ITA: Iz Bergama se vidi Liga šampiona!

Atalanta prestigla Romu i pobegla Torinu, Milanu i Laciju! Atalanta na mjestu koje zaslužuje! Ekipa iz Bergama pobjedom nad Udinezeom u oproštajnom meču pred svojom publikom vratila se na četvrto mjesto na tabeli - ono koje vodi u Ligu šampiona.  Nije svaki dan Empoli: Atalanta živi Ligu šampiona! Važna pobeda Neroazura u Bergamu nad Udinezeom od 2:0 u borbi za elitno takmičenje.  Sasuolo se spasio, Milenković i društvo pomogli! Fiorentina poražena na stadionu Artemio Franki od Sasuola, kojeg samo teorija dijeli od opstanka u Seriji A. Nikola Milenković i njegovi saigrači ispraćeni zvižducima.

Fudbal 30.04.2019 | 09:30
ITA: Iz Bergama se vidi Liga šampiona!
Četiri kola pre kraja Serije A, fudbaleri Atalante nalaze se na četvrtom mestu, koje vodi direktno u Ligu šampiona! 

Golovima u finišu utakmice u Bergamu, domaćin je savladao Udineze 2:0 i preskočio Romu, a rivala ostavio da strepi za opstanak.

Sledi renoviranje stadiona

Posle utakmice protiv Udinezea počinje renoviranje stadiona Atleti D'Azuri vredno 40 miliona evra. Poslednja dva meča kao domaćin ove sezone Atalanta će odigrati na Mapei stadionu u Sasuolu, protiv Đenove i Sasuola.

Nije bilo previše gol-šansi većim delom utakmice, a čak je i Udineze bio bliži da povede kada je stativa sačuvala gol Atalante u 73. minutu posle šuta Rodriga de Paula.

Loša procena Sandra i neoprezan start u 81. minutu omogućili su Martenu de Runu da dovede Atalantu u vođstvo, koje je ubrzo potom duplirao Mario Pašalić za 17. pobedu kluba iz Bergama ove sezone. 

Crno-plavi sada imaju bod više od Rome, tri od Torina i Milana, a četiri od Lacija. U preostale četiri utakmice igraće protiv Lacija i Juventusa u gostima, a Đenove i Sasuola u Sasuolu, zbog renoviranja stadiona u Bergamu.

Uz to, 15. maja čeka ih finale Kupa Italije protiv Lacija. 

Kakva bi to sezona bila za Đan Pjera Gasperinija i njegove igrače ako bi uspeli da se pored osvojenog trofeja plasiraju i u Ligu šampiona!

Uspela je Atalanta da pobedi demone prošlosti i ne dozvoli da joj se ponovi Empoli od pre nekoliko nedelja kada je šutirala 40 puta na gol i odigrala mršavih 0:0 na svom terenu. Večeras je savladala Udineze sa 2:0 golovima u poslednjih deset minuta i zaposela tu četvrtu poziciju koja joj garantuje učešće u Ligi šampiona sledeće sezone.

Kako igraju u poslednje vreme puleni trenera Đampijera Gasperinija, sigurno je i zaslužuju.

Sinoć su bili bolji u prvom poluvremenu, imali nekoliko dobrih prilika, ali promašaji Gosensa, De Rona, Papua Gomeza i Pašalića u prvih 45 minuta umalo da im se osvete u nastavku. Jer, pitanje je šta bi bilo da je precizan udarac Rodriga De Paula umesto stative skrenuo desetak santimetara u mrežu.

Bilo je to u 73. minutu kada su se svi na stadionu u Bergamu skamenili i pomislili da bi nova nesreća mogla da ih zadesi, posebno posle sjajnog izdanja na San Paolu i pobede nad Napolijem u prošlom kolu, kao i kup trijumfa nad Fiorentinom.

Ali, sve je došlo na svoje u završnih deset minta. Prvo je Brazilac Sandro faulirao Masijela u 81. minutu, a Holanđanin Marten De Ron sa bele tačke doneo prednost, da bi tačku na utakmicu i trijumf Atalante stavio Hrvat Mario Pašalić u 86. minutu.

Ovom pobedom tim iz Bergama stigao je do četvrtog mesta i cifre od 59 bodova, što je bod više od Rome i po tri u odnosu na Torino i Milan koji takođe jure vizu za Ligu šampiona. Ujedno, večeras su se Gasperinijevi fudbaleri i oprostili od svog grada jer će poslednja dva meča u Seriji A kao domaćini (Đenova i Sasuolo) igrati na Mapei stadionu.

Naime, Atleti Azuri će se rekonstruisati tokom leta jer nije po standardima UEFA, ali i pored ovog trijumfa Atalantu čeka veliki posao u borbi za Ligu šampiona jer u poslednja četiri kola gostuje kod Lacija i Juventusa.

Što se tiče Udinezea, ekipa Igora Tudora je opasno zaribala, pa je posle četvrtog vezanog meča bez pobede opet ugrožena sa samo četiri boda više iznad opasne zone. 

Plasman u finale Kupa poslije 23 godine, osam mečeva bez poraza i borba za Ligu šampiona bili su najbolja pozivnica za navijače Atalante na duel sa Udinezeom kojim je zatvoreno 34. kolo Serije A.

Na posljednjem meču Atalante na svom stadionu AtletiD' Azuri u ovoj sezoni crveno-crni su uz mnogo truda i uz malo sreće stigli do velike pobjede 2:0.

Domaćim fudbalerima  bilo je potrebno 10 udaraca ka golu, zatim da Rodrigo De Pol pogodi njihovu stativu, pa čak i da štoper Masijelo ode u napad i izbori penal da bi konačno probili odbranu gostiju iz Udina.

U napetoj završnici loptu nije uzeo najbolji strijelac Duvan Zapata, pa ni odlični Papu Gomez.

Umjesto njih šutirao je De Ron i pogodio, a samo četiri minute kasnije Mario Pašalić definitivno je riješio pitanje pobjednika.

ATALANTA – UDINEZE 2:0 (2:0)
/De Ron 81 penal, Pašalić 85/ 

Iako smo golove vidjeli tek u posljednjih deset minuta, bio je ovo uzbudljiv meč u kojima su gostujući fudbaleri disciplinovanom igrom unijeli nervozu u redove Atalante, ali i učinili sve da pokušaju da stignu najmanje do boda.

Da je lopta poslije udarca De Pola u 72. minutu pogodila mrežu umjesto stative, mogli su se nadati i cijelom plijenom, ali ni to nije bila jedina velika šansa za Udineze.

Atalanta domaćin na Mapei stadionuPoslije utakmice protiv Udinezea počinje renoviranje stadiona Atleti D'Azuri vrijedno 40 miliona evra. Posljednja dva domaćinska meča, Atalanta će odigrati na Mapei stadionu u Sasuolu, protiv Đenove i Sasuola.
Ipak, krenimo redom.

Kako će meč izgledati najavili su domaći pritiskom na startu meča poslije kojeg je Gosens zaprijetio glavom, a Musa odbranio u gužvi, a potom De Ron fantastičnim volejom u 27. minutu, međutim, golman Udinezea je imao sreće da je lopta išla  direktno u njega.

Deset minuta kasnije Pašalić je odlično skočio i šutirao glavom, ali lopta je prošla dvadesetak centimetara od stative.

Bio je tek uvod u napetu završnicu prvog dijela, u kojoj je Udineze promašio jednu od dvije šanse koje je na ovom meču jednostavno morao da iskoristi.

Kevin Lazanja u 44. Minutu odlično se oslobodio čuvara i lobovao Golinija, ali je lopta otišla pored gola.

Samo minut kasnije Zapata je povratnom loptom uposlio Pašalića koji sa desetak metara šutira pored gola, da bi Kolumbijac praktično u sljedećem napadu zakasnio na dodavanje na samo metar od gol-linije.

