Srbi u Americi proslavili Vaskrs

Srbi u Americi i Kanadi praznik Hristovog vaskrsenja po tradiciji proslavili su u pravoslavnim hramovima u kojima su se okupili u velikom broju.

Srbija 29.04.2019 | 08:28
Srbi u Americi proslavili Vaskrs
Vaskršnje liturgije održane su na srpskom i  engleskom jeziku, kako bi članovi srpske zajednice treće i četvrte generacije mogli da prate bogosluženja.



Posebno svečano bilo je u crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom u Čikagu, gdje su se okupili mnogi vjernici porijeklom iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, iz Krajine, Like, Dalmacije, Banije, Korduna ali i Kosmeta te mnogih krajeva bivše Jugoslavije u kojima su živjeli Srbi.

Na oba jezika čitana je vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve. U prigodnim vaskršnjim besjedama Srbima u SAD i Kanadi poručeno je da čuvaju svoju pravoslavnu vjeru, svoj nacionalni identitet, običaje i veze sa otadžbinom.



Istaknuto je da ove godine Srpska pravoslavna crkva obilježava osam vijekova autokefalnosti. Poslije bogosluženja održana su druženja članova srpske zajednice u crkvenim salama.

U Čikagu u kojem živi najbrojnija srpska zajednica u Americi, Vaskrs osvanuo je prekriven snijegom. 

I za američki srednji zapad, gdje proljeće kasni u odnosu na Srbiju i Republiku Srpsku, snijeg krajem aprila je veliko iznenađenje, ali je ipak na svojstven način uljepšao veliki praznik. 



(BN/Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ovde propast

29.04.2019 10:06

Ovde je braco propast.

ODGOVORITE