Меркел: Неће бити доношења одлука

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да ће у Берлину на самиту о западном Балкану бити ријечи о односу Србије и самопроглашеног Косова, како да се он покрене са мртве тачке, те да ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука.  

Свијет 29.04.2019 | 19:17
Меркел: Неће бити доношења одлука
Меркелова је пред почетак састанка на прес конференцији са коорганизатором самита о западном Балкану француским предсједником Емануелом Макроном рекла да овај састанак није замјена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размјене мишљења о ситуацију у региону.

– Говорићемо и о Србији и Косову, како да унаприједимо кретања, јер се овај проблем чини слабије ријешеним. Искрено и заједно да поведемо разговор, само читав регион може да се развија заједно. Да се види како могу да се наставе билатерални преговори – рекла је Меркелова.

Она је навела да Њемачка и Француска подржавају европску перспективу западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

Макрон је рекао да ће бити ријечи о случају Србије и самопроглашеног Косова с вољом да се наставе преговори.

– Немамо намјеру да пропишемо рјешење, већ смо спремни да сагледамо све опције и да се разговори наставе без табуа. Одговорност је на свима, сви морамо да радимо да двије стране наставе дијалог – рекао је Макрон.

Он је навео да је циљ да се заједно ради на стабилности региона, јер је најважније имати политичку стабилноси у региону, што за Француску представља политику новог ангажмана. 

– Од 2000. године смо се мало повукли из региона и данас желимо заједно да радимо. Двадесет година је прошло од ратова који су поцијепали Балкан, а Преспанским споразумом смо видјели да можемо да превазиђемо разлике – рекао је Макрон.

Он је навео да стабилност зависи од регионалне агенде и веће сарадње балканских земаља, те додао да постоје тензије које не доприносе никоме и да ће о томе бити ријечи на самиту, пренијели су београдски медији.

Раније је шеф европске дипломатије Федерика Могерини имала билатералне састанке са лидерима “западнобалканске шесторке”, међу којима је био и предсједник Србије Александар Вучић.

На тим састанцима се разговарало о ситуацији у региону и истакута је опредијељеност за регионалну сарадњу, а у том контексту је Споразум из Преспе (између Грчке и Сјеверне Македоније) означен као историјски примјер.

Било је ријечи и о напретку и будућим перспективама на путу “западнобалканске шесторке” ка ЕУ.

Београдски медији су пренијели да ће скуп западнобалканске шесторке са Меркеловом и Макроном трајати око два часа, након чега ће услиједити и радна вечера.

На скуп су позвани премијери Албаније, Црне Горе, Сјеверне Македоније, предсједник и премијер Србије, као и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату, те представници привремених власти у Приштини, али и премијери Хрватске и Словеније.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Епистахије

29.04.2019 17:58

Значи опет празна прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП ИДЕЈА

29.04.2019 19:01

Додик би то ријесио док си реко Лукац. Декретом и новим законом. Ко цар Дусан. А мозда и тенковима СФОР-а. Само, ЈБГ, нису га позвали. СТЕТА

Name

Бицх Бозји

29.04.2019 19:08

Слијепа подрска њемацке независности косова је тајни договор америке и њемацке пред пад берлинског зида, да амери њемацкој дозволе уједњињење, а њемацка америма освајање косова (независност) и стварање америцке територије у срцу европе. Све остало је трла баба лан. Не бори се Србија за своје Косово са албанцима, него американцима. Америма је било најлаксе да освоје косово (бомбардовањем Србије), јер ни једна новоформирана дрзава у европи њи за то била подобна као косово.

Name

Нако

29.04.2019 18:08

Је ли се неко надао да це наци рјесење, агонија се наставља? А гдје је био Додик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

29.04.2019 18:09

ГДЈЕ ЈЕ ДОДИК НА ОВОМ САСТАНКУ,ЦУДИ МЕ ДА ГА НЕМА,ТРЕБАЛА ЈЕ МЕРКЕЛОВА ДОДИКА ПИТАТ КПГА ЦЕ ПОЗВАТИ НА САСТАНАК,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђексон

29.04.2019 18:15

Гдје су били-у Берлину,шта су радили-ништа.Пиши пропало. Једино Трамп, ако хоће може да ријеши "косовски Гордијев чвор" тако што ће Албанце натјерти да анулирају таксе на робу из Србије, да у цјелости спроведу Бриселски споразум и са Србијом постигну друге споразуме који ће задовољити обје стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

29.04.2019 18:45

Који западни балкан,хоће ли ми неко објаснити,одкад смо ми западни балкан,а не централни ?Шта се крије иза тога....

ОДГОВОРИТЕ