Slična situacija ponovila se u 67. minutu, kada je Papu Gomez probio u šesnaesterac, ali je Larsen dobro pratio i u posljednji trenutak izbio loptu ispred Zapate.

Ofanziva Atalante pred prilično ispunjenim tribinama nije jenjavala i samo minut kasnije, Gomez je ponovo u centru pažnje, ovog puta  njegov udarac brani Musa, a Zapata ne uspjeva da uputi dobar udarac u nastavku.

Sve ovo Udineze je mogao da kazni u 72. minutu, ali božica Fortuna nije bila na njihovoj strani.

De Pol je sve odlično uradio ispred šessnaesterca sa lijeve strane, gađao suprotni ugao, ali je lopta pogodila stativu, da bi ju Lazanja, onaj isti tragičar iz prvog poluvremena, promašio na samo nekoliko metara od gola.

Muso je nešto kasnije upisao još jednu odbranu poslije šuta Zapate, a potom je konačno uslijedio rasplet.

Štoper Mazijelo našao se u protivničkom šesnaestercu, Sandro je neoprezno startovao i potpuno zasluženo Atalanta je stigla do jedanaesterca.

De Ron je poslao Musa u jednu, loptu u drugu stranu, ujedno i svoju ekipu ka vrhu i četvrtoj poziciji, a goste u nastavak borbe za opstanak.

Četiri minute kasnije sve dileme riješio je Pašalić pogotkom za konačnih 2:0, nakon što je lopta zakačila jednog igrača Udinezea.

Savršeno poslijepodne mogao je da kruniše Zapata u sudijskoj nadoknadi ali je Muso novom odbranom spriječio njegov 23. pogodak u sezoni.

Atalanta i Kolumbijac neće mnogo mariti jer su ispunili cilj – ovim trijumfom preuzeli su četvrtu poziciju koja vodi u Ligu šampiona, onu koju su igrama ove sezone definitivno zaslužili.

Sasuolo se spasio, Milenković i društvo pomogli! Fiorentina poražena na stadionu Artemio Franki od Sasuola, kojeg samo teorija dijeli od opstanka u Seriji A. Nikola Milenković i njegovi saigrači ispraćeni zvižducima. Sasuolo i zvanično u Seriji A i sledeće sezone, Fiorentina igrala bez odbrane! Na kraju 1:0 na Artemio Frankiju.

Teorija je pretila Sasuolu, ali sada više nema dileme. Tim iz regije Emilije Romanja je i zvanično osigurao status prvoligaša za narednu sezonu, a s obzirom na sve ono što već godinama pokazuje u Seriji A – tu mu je i mesto. Videlo se to i u večerašnjem meču protiv Fiorentine, bez obzira na to što je Viola ove sezone odigrala malo gorih utakmica. Na kraju 1:0 za Sasuolo u 34. kolu Serije A.

Jedini gol na utakmici je već u 37. minutu postigao spretni Domeniko Berardi, mada je to samo bila logična posledica Violine igre bez odbrane. Prosto je naime neverovatno sa kolikom su lakoćom gosti dolazili do šansi, i pre tog gola mogli su, tačnije morali da postignu bar još dva gola, ali su na kraju sačekali Berardijev sedmi ligaški gol u sezoni.

Fiorentina je doduše gotovo momentalno dobila priliku da izjednači. Federiko Kjeza ponekad deluje mnogo zrelije od svoje 21 godine. Vukao je Federika Pelusa, vukao je i ovaj njega, ali je Kjeza svoj deo prljavog posla sakrio od sudije i pustio na vreme. Penal za Fiorentinu, nažalost nije bilo pametno prepustiti Žordanu Veretuu da izvede najstrožu kazno. Očajan udarac i sjajna parada Andree Konsiljijasačuvali su prednost gostima.

