Скуп у Берлину: Главна тема КиМ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се на састанку у Берлину највише говорити о односима Београда и Приштине, али је, на основу избора учесника, предвидио да ће Србија једина говорити против независности Косова.

Србија 29.04.2019 | 08:09
Скуп у Берлину: Главна тема КиМ
Он је за телевизију Пинк уочио да су на састанак позвани словеначки премијер Маријан Шарец и упитао “зашто не (премијерка Румуније) Вјорика Данћила” и зашто премијер Хрватске Андреј Пленковић, а не, на пример, премијер Бугарске Борко Борисов.

– Изабрали су предсједника Савјета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића, а не предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика – указао је Вучић, преноси Н1.



Он је истакао да Додик има легитимитет и подсјетио да је имао највише гласова од свих кандидата у БиХ.

– Са тим избором, јасно је да ће наша делегација бити једина која ће говорити против независности Косова, али је наше да се боримо за нашу земљу – рекао је Вучић.
 
Вучић је рекао да ће Србија бити у све тежој позицији и ситуацији по питању Косова, да се борио за разграничење, као нешто за шта Србија може да се избори, али да сада зна да је то немогуће.

Он је истакао да је дао “све од себе” да дође до компромиса, али да је схватио да тај компромис нико није желио и да ће се можда у будућности разумјети какву је историјску прилику Србија пропустила. Вучић је пренио и да му је канцеларка Меркел у Давосу рекла да не зна шта је то што би у овом тренутку Србији могло да буде понуђено. 

На састанку у Берлину ће се говорити и о будућности евроинтеграција, најавио је Вучић, који мисли да је у западноевропским земљама дошло до “замора проширењем”, али се нада да ће бити и позитивних сигнала.

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио да нема велика очекивања од самита у Берлину, додајући да ће у Њемачкој затражити припајање "прешевске долине" Косову.



Тачи је медијима на приштинском аеродрому пред одлазак у Берлин рекао да "неће дозволити разговоре о размјени територија".

"Понављам свој став, било би од интереса да се Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе прикључе Косову. То би била корекција историјске неправде. Ја ћу бити против размјене територија. Нећемо дозволити ни под којим околностима никакав двојни суверенитет, њемачко-њемачки модел, модел Републике Српске", рекао је Тачи.

Он очекује од лидера Њемачке и Француске да подрже Косово на европском путу и либерализацији визног режима. 
 
На Западнобалкански самит стижу предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев, премијер Албаније Еди Рама, предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Косова Хашим Тачи, као и премијери из Београда и Приштине, те предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Позиве са учешће на берлинским разговорима добили су и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленковић и Марјан Шарец, као и предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер те шефица спољне политике ЕУ Федерика Могерини.

Вриједи подсјетити да је одлазак представника БиХ Дениса Звиздића у Берлин изазвао револт код предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који је чак упутио писмо њемачкој канцеларки негодујући због тога што је позив добио Звиздић. Додик је поздравио позивање шефова држава и шефова влада држава региона на споменути високорангирани сусрет, али са неговодавањем алудирао како БиХ на овом скупу треба представљати Предсједништво БиХ, а не предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звидић.

На упит новинара ДW да прокоментише ову притужбу, портпарл Њемачке владе Улирике Демер је кратко одговорила да је Босна и Херцеговина позвана на сусрет и то по предвиђеној процедури.

С друге стране Звиздић је у разговору за Клиx.ба уочи одласка у Берлин рекао како ће снажно инсистирати на неповредивости начела суверенитета и интегритета те укидању такси које је БиХ једнострано увело Косово.

(Агенције)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Бас

29.04.2019 06:14

Бас као сто је написао Борислав Радовановиц на свом блогу Меркелова неце да види Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

29.04.2019 07:12

Милорад Додик, па то је највеци издајник српског народа и највеца подвала коју је свијет смјестио србима. Он није позван да би могао наставити млатити празну сламу. И јос несто, Милорад Додик није добио највеци број гласова него је покрао највеци број гласова. Мјерило за то је Бања Лука у којој није могао покрасти гласове

Name

Наравно

29.04.2019 07:17

Њемачка одавно размишља о увођењу санкција против Милорада Додика и РС, због њихове антиевропске политике. У министарству вањских послова Њемачке одавно се размишља о санкцијама против Додика и његове клике: забране путовања, замрзавање рачуна Додику, његовим помагачима и фирмама блиским режиму. Овакав потез администрације канцеларке Ангеле Меркел подразумијевао забрану уласка у земље ЕУ, али и замрзавање банковних рачуна.Додик се узалуд надао да ће његово писмо имати ефекта нарочио ако се има у виду да га је њемачка канцеларка прошле година намјеравала ставити на црну листу ЕУ због подршке ратним злочинцима. Зло радити а добру се надати не иде никако. Овај це нас у црно завити ради својих фрустација.

