минут касније Запата је повратном лоптом упослио Пашалића који са десетак метара шутира поред гола, да би Колумбијац практично у сљедећем нападу закаснио на додавање на само метар од гол-линије.

Слична ситуација поновила се у 67. минуту, када је Папу Гомез пробио у шеснаестерац, али је Ларсен добро пратио и у посљедњи тренутак избио лопту испред Запате.

Офанзива Аталанте пред прилично испуњеним трибинама није јењавала и само минут касније, Гомез је поново у центру пажње, овог пута  његов ударац брани Муса, а Запата не успјева да упути добар ударац у наставку.

Све ово Удинезе је могао да казни у 72. минуту, али божица Фортуна није била на њиховој страни.

Де Пол је све одлично урадио испред шесснаестерца са лијеве стране, гађао супротни угао, али је лопта погодила стативу, да би ју Лазања, онај исти трагичар из првог полувремена, промашио на само неколико метара од гола.

Мусо је нешто касније уписао још једну одбрану послије шута Запате, а потом је коначно услиједио расплет.

Штопер Мазијело нашао се у противничком шеснаестерцу, Сандро је неопрезно стартовао и потпуно заслужено Аталанта је стигла до једанаестерца.

Де Рон је послао Муса у једну, лопту у другу страну, уједно и своју екипу ка врху и четвртој позицији, а госте у наставак борбе за опстанак.

Четири минуте касније све дилеме ријешио је Пашалић поготком за коначних 2:0, након што је лопта закачила једног играча Удинезеа.

Савршено послијеподне могао је да крунише Запата у судијској надокнади али је Мусо новом одбраном спријечио његов 23. погодак у сезони.

Аталанта и Колумбијац неће много марити јер су испунили циљ – овим тријумфом преузели су четврту позицију која води у Лигу шампиона, ону коју су играма ове сезоне дефинитивно заслужили.

Сасуоло се спасио, Миленковић и друштво помогли! Фиорентина поражена на стадиону Артемио Франки од Сасуола, којег само теорија дијели од опстанка у Серији А. Никола Миленковић и његови саиграчи испраћени звиждуцима. Сасуоло и званично у Серији А и следеће сезоне, Фиорентина играла без одбране! На крају 1:0 на Артемио Франкију.

Теорија је претила Сасуолу, али сада више нема дилеме. Тим из регије Емилије Ромања је и званично осигурао статус прволигаша за наредну сезону, а с обзиром на све оно што већ годинама показује у Серији А – ту му је и место. Видело се то и у вечерашњем мечу против Фиорентине, без обзира на то што је Виола ове сезоне одиграла мало горих утакмица. На крају 1:0 за Сасуоло у 34. колу Серије А.

Једини гол на утакмици је већ у 37. минуту постигао спретни Доменико Берарди, мада је то само била логична последица Виолине игре без одбране. Просто је наиме невероватно са коликом су лакоћом гости долазили до шанси, и пре тог гола могли су, тачније морали да постигну бар још два гола, али су на крају сачекали Берардијев седми лигашки гол у сезони.

Фиорентина је додуше готово моментално добила прилику да изједначи. Федерико Кјеза понекад делује много зрелије од своје 21 године. Вукао је Федерика Пелуса, вукао је и овај њега, али је Кјеза свој део прљавог посла сакрио од судије и пустио на време. Пенал за Фиорентину, нажалост није било паметно препустити Жордану Веретуу да изведе најстрожу казно. Очајан ударац и сјајна парада Андрее Консиљијасачували су предност гостима.

На крају је победа могла да буде и убедљивија. Мерих Демирел је у 59. минуту матирао домаће, али се још једном показало да Италијани никако да науче да користе видео технологију. Читавих три минута било им је потребно да прегледају снимак и схвате да је Демирел био у офсајду, минималном, али ипак офсајду.

Нико се неће превише потрести због тога. Битно да је Сасуоло одео сва три бода са стадиона “Артемио Франки“.

Ни једанаестерац ни поништен гол противника нису били довољни Фиорентини да савлада Сасуоло на свом терену, па чак ни да извуче реми.

Сасуоло је голом Берадија из 37. минута стигао до минималне побједе у Фиренци и тако продужио агонију „виоле“ која није славила у посљедњих десет мечева Серије А.

Томе је вјероватно допринијело и емотивно пражњење послије елиминације у полуфиналу Купа Италије од Аталанте, док су фудбалери у зелено-бијелим дресовима силно жељели побједу којом практично опстају у Серији А.

Четири минута послије поготка Берардија Фиорентина је имала прилику за изједначење из помало спорног једанаестерца, али је Консиљи одбранио ударац Веретуа.

Неубједљиву партију фудбалера у љубичастом, па и Николе Миленковића, искористио је Демирал да у 59. Минуту повиси на 2:0 управо поред српског штопера, међутим овај погодак је након интервенције из ВАР собе ипак поништен због минималног офсајда.

Сасуоло је до краја меча успио да сачува своју мрежу и овим тријумфом чак престигне Фиорентину на табели.

"Виола“ је имала добар почетак сезоне, међутим ударни тандем Кјеза – Симеоне  далеко је од голгетерске форме и Фиорентина је послије серије  од десет мечева без побједе и три без постигнутог гола на свом терену на разочаравајућем 12. мјесту на табели.

Стога и не чуде звиждуци домаће публике у понедјељак увече упућени домаћим фудбалерима.

Сасуоло је на десетом мјесту и од циља – опстанка у Серији А дијели их само теорија. Четири кола прије краја имају 12 бодова више од Емполија који би до краја морао да побиједи све утакмице да их гурне у нижи ранг, под условом да Сасуоло упише сва четири пораза.

СЕРИЈА А - 34. КОЛО:

Аталанта - Удинезе 2:0 (0:0)
/Де Рон 81 пенал, Пашалић 85/

Фиорентина - Сасуоло 0:1 (0:1)
/Демирал 37/

Одиграно у недјељу:

Фрозиноне - Наполи 0:2 (1:0)
/Мертенс 19, Јунес 49/

Кјево - Парма 1:1 (0:1)
/Међорини 66 - Куцка 38/

СПАЛ - Ђенова 1:1 (1:0)
/Фелипе 36 - Лападула 57/

Сампдорија - Лацио 1:2 (0:2)
/Кваљарела 57 - Каиседо 3, 19/

Торино - Милан 2:0 (0:0)
/Белоти 58 пен, Беренгер 69/

Одиграно у суботу:

Болоња - Емполи 3:1 (0:1)
/Соријано 52, Орсолини 83, Сансоне 90+5 - Пајач 17/

Рома - Каљари 3:0 (2:0)
/Фацио 5, Пасторе 8, Коларов 86/

Интер - Јувентус 1:1 (1:0)
/Наинголан 7 - Роналдо 62/

ТАБЕЛА: Јувентус 88, Наполи 70, Интер 62, Аталанта 59, Рома 58, Торино 56, Милан 56, Лацио 55, Сампдорија 48, Сасуоло 41, Каљари 40, Фиорентина 40, СПАЛ 39, Болоња 37, Парма 37, Ђенова 35, Удинезе  33, Емполи 29, Фрозиноне 23, Кјево 15*.

*НАПОМЕНА Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар