Priča: Čistka „foliranata“!

Mančester Junajted pravi budžet od pola milijarde evra za sledeće leto! Velike promene se očekuju na Old Trafordu posle ove sezone.

Fudbal 29.04.2019 | 23:45
Priča: Čistka „foliranata“!
Jučerašnjim remijem sa Čelsijem, Mančester Junajted je suštinski propustio voz za Ligu šampiona. Što znači da je još jedna sezona propala.

Istina, Crveni đavoli i dalje imaju teoretske šanse za Ligu šamiona, pa čak i da osvoje treće mesto. Ali to baš i ne deluje realno s obzirom da su sada šestoplasirani sa pet bodova manje od Totenhema, tri od Čelsija i bod manje od Arsenala. Od svih imaju znatno slabiju gol razliku, tako da su kratki i na tom merenju, a jedino im na ruku ide što do kraja sezone igraju protiv otpisanog Hadersfilda i Kardifa koji je jednom nogom u Čempionšipu. Tanku nadu Đavolima daje i forma direktnih rivala za četvrto mesto s obzirom da ni Čelsi, ni Arsenal ne mogu nikoga da pobede već tri kola, a očekuju ih polufinala Lige Evrope.

Međutim, Junajtedu će biti baš potrebno čudo, a s obzirom na igru, psihološki momenat i očigledan nedostatak motiva kod pojedinih igrača. Klub već polako može da vuče poteze za sledeću sezonu. Trener Solskjer ostaje i imaće šansu da se i njegovo mišljenje pita za izgled tima u budućnosti. Neki veliki rezovi će biti neminovni.

„Previše je foliranta trenutno u timu da bi se ovaj klub vratio u vrh engelskog i evropskog fudbala“, rekao je nekadašnji kapiten Roj Kin.

Poznat po dugačkom jeziku i neumesnim komentarima, kontroverzni Irac je ovoga puta pogodio srž.

Junajted ima previše zvezda na papiru koje na terenu ne prave razliku. Čak ni David de Hea više nije prevaga, već slaba tačka. Međutim Španac je suvo zlato, kakvi su ostali koji imaju astronomske ugovore na Old Trafordu. Junajted ima igrače koji su plaćeni kao superzvezde, a doprinose kao prosečni igrači.

Bez plasmana u Ligu šampiona, Junajted će prihodovati manje novca od očekivanog. Klauzule i penali iz sponzorskih ugovora su surovi bez Lige šampiona i sve to će se preliti na finansijsku situaciju kluba. Zbog čega bi moglo da dođe do velikih rezova koji bi klubu uštedeli ogroman novac pred kupovinu pojačanja.

Četvorica igrača su trenutno največe opterećenje za budžet Mančester Junajteda.

Aleksis Sančez zarađuje 395.000 funti nedeljno – skoro 24.000.000 evra godišnje!

Pol Pogba zarađuje 290.000 funti nedeljno – skoro 17.500.000 evra godišnje!

David de Hea zarađuje 220.000 funti nedeljno – preko 13.000.000 evra godišnje!

Romelu Lukaku zarađuje 200.000 funti nedeljno – preko 12.000.000 evra godišnje!

To su sve bruto zarade igrača, što znači da bi Junajted sa njihovim odlascima uštedeo preko 65.000.000 evra. Na godišnjem nivou!  A tu je i grupa igrača čiji ugovori ističu i koji sigurno napuštaju klub što će takođe biti rasterećenje za klupski budžet. Ander Erera sa nedeljnom platom od 80.000, AntonioValensija sa 105.000 i Juan Mata sa 140.000 funti nedeljno sigurno odlaze na kraju sezone. To je skoro 20.000.000 evra na godišnjem nivou. U planu su i prodaje Darmijana (75.000 funti nedeljno), Roha(80.000) i Baija (78.000) što je dodatnih  14.000.000 evra godišnje uštede.

Dakle, ako Junajted proda sve koje želi da proda i reši se onih koji ne vrede koliko zarađuju, mogao bi samo na njihovim platama da uštedi 100.000.000 evra. Za jednu sezonu!

A gde je novac od obeštećenja... Pogbu cene na 140.000.000 evra koliko će tražiti Realu, De Heu neće dati ispod 70.000.000 evra iako ulazi u poslednju godinu ugovora. Pitanje je koliko mogu da uzmu zaSančeza i Lukakua koji su u očajnoj formi. Čileanac je u ozbiljnim godinama (30) i sa velikom platom, pa će se teško pojaviti kupac spreman da plati veliki novac za obeštećenje. Lukaku je još mlad (26 godina), ima interesovanja za nega, ali teško da će Junajted izvući uloženih 85.000.000 evra koliko ga ja platio Evertonu.

Neka suva procena je da Junajted za pomenute četiri zvezde od obeštećenja može da inkasira između 300.000.000 i 350.000.000 evra. Kada se na to dodaju manja obeštećenja od Baija, Roha i Darmijana, može da se dođe i do 400.000.000 evra samo od prodaje igrača. Uz onih 100.000.000 godišnje uštede na plata zarade od obeštećenja, to je oko pola milijarde evra prostora u budžetu za pojačanja i nove ugovore narednog leta.

Kako uložiti taj novac?

Od svih poemnutih, Junajted će se potruditi da zadrži De Heu, ali ne pod uslovima koje je postavio Španac. De Hea traži 400.000 funti nedeljno na šta Junajted neće pristati. Ako ne dođe do dogovora, engelski klub će okrenuti kupovini zamene. Oblak je teška meta, ali Pikford nije.

Novac će biti uložen i u novi ugovor za Markusa Rašforda koji ulazi u poslednju godinu ugovora i sprema mu se drastična povišica. Mladi napadač je prioritet, a onda kreću pregovori sa Lingardom oko njegovog ugovora. Kada završi ta dva bitna posla, Mančester Junajted će se okrenuti kupovini pojačanja.

Mnogo je meta za sledeće leto. Traži se štoper, a mete su Kulibali, Škrinijar, Umtiti, Varan, Aldervajreld,Megvajer, Ruben Dijaš, Milenković... Neke su nerealne poput Umtitija i Varana, neke su skupe poputŠkrinijara i Kulibalija, ali neminovnost je da će Junajted kupiti nekog skupog štopera. Na listi želja je i desni bek Aron Van Bisaka iz Kristal Palasa koji košta oko 45.000.000 evra.

Odlasci Erere i Mate će otvoriti prostor i u veznom redu. Kao želje Mančester Junjteda se pominju BrunoFernandeš iz Sportinga, Saul Njigez iz Atletika, Deklan Rajs iz Vest Hema i Juri Tilemans iz Monaka.

Ipak, najveće pojačanje se očekuje u ofanzivnom delu veznog reda, odnosno na krilnim pozicijama. Junajted planira transfer bombu u tom delu tima, a opcije su Geret Bejl, Žoao Feliks, Džejson Sančo.Niko od njih ne košta manje od 100.000.000 evra. 

Biće vrelo leto na Old Trafordu i ništa neće biti kao pre. Sa „folirantima“  mora da se raskrsti jer Junajted već godinama živi u proseku. Poslednju titulu su osvojili sa Fergusonom 2013. godine i od tada nijednom nisu bili u igri za šampionski pehar. Treći put u poslednje četiri godine bi mogli da završe ispod četvrtog mesta u Premijer ligi i polako počinju da liče na Liverpul iz 90-ih godina prošlog veka. A goa stvar za navijače Junajteda ne može da bude, nego da postanu novi Liverpul koji čeka titulu 30 godina. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar