Nafta, elektrane, tankeri...

Šta to povezuje Atletiko Madrid i Famalikao, novog portugalskog prvoligaša? Većinsko vlasništvo nad ovim klubom u junu prošle godine preuzela je Kvantum Pacifik Grupa, čiji je glavni deoničar izraelski poslovni magnat i milijarder Idan Ofer, a koja ima i 32 posto vlasništva slavnih Jorgandžija.

Fudbal 30.04.2019 | 15:00
Nafta, elektrane, tankeri...
Braga će dogodine imati dva prvoligaša u najvišem rangu, pošto će u narednoj sezoni deo najvišeg ranga tamošnjeg fudbala biti Famalikao. Ovaj klub je posle 25 godina ponovo stekao status prvoligaša, u međuvremenu je tavorio čak u petom rangu takmičenja, ali sve to ne bi bilo toliko značajno da ovaj klub nema vrlo interesantnu pozadinu.

Naime, većinsko vlasništvo nad ovim klubom u junu prošle godine preuzela je Kvantum Pacifik Grupa, čiji je glavni deoničar izraelski poslovni magnat i milijarder Idan Ofer, osnivač i vlasnik još nekoliko srodnih korporacija, koje se između ostalog bave preradom nafte, proizvodnonjom električne energije i brodarstvom. U poslednje vreme Kvantum Pacifik Grupa je počela značajno da ulaže u sport, a dovoljno reći da je jedan od značajnihih akcionara Atletiko Madrida sa udelom od 32 posto vlasništva Jorgandžija.

Cilj novih vlasnika je da od Famalikaoa u narednim godinama naprave jedan od najuspešnijih portugalskih klubova. Letos je na mesto izvršnog direktora postavljen Migel Ribeiro, koji se direktorskim poslom sedam godina bavio u Rio Aveu, pa stečeno znanje sada želi da materijalizuje u mestu u kojem je odrastao. Pored njega na čelu kluba su predsednik Žorž Silva i predstavnik Kvantum Pacifik Grupe Amit Singh.

"Kada smo odlučili da tražimo partnere tražili smo one koji će se identifikovati sa vrednostima kluba i njegovih 86 godina istorije. Nekoga sa pobedničkom filozovijom, ko će nastaviti rast kluba i dati nam garancije daljeg razvoja", poručio je tada Žorž Silva.

Inače Famalikao ima dugu istoriju, ali je ona je sve samo nije slavlna. Osnovani su davne 1931. godine u mestu Vla Nova de Famalikao, koje spada pod okrug grada Braga. Klub je ukupno šest sezona bio deo najvišeg ranga takmičenja (1946/47, 1978/79, 1990/91, 1991/92, 1992/93 i 1993/94), a igra na stadionu kapaciteta 5.307 gledalaca, čija je rekonstrukcija u toku, posle čega će primati oko 7.500 posetilaca i imati maksimalan komfor i vrhunsku tehnologiju za takvu vrstu objekata.

Ostaje da se vidi šta će se dešavati u narednim godinama, odnosno na kom će nivou biti najaveljene investicije, a samim tim i kvalitet i rezultati ovog tima.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar