Berlin: Objavljen nacrt deklaracije

U Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na sastanku šefova država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Svijet 29.04.2019 | 21:05
Berlin: Objavljen nacrt deklaracije
"Podsjećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspješan dogovor između Grčke i Sjeverne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primjer uspješnog rješavanja konflikata", navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Podvukli su važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu Srbije i Kosova. Saglasni su da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprinijeti regionalnoj stabilnosti.

"Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo uključe, konstruktivno, u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma", dodaje se.

Učesnici su podvukli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebali pratiti napori u jačanju povjerenja. Pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Svi učesnici su potvrdili njihovo opredjeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa. Povezanost, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja na bezbjednosnim problemima, mobilnost mladih i pomirenje osnovni su stubovi procesa, navodi se. Ponovili su svoju podršku Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih. Raduju se idućem samitu u Poljskoj.

Učesnici su se složili i da će unaprijediti saradnju kako bi spriječili radikalizacju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje uloge civilnog društva i nezavisnih medija. Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanju otpornosti društava prortiv izazova današnjeg vremena, unutra i izvana. Ponovo su potvrdili svoju posvećenosti stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu.

(RSE)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Realno gledano

29.04.2019 19:14

Znači išli turistički, malo g.zica da vidi puta... EU piše jedno, bošnjaci drugo, srbi treće, albanco nesta cetvrto, a hrvati nesta sasvim deseto... Ukratko dogovorili su se ono što su mogli i mailom...

ODGOVORITE
Name

Realnije

29.04.2019 19:33

Evropa zeli Balkan stabilan i ako je moguce u EU. EU je priznala Kosovo i tu izmjena biti nece. Pokusavaju malo opustiti odnose, ali tesko to ide. Dobro je da nisu odustali od nas jer smo mi odustali od samih sebe.

Name

Nema deklaracije

29.04.2019 20:07

Nema deklaracije nece je Predsjednistvo usvojiti jer nece Mile.Eto jolbaha suplje drzave.

Name

Re

29.04.2019 21:32

BuH nije suplja,supalj je rudonja,nebrkaj.

Name

Mile

29.04.2019 19:17

Koga ovi zaj..ju: "Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i jačanje uloge civilnog društva i nezavisnih medija." Srpska puna britanskih spijuna i njemackih ovcara.

ODGOVORITE
Name

REALNO

29.04.2019 19:34

Ovo što se nazire iz ovoga teksta nebih rekao da ovo ima obilježje Deklaracije . Više izgleda kao proceduralna Zajebancija. U čije zdravlje se ispijao konjak-francuski ili skenderbeg-? U zdravlje Merkelove,Makrona i Tačija.Ostali su samo gosti.A On, čekamo njegovu "državničku" ocjenu.

ODGOVORITE
Name

Barisa

29.04.2019 19:37

Sastanak bez Mileta ionako nema nikakvog smisla. Mile je poznat po pribilizavanju stavova i mirotvorstvu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.04.2019 20:03

Da li je zaista bilo kome na ovome skupu stalo da se uredi Zapadni Balkan.Kad su u pitanju domaci akteri vecina njih zeli da zadrzi sadasnje stanje jer iz njega crpe i moc i novac a uvodenje reda za njih znaci kraj u svakom smislu ,politickom drzavnickom i vjerovatni gubitak licne slobode. Strancima to dode kao pokusaj pranja savjesti i prodavanja prica svojim biracima da se njih kao nesto pita i da ih neko slusa.Zapadnom Balkanom i njihovim narodima ponovo jase ko stigne i ko napravi dil sa vlastodrscima . Uredenje Zapadnog Balkana ce izgleda morati sacekati neke nove generacije kojima ce primarni cilj biti interesi svojih naroda,tavih danas nema ni na vidiku.

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2019 20:12

Tresla se gora rodio se miš . Kosovo je na jednu stranu Srbija na drugu !!! To znaci da ostaje stanje nepromijenjeno sto znaci bit će tenzija samo dokle?

ODGOVORITE
Name

Neđo.29.4.2019

29.04.2019 20:33

Nema od toga ništa,sveje to lari fari.

ODGOVORITE
Name

Naš

29.04.2019 21:24

Još polovinom prošlog vijeka je neko rekao: "KREZUBA EVROPA". U toj Evropi su se desila dva svjetska rata i najveći zločini od pamtivijeka. Poslije toga, ko još može da kaže da je to civilizovana sredina. Po ovome sada se vidi da je napredovala samo po tome što više ne prizna svoje zločine, još žešće čini genocid i neviđene zločine (bombardovanje suverenih država) i RS 1995.godine, i sada bi da bude autoritet. Ako je tada bila krezuba, sada pokazuje da nema ni krlje u glavi, ali zna da potegne silu! Ova poruka glasi "puj pike ne važi" vi budite mirni a mi ćemo raditi šta hoćemo. Međunarodno pravo je crklo u Evropi, tu crkotinu je preuzela Amerika i tome treba stati na kraj. Evropi je sada ostalo još samo da bude bezobrazna i da bezobrazlukom prazni Balkan od spposobnog stanovništva. Instalirala je u svim banana državama KLEPTOKRATE, jer njoj to odgovara jer su i sada skoro svi bili na konjaku u Berlinu. Okrenite tim licemjerima leđa i prestanite s njima bilo šta razgovarati. Formirajte Balkanski ekonomski savez i bescarinsku zonu, uvedite Evropi sankcije i zatvorite im granice. Samo tako će prestati da se sprdaju s nama.

ODGOVORITE
Name

Dorbirn

30.04.2019 07:48

Nas,bas si pametan.Ti si to sve opisao kao da smo mi ekonomski gigant,a citav evropski kontinent bijeda.Cuj uvesti im sankcije.Odspavaj malo,mozda si umoran..

Name

Nostradamus

29.04.2019 21:30

Ako u toj deklaraciji stoji slobodna trgovina da li to znaci da se ukida taksa Kosova na robu iz BiH i Srbije.A sta ako do toga ne dodje hoce li opet Srbija i cak BiH biti krivi.

ODGOVORITE