Нафта, електране, танкери...

Шта то повезује Атлетико Мадрид и Фамаликао, новог португалског прволигаша? Већинско власништво над овим клубом у јуну прошле године преузела је Квантум Пацифик Група, чији је главни деоничар израелски пословни магнат и милијардер Идан Офер, а која има и 32 посто власништва славних Јорганџија.

Фудбал 30.04.2019 | 15:00
Нафта, електране, танкери...
Брага ће догодине имати два прволигаша у највишем рангу, пошто ће у наредној сезони део највишег ранга тамошњег фудбала бити Фамаликао. Овај клуб је после 25 година поново стекао статус прволигаша, у међувремену је таворио чак у петом рангу такмичења, али све то не би било толико значајно да овај клуб нема врло интересантну позадину.

Наиме, већинско власништво над овим клубом у јуну прошле године преузела је Квантум Пацифик Група, чији је главни деоничар израелски пословни магнат и милијардер Идан Офер, оснивач и власник још неколико сродних корпорација, које се између осталог баве прерадом нафте, производноњом електричне енергије и бродарством. У последње време Квантум Пацифик Група је почела значајно да улаже у спорт, а довољно рећи да је један од значајнихих акционара Атлетико Мадрида са уделом од 32 посто власништва Јорганџија.

Циљ нових власника је да од Фамаликаоа у наредним годинама направе један од најуспешнијих португалских клубова. Летос је на место извршног директора постављен Мигел Рибеиро, који се директорским послом седам година бавио у Рио Авеу, па стечено знање сада жели да материјализује у месту у којем је одрастао. Поред њега на челу клуба су председник Жорж Силва и представник Квантум Пацифик Групе Амит Сингх.

"Када смо одлучили да тражимо партнере тражили смо оне који ће се идентификовати са вредностима клуба и његових 86 година историје. Некога са победничком филозовијом, ко ће наставити раст клуба и дати нам гаранције даљег развоја", поручио је тада Жорж Силва.

Иначе Фамаликао има дугу историју, али је она је све само није славлна. Основани су давне 1931. године у месту Вла Нова де Фамаликао, које спада под округ града Брага. Клуб је укупно шест сезона био део највишег ранга такмичења (1946/47, 1978/79, 1990/91, 1991/92, 1992/93 и 1993/94), а игра на стадиону капацитета 5.307 гледалаца, чија је реконструкција у току, после чега ће примати око 7.500 посетилаца и имати максималан комфор и врхунску технологију за такву врсту објеката.

Остаје да се види шта ће се дешавати у наредним годинама, односно на ком ће нивоу бити најавељене инвестиције, а самим тим и квалитет и резултати овог тима.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар