Срби у Америци прославили Васкрс

Срби у Америци и Канади празник Христовог васкрсења по традицији прославили су у православним храмовима у којима су се окупили у великом броју.

Србија 29.04.2019 | 08:28
Срби у Америци прославили Васкрс
Васкршње литургије одржане су на српском и  енглеском језику, како би чланови српске заједнице треће и четврте генерације могли да прате богослужења.



Посебно свечано било је у цркви посвећеној Светом Василију Острошком у Чикагу, гдје су се окупили многи вјерници поријеклом из Србије, Републике Српске, Хрватске, из Крајине, Лике, Далмације, Баније, Кордуна али и Космета те многих крајева бивше Југославије у којима су живјели Срби.

На оба језика читана је васкршња посланица Српске православне цркве. У пригодним васкршњим бесједама Србима у САД и Канади поручено је да чувају своју православну вјеру, свој национални идентитет, обичаје и везе са отаџбином.



Истакнуто је да ове године Српска православна црква обиљежава осам вијекова аутокефалности. Послије богослужења одржана су дружења чланова српске заједнице у црквеним салама.

У Чикагу у којем живи најбројнија српска заједница у Америци, Васкрс освануо је прекривен снијегом. 

И за амерички средњи запад, гдје прољеће касни у односу на Србију и Републику Српску, снијег крајем априла је велико изненађење, али је ипак на својствен начин уљепшао велики празник. 



(БН/Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Овде пропаст

29.04.2019 10:06

Овде је брацо пропаст.

ОДГОВОРИТЕ