Na kraju je pobeda mogla da bude i ubedljivija. Merih Demirel je u 59. minutu matirao domaće, ali se još jednom pokazalo da Italijani nikako da nauče da koriste video tehnologiju. Čitavih tri minuta bilo im je potrebno da pregledaju snimak i shvate da je Demirel bio u ofsajdu, minimalnom, ali ipak ofsajdu.

Niko se neće previše potresti zbog toga. Bitno da je Sasuolo odeo sva tri boda sa stadiona “Artemio Franki“.

Ni jedanaesterac ni poništen gol protivnika nisu bili dovoljni Fiorentini da savlada Sasuolo na svom terenu, pa čak ni da izvuče remi.

Sasuolo je golom Beradija iz 37. minuta stigao do minimalne pobjede u Firenci i tako produžio agoniju „viole“ koja nije slavila u posljednjih deset mečeva Serije A.

Tome je vjerovatno doprinijelo i emotivno pražnjenje poslije eliminacije u polufinalu Kupa Italije od Atalante, dok su fudbaleri u zeleno-bijelim dresovima silno željeli pobjedu kojom praktično opstaju u Seriji A.

Četiri minuta poslije pogotka Berardija Fiorentina je imala priliku za izjednačenje iz pomalo spornog jedanaesterca, ali je Konsilji odbranio udarac Veretua.

Neubjedljivu partiju fudbalera u ljubičastom, pa i Nikole Milenkovića, iskoristio je Demiral da u 59. Minutu povisi na 2:0 upravo pored srpskog štopera, međutim ovaj pogodak je nakon intervencije iz VAR sobe ipak poništen zbog minimalnog ofsajda.

Sasuolo je do kraja meča uspio da sačuva svoju mrežu i ovim trijumfom čak prestigne Fiorentinu na tabeli.

"Viola“ je imala dobar početak sezone, međutim udarni tandem Kjeza – Simeone  daleko je od golgeterske forme i Fiorentina je poslije serije  od deset mečeva bez pobjede i tri bez postignutog gola na svom terenu na razočaravajućem 12. mjestu na tabeli.

Stoga i ne čude zvižduci domaće publike u ponedjeljak uveče upućeni domaćim fudbalerima.

Sasuolo je na desetom mjestu i od cilja – opstanka u Seriji A dijeli ih samo teorija. Četiri kola prije kraja imaju 12 bodova više od Empolija koji bi do kraja morao da pobijedi sve utakmice da ih gurne u niži rang, pod uslovom da Sasuolo upiše sva četiri poraza.

SERIJA A - 34. KOLO:

Atalanta - Udineze 2:0 (0:0)
/De Ron 81 penal, Pašalić 85/

Fiorentina - Sasuolo 0:1 (0:1)
/Demiral 37/

Odigrano u nedjelju:

Frozinone - Napoli 0:2 (1:0)
/Mertens 19, Junes 49/

Kjevo - Parma 1:1 (0:1)
/Međorini 66 - Kucka 38/

SPAL - Đenova 1:1 (1:0)
/Felipe 36 - Lapadula 57/

Sampdorija - Lacio 1:2 (0:2)
/Kvaljarela 57 - Kaisedo 3, 19/

Torino - Milan 2:0 (0:0)
/Beloti 58 pen, Berenger 69/

Odigrano u subotu:

Bolonja - Empoli 3:1 (0:1)
/Sorijano 52, Orsolini 83, Sansone 90+5 - Pajač 17/

Roma - Kaljari 3:0 (2:0)
/Facio 5, Pastore 8, Kolarov 86/

Inter - Juventus 1:1 (1:0)
/Naingolan 7 - Ronaldo 62/

TABELA: Juventus 88, Napoli 70, Inter 62, Atalanta 59, Roma 58, Torino 56, Milan 56, Lacio 55, Sampdorija 48, Sasuolo 41, Kaljari 40, Fiorentina 40, SPAL 39, Bolonja 37, Parma 37, Đenova 35, Udineze  33, Empoli 29, Frozinone 23, Kjevo 15*.

*NAPOMENA Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar