Merkel: Neće biti donošenja odluka

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da će u Berlinu na samitu o zapadnom Balkanu biti riječi o odnosu Srbije i samoproglašenog Kosova, kako da se on pokrene sa mrtve tačke, te da će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka.  

Svijet 29.04.2019 | 19:17
Merkel: Neće biti donošenja odluka
Merkelova je pred početak sastanka na pres konferenciji sa koorganizatorom samita o zapadnom Balkanu francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom rekla da ovaj sastanak nije zamjena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmjene mišljenja o situaciju u regionu.

– Govorićemo i o Srbiji i Kosovu, kako da unaprijedimo kretanja, jer se ovaj problem čini slabije riješenim. Iskreno i zajedno da povedemo razgovor, samo čitav region može da se razvija zajedno. Da se vidi kako mogu da se nastave bilateralni pregovori – rekla je Merkelova.

Ona je navela da Njemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Makron je rekao da će biti riječi o slučaju Srbije i samoproglašenog Kosova s voljom da se nastave pregovori.

– Nemamo namjeru da propišemo rješenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua. Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dvije strane nastave dijalog – rekao je Makron.

On je naveo da je cilj da se zajedno radi na stabilnosti regiona, jer je najvažnije imati političku stabilnosi u regionu, što za Francusku predstavlja politiku novog angažmana. 

– Od 2000. godine smo se malo povukli iz regiona i danas želimo zajedno da radimo. Dvadeset godina je prošlo od ratova koji su pocijepali Balkan, a Prespanskim sporazumom smo vidjeli da možemo da prevaziđemo razlike – rekao je Makron.

On je naveo da stabilnost zavisi od regionalne agende i veće saradnje balkanskih zemalja, te dodao da postoje tenzije koje ne doprinose nikome i da će o tome biti riječi na samitu, prenijeli su beogradski mediji.

Ranije je šef evropske diplomatije Federika Mogerini imala bilateralne sastanke sa liderima “zapadnobalkanske šestorke”, među kojima je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na tim sastancima se razgovaralo o situaciji u regionu i istakuta je opredijeljenost za regionalnu saradnju, a u tom kontekstu je Sporazum iz Prespe (između Grčke i Sjeverne Makedonije) označen kao istorijski primjer.

Bilo je riječi i o napretku i budućim perspektivama na putu “zapadnobalkanske šestorke” ka EU.

Beogradski mediji su prenijeli da će skup zapadnobalkanske šestorke sa Merkelovom i Makronom trajati oko dva časa, nakon čega će uslijediti i radna večera.

Na skup su pozvani premijeri Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, predsjednik i premijer Srbije, kao i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu, te predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Epistahije

29.04.2019 17:58

Znači opet prazna priča.

ODGOVORITE
Name

TOP IDEJA

29.04.2019 19:01

Dodik bi to rijesio dok si reko Lukac. Dekretom i novim zakonom. Ko car Dusan. A mozda i tenkovima SFOR-a. Samo, JBG, nisu ga pozvali. STETA

Name

Bich Bozji

29.04.2019 19:08

Slijepa podrska njemacke nezavisnosti kosova je tajni dogovor amerike i njemacke pred pad berlinskog zida, da ameri njemackoj dozvole ujednjinjenje, a njemacka amerima osvajanje kosova (nezavisnost) i stvaranje americke teritorije u srcu evrope. Sve ostalo je trla baba lan. Ne bori se Srbija za svoje Kosovo sa albancima, nego amerikancima. Amerima je bilo najlakse da osvoje kosovo (bombardovanjem Srbije), jer ni jedna novoformirana drzava u evropi nji za to bila podobna kao kosovo.

Name

Nako

29.04.2019 18:08

Je li se neko nadao da ce naci rjesenje, agonija se nastavlja? A gdje je bio Dodik?

ODGOVORITE
Name

MESA

29.04.2019 18:09

GDJE JE DODIK NA OVOM SASTANKU,CUDI ME DA GA NEMA,TREBALA JE MERKELOVA DODIKA PITAT KPGA CE POZVATI NA SASTANAK,

ODGOVORITE
Name

Đekson

29.04.2019 18:15

Gdje su bili-u Berlinu,šta su radili-ništa.Piši propalo. Jedino Tramp, ako hoće može da riješi "kosovski Gordijev čvor" tako što će Albance natjerti da anuliraju takse na robu iz Srbije, da u cjelosti sprovedu Briselski sporazum i sa Srbijom postignu druge sporazume koji će zadovoljiti obje strane.

ODGOVORITE
Name

???

29.04.2019 18:45

Који западни балкан,хоће ли ми неко објаснити,одкад смо ми западни балкан,а не централни ?Шта се крије иза тога....

ODGOVORITE