Прича: Чистка „фолираната“!

Манчестер Јунајтед прави буџет од пола милијарде евра за следеће лето! Велике промене се очекују на Олд Трафорду после ове сезоне.

Фудбал 29.04.2019 | 23:45
Прича: Чистка „фолираната“!
Јучерашњим ремијем са Челсијем, Манчестер Јунајтед је суштински пропустио воз за Лигу шампиона. Што значи да је још једна сезона пропала.

Истина, Црвени ђаволи и даље имају теоретске шансе за Лигу шамиона, па чак и да освоје треће место. Али то баш и не делује реално с обзиром да су сада шестопласирани са пет бодова мање од Тотенхема, три од Челсија и бод мање од Арсенала. Од свих имају знатно слабију гол разлику, тако да су кратки и на том мерењу, а једино им на руку иде што до краја сезоне играју против отписаног Хадерсфилда и Кардифа који је једном ногом у Чемпионшипу. Танку наду Ђаволима даје и форма директних ривала за четврто место с обзиром да ни Челси, ни Арсенал не могу никога да победе већ три кола, а очекују их полуфинала Лиге Европе.

Међутим, Јунајтеду ће бити баш потребно чудо, а с обзиром на игру, психолошки моменат и очигледан недостатак мотива код појединих играча. Клуб већ полако може да вуче потезе за следећу сезону. Тренер Солскјер остаје и имаће шансу да се и његово мишљење пита за изглед тима у будућности. Неки велики резови ће бити неминовни.

„Превише је фолиранта тренутно у тиму да би се овај клуб вратио у врх енгелског и европског фудбала“, рекао је некадашњи капитен Рој Кин.

Познат по дугачком језику и неумесним коментарима, контроверзни Ирац је овога пута погодио срж.

Јунајтед има превише звезда на папиру које на терену не праве разлику. Чак ни Давид де Хеа више није превага, већ слаба тачка. Међутим Шпанац је суво злато, какви су остали који имају астрономске уговоре на Олд Трафорду. Јунајтед има играче који су плаћени као суперзвезде, а доприносе као просечни играчи.

Без пласмана у Лигу шампиона, Јунајтед ће приходовати мање новца од очекиваног. Клаузуле и пенали из спонзорских уговора су сурови без Лиге шампиона и све то ће се прелити на финансијску ситуацију клуба. Због чега би могло да дође до великих резова који би клубу уштедели огроман новац пред куповину појачања.

Четворица играча су тренутно највече оптерећење за буџет Манчестер Јунајтеда.

Алексис Санчез зарађује 395.000 фунти недељно – скоро 24.000.000 евра годишње!

Пол Погба зарађује 290.000 фунти недељно – скоро 17.500.000 евра годишње!

Давид де Хеа зарађује 220.000 фунти недељно – преко 13.000.000 евра годишње!

Ромелу Лукаку зарађује 200.000 фунти недељно – преко 12.000.000 евра годишње!

То су све бруто зараде играча, што значи да би Јунајтед са њиховим одласцима уштедео преко 65.000.000 евра. На годишњем нивоу!  А ту је и група играча чији уговори истичу и који сигурно напуштају клуб што ће такође бити растерећење за клупски буџет. Андер Ерера са недељном платом од 80.000, АнтониоВаленсија са 105.000 и Јуан Мата са 140.000 фунти недељно сигурно одлазе на крају сезоне. То је скоро 20.000.000 евра на годишњем нивоу. У плану су и продаје Дармијана (75.000 фунти недељно), Роха(80.000) и Баија (78.000) што је додатних  14.000.000 евра годишње уштеде.

Дакле, ако Јунајтед прода све које жели да прода и реши се оних који не вреде колико зарађују, могао би само на њиховим платама да уштеди 100.000.000 евра. За једну сезону!

А где је новац од обештећења... Погбу цене на 140.000.000 евра колико ће тражити Реалу, Де Хеу неће дати испод 70.000.000 евра иако улази у последњу годину уговора. Питање је колико могу да узму заСанчеза и Лукакуа који су у очајној форми. Чилеанац је у озбиљним годинама (30) и са великом платом, па ће се тешко појавити купац спреман да плати велики новац за обештећење. Лукаку је још млад (26 година), има интересовања за нега, али тешко да ће Јунајтед извући уложених 85.000.000 евра колико га ја платио Евертону.

Нека сува процена је да Јунајтед за поменуте четири звезде од обештећења може да инкасира између 300.000.000 и 350.000.000 евра. Када се на то додају мања обештећења од Баија, Роха и Дармијана, може да се дође и до 400.000.000 евра само од продаје играча. Уз оних 100.000.000 годишње уштеде на плата зараде од обештећења, то је око пола милијарде евра простора у буџету за појачања и нове уговоре наредног лета.

Како уложити тај новац?

Од свих поемнутих, Јунајтед ће се потрудити да задржи Де Хеу, али не под условима које је поставио Шпанац. Де Хеа тражи 400.000 фунти недељно на шта Јунајтед неће пристати. Ако не дође до договора, енгелски клуб ће окренути куповини замене. Облак је тешка мета, али Пикфорд није.

Новац ће бити уложен и у нови уговор за Маркуса Рашфорда који улази у последњу годину уговора и спрема му се драстична повишица. Млади нападач је приоритет, а онда крећу преговори са Лингардом око његовог уговора. Када заврши та два битна посла, Манчестер Јунајтед ће се окренути куповини појачања.

Много је мета за следеће лето. Тражи се штопер, а мете су Кулибали, Шкринијар, Умтити, Варан, Алдервајрелд,Мегвајер, Рубен Дијаш, Миленковић... Неке су нереалне попут Умтитија и Варана, неке су скупе попутШкринијара и Кулибалија, али неминовност је да ће Јунајтед купити неког скупог штопера. На листи жеља је и десни бек Арон Ван Бисака из Кристал Паласа који кошта око 45.000.000 евра.

Одласци Ерере и Мате ће отворити простор и у везном реду. Као жеље Манчестер Јуњтеда се помињу БруноФернандеш из Спортинга, Саул Њигез из Атлетика, Деклан Рајс из Вест Хема и Јури Тилеманс из Монака.

Ипак, највеће појачање се очекује у офанзивном делу везног реда, односно на крилним позицијама. Јунајтед планира трансфер бомбу у том делу тима, а опције су Герет Бејл, Жоао Феликс, Џејсон Санчо.Нико од њих не кошта мање од 100.000.000 евра. 

Биће врело лето на Олд Трафорду и ништа неће бити као пре. Са „фолирантима“  мора да се раскрсти јер Јунајтед већ годинама живи у просеку. Последњу титулу су освојили са Фергусоном 2013. године и од тада ниједном нису били у игри за шампионски пехар. Трећи пут у последње четири године би могли да заврше испод четвртог места у Премијер лиги и полако почињу да личе на Ливерпул из 90-их година прошлог века. А гоа ствар за навијаче Јунајтеда не може да буде, него да постану нови Ливерпул који чека титулу 30 година. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар