Берлин: Објављен нацрт декларације

У Берлину је објављен нацрт декларације која би требало да буде усвојена на састанку шефова држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Њемачке, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније.

Свијет 29.04.2019 | 21:05
Берлин: Објављен нацрт декларације
"Подсјећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успјешан договор између Грчке и Сјеверне Македоније око спора о имену као изванредан примјер успјешног рјешавања конфликата", наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси "Радио Слободна Европа".

Подвукли су важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу Србије и Косова. Сагласни су да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринијети регионалној стабилности.

"Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново укључе, конструктивно, у дијалог о нормализацији односа уз посредство ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума", додаје се.

Учесници су подвукли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, који би требали пратити напори у јачању повјерења. Пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили њихово опредјељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса. Повезаност, економија, слободна трговина, сарадња на безбједносним проблемима, мобилност младих и помирење основни су стубови процеса, наводи се. Поновили су своју подршку Регионалној канцеларији за сарадњу младих. Радују се идућем самиту у Пољској.

Учесници су се сложили и да ће унаприједити сарадњу како би спријечили радикализацју и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала као и јачање улоге цивилног друштва и независних медија. Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачању отпорности друштава прортив изазова данашњег времена, унутра и извана. Поново су потврдили своју посвећености стабилности региона, закључује се у нацрту.

(РСЕ)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Реално гледано

29.04.2019 19:14

Значи ишли туристички, мало г.зица да види пута... ЕУ пише једно, бошњаци друго, срби треће, албанцо неста цетврто, а хрвати неста сасвим десето... Укратко договорили су се оно што су могли и маилом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалније

29.04.2019 19:33

Европа зели Балкан стабилан и ако је могуце у ЕУ. ЕУ је признала Косово и ту измјена бити неце. Покусавају мало опустити односе, али теско то иде. Добро је да нису одустали од нас јер смо ми одустали од самих себе.

Name

Нема декларације

29.04.2019 20:07

Нема декларације неце је Предсједниство усвојити јер неце Миле.Ето јолбаха супље дрзаве.

Name

Ре

29.04.2019 21:32

БуХ није супља,супаљ је рудоња,небркај.

Name

Миле

29.04.2019 19:17

Кога ови зај..ју: "Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала као и јачање улоге цивилног друштва и независних медија." Српска пуна британских спијуна и њемацких овцара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

29.04.2019 19:34

Ово што се назире из овога текста небих рекао да ово има обиљежје Декларације . Више изгледа као процедурална Зајебанција. У чије здравље се испијао коњак-француски или скендербег-? У здравље Меркелове,Макрона и Тачија.Остали су само гости.А Он, чекамо његову "државничку" оцјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бариса

29.04.2019 19:37

Састанак без Милета ионако нема никаквог смисла. Миле је познат по прибилизавању ставова и миротворству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.04.2019 20:03

Да ли је заиста било коме на овоме скупу стало да се уреди Западни Балкан.Кад су у питању домаци актери вецина њих зели да задрзи садасње стање јер из њега црпе и моц и новац а уводење реда за њих знаци крај у сваком смислу ,политицком дрзавницком и вјероватни губитак лицне слободе. Странцима то доде као покусај прања савјести и продавања прица својим бирацима да се њих као несто пита и да их неко слуса.Западном Балканом и њиховим народима поново јасе ко стигне и ко направи дил са властодрсцима . Уредење Западног Балкана це изгледа морати сацекати неке нове генерације којима це примарни циљ бити интереси својих народа,тавих данас нема ни на видику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2019 20:12

Тресла се гора родио се миш . Косово је на једну страну Србија на другу !!! То знаци да остаје стање непромијењено сто знаци бит ће тензија само докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.29.4.2019

29.04.2019 20:33

Нема од тога ништа,свеје то лари фари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наш

29.04.2019 21:24

Још половином прошлог вијека је неко рекао: "КРЕЗУБА ЕВРОПА". У тој Европи су се десила два свјетска рата и највећи злочини од памтивијека. Послије тога, ко још може да каже да је то цивилизована средина. По овоме сада се види да је напредовала само по томе што више не призна своје злочине, још жешће чини геноцид и невиђене злочине (бомбардовање суверених држава) и РС 1995.године, и сада би да буде ауторитет. Ако је тада била крезуба, сада показује да нема ни крље у глави, али зна да потегне силу! Ова порука гласи "пуј пике не важи" ви будите мирни а ми ћемо радити шта хоћемо. Међународно право је цркло у Европи, ту цркотину је преузела Америка и томе треба стати на крај. Европи је сада остало још само да буде безобразна и да безобразлуком празни Балкан од сппособног становништва. Инсталирала је у свим банана државама КЛЕПТОКРАТЕ, јер њој то одговара јер су и сада скоро сви били на коњаку у Берлину. Окрените тим лицемјерима леђа и престаните с њима било шта разговарати. Формирајте Балкански економски савез и бесцаринску зону, уведите Европи санкције и затворите им границе. Само тако ће престати да се спрдају с нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорбирн

30.04.2019 07:48

Нас,бас си паметан.Ти си то све описао као да смо ми економски гигант,а цитав европски континент биједа.Цуј увести им санкције.Одспавај мало,мозда си уморан..

Name

Нострадамус

29.04.2019 21:30

Ако у тој декларацији стоји слободна трговина да ли то знаци да се укида такса Косова на робу из БиХ и Србије.А ста ако до тога не додје хоце ли опет Србија и цак БиХ бити криви.

ОДГОВОРИТЕ