Name

Милан

29.04.2019 08:28

Е мој драги пријатељу бас Меркелову брига за БиХ, она не зели на састанку Додика зато сто це Додик реци да постоји резолуција 1244 по којој је Косово саставни дио Србије. Зато је и позван Денис Звиздиц који це одмах реци да је Косово независна дрзава.

Name

Аа ре Наравно

29.04.2019 08:42

Њемацка то не мозе урадити јер је Додик Америцки играц, он ради у интересу америке, а заузврат амери су му дозволили да из РС покраде милијарде, и на тај наци јос висе унисти српски народ

Name

075

29.04.2019 09:14

Реално од свих наших политичара, из цијеле БиХ, тренутачно на некој позицији Денис је најписменији. Сви остали као да их је неко покупио из мјесне заједнице општине Шипово. И нормално да ће њега звати. Мислим да зна и њемачки и енглески. Архитекта је (УНСА прије рата), професор, етц.!

Name

Наравно

29.04.2019 09:42

У потпуности се слазем с тобом и све си добро рекао Аа.То што Додик није добио позивницу за Берлин пуно говори. Свакако Додик је потпуно искључен из дијалога на интернационалној равни и то је велика сметња за укључивање Босне у интернационалне процесе и даљње напредовање ка еуроатлантским интеграцијама. Јос једна опаска посјета Ватикану је исто Додиков фијаско.Додик у Ватикану није представљао Босну. То значи да је тамо био у својству обичног посјетитеља или туристе који је, напримјер, могао доћи на исповијед код папе или неки приватни разговор.Дакле, Додик је тамо могао представљати само себе и никога више, јер је то нека врста приватне посјете. Додикова посјета Ватикану само знак једног недржавничког, недипломатског понашања и паланачких хипербола којима нас свакодневно засипају манипулатори.Ватикан добро зна да је Додик на црним листама САД-а, да негира геноцид, да понижава жртве злочина, да не признаје поредак и ред у Босни. То су све значајке личности која се не узима озбиљно у било каквим дипломатским релацијама. Он је у тоталној изолацији - може само комуницирати с Вуцицем.Сто је најгоре од свега он нај висе преставља опасност за српски народ и Републику Српску и унистава је из дана у дан све висе и висе до њезиног потпуног укидања.Не од стране Босњака и неких других сила вец лицно од стране Додика.

Name

Тоша

29.04.2019 06:23

Све се зна унапријед. Корак по корак и Косово ће бити завршена прича. То је казна за несарадњу Србије са НАТО-м у времену разбијања Југославије. Већ сада већина народа бише Југе жали што је више нема а радост је код профитера. Једноставан закључак, зар не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

занимљиво

29.04.2019 06:34

"Он је истакао да Додик има легитимитет и подсјетио да је имао највише гласова од свих кандидата у БиХ." Мене занима, како то да је битно колико ко има гласова, или колико којих има, само онда кад вама иде у прилог, ..... могли би гледати и овако, ако ћемо се већ играт бројкама и њиховом важности, ...Бошњака има у БиХ преко 50%, онда би се по таквојВучићевој логици они требали највише питати када је у питању БиХ, а не они којих има мање од 15 % , знате на кога мислим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

29.04.2019 06:35

ЕУ не мисли са Србијом ниста добро. Стари непријатељи хоце да подјеле плијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

29.04.2019 07:03

Захваљујуци насој подрсци Милосевицу 1991-1999

Name

ре блбл

29.04.2019 08:38

И тада је Милосевицу постављен исти ултиматум (који це вјероватно бити поновљен у Берлину). Потом се десила интервенција НАТО-а. Па након свега, и сада у слицној ситуацији, уз присуство Русије која је много јаца него 1999-те, зар треба попустити пред истим ултиматумом? То би тек био политицки промасај. Гдје је резолуција УН1244?

Name

Дејан БЛ

29.04.2019 06:42

Нису на западу будале.Виде они ста се ради у РС.Зар ви мислите да они не знају за слуцај Драгицевиц и за малтретирање градјана.Зар мислите да не гледају криминал који ради влсст а суд и полиција не реагују????Коме јос није јасно да Лукац и те будалетине око Додика највисе стете наносе РС а и самом Додику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИСАВ

29.04.2019 06:44

НАЈВИСЕ ГЛАСОВА ДОДИГ ЈЕСТ ДОБИО АЛ КАКО ИХ ЈЕ ДОБИО. ПРИЈЕТЕЦИ РАДНИЦИМА И ПЕНЗИОНЕРИМА ДАВО ПО НЕКОЛКО МАРАКА ДА ГЛАСАЈУ ЗА ЊЕГА. ТО ЈАВНОСТ ЗНА ПОСТОЈЕ ЊЕГОВЕ ПРИЈЕТЊЕ КО НЕ ГЛАСА ЗА СНСД ДОБИЦЕ ОТКАЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

29.04.2019 06:59

Пусте прице... Нема ниста од тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно сагледано

29.04.2019 08:49

Па наравно да нема, никада ни један лидер Србије то не мозе и неце потписати док постоји Србија.

Name

велико постење

29.04.2019 07:14

Пази вуцицу дасе непонови 1878 г када берлински конгрес понисти сву србску историју и папа са свабама скроји србима историју и осталом европом запантите да су сарадници свабама у другом светском рату били арнаути [сипци] њих су као и устасе подрзавали свабе и берлин питај меркел стоје признала космет знаде она добро даје космет дијо србије алисе дрзи изреке мала србија велика европа велика србија мала европа јака србија слаба европа свасе европа боји србског ината пркоса и србског поноса ти њима свима смета србски инат и пркос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

29.04.2019 08:30

Вучић је њихов играч. Човјек доведен да потпише независност тзв Косова. Али, у Кини је од Си Ђипинга и Владимира Путина добио пар шамара и речено му је да се не зеза, односно да независност Косова неће проћи кроз Савјет безбједности!

Name

Ацо

29.04.2019 07:43

Слазем са вецином коментара сто Г. Додик није позван! Уопште није релавантно то што је имао највише гласова. Предсједник СМ представља цијелу бх ма којем народу припадао, а цланови предсједништвА народу који их је изабрао (не улазим у мањкавост изборног закона). Ово се тиче Западног Балкана, а не РС или ФБХ, вец дрзаве БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

29.04.2019 08:14

Додик је унисто РС ради интереса Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузланка

29.04.2019 12:49

Додик није уништио само РС. Уништио је цијелу државу БИх. У овој земљи нема привилегованих народа и грађана. Привилиговани су политичари. А Додик је дубоко загазио у зло својим изјавама, одлукама итд. Највише штете наноси свом народу а о осталима не треба ни говорити. Кочница у напретку на свим пољима. Он је све. И Предсједавајући Предједништва БИХ( Коју негира) и Предсједник РС и предсједник Владе РС, предсједник странке. Али ничија није до зоре. Поред тога је и по занимању Србин, и ту нема краја. А народ од Србства не може живјети. Или можда може?

Name

Хронолог

29.04.2019 08:19

Највећи проблемје то што срби као и народ с обе стране Дрине имају за своје предовнике лопове и лажове, неморалне људе. Оне који много причају и обећавају , а ништа добро не ураде. Оме који пријете кад се осјећају угрожени. Оне који су дубоко везани криминалом, убиствима. Они који раде само и искључиво само за сопствени интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

29.04.2019 08:29

Недај Косово! Косово је српско,српско це и остати! Европа нам не треба,никад!!И додик је за нестанак срба,показао је вец то!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан 2

29.04.2019 08:44

Да ли је могуце да у вези овог сто се данас спрема у Берлину има јос оних који стварно мисле да Додик није позван на тај састанак зато сто је ето кобајаги на америцкој црној листи, или због тога сто оспорава дрзаву Босну и Херцеговину, итд. После свега сто се издесавало јасно је да је Меркеловој стало до БиХ као до лањског снијега, јер је Њемацка прва радила на разбијању Југославије и изазивању крвопролица медју народима. Ово данас изостављавње Додика је због тога да им на састанку неби покварио идилу тиме сто би им у фацу сасуо да треба постовати резолуцију Савјета безбиједности УН-а 1244 по којој је Косово саставни дио Србије. Посто им не треба такав цовјек на састанку да им неби кварио угодјај зато су и позвали Звиздица који це одмах реци како је Косово независна дрзава само да би се наудило Србији. Свима је јасна ова игра коју прави Запад и зато само неупуцени и злонамјерни могу говорити другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

29.04.2019 09:32

Ако си здрав, прав цему онда страх Вучићу?

Name

Драгутин

29.04.2019 09:34

Овдје се не ради о Милораду Додику него о непринципијелности,цинизму и двоструким арсинима ЕУ који на састанак позивају само оне који су подрзали отцјепљење Косова и Метохије од Србије и признали су ту црну рупу у Европи која је сада ван ингеренције српских власти али ме јос висе растузује цињеница да це опет врсити притисак на Вуцица да призна несто се се једноставно не мозе признати,независност Косова,то је исто као када би од мајке тразили да се одрекне свог властитог дјетета мада има и таквих примјера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЛ абоут Бењамин

29.04.2019 11:56

Није ствар хоцел Србија признат Косово јер то ће се догодит. Него колико пара Србија може инкасират за признање. Глупо речено : Паре буше све рупе а крпи све закрпе.

Name

СТО ДА ДАЈЕС СВОЈЕ ???

29.04.2019 12:47

То би било као да Турска даје Берлин, Рим или Бец Албанцима. Тудју територију дајес другоме јер није твоја.

Name

глупоср

29.04.2019 10:44

Звиздиц је дипломата и као такав постоват це одлуку своје дрзаве у вези Косова али никоме неце дозволити да дира у границе БИХ... паметном је доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оце

29.04.2019 12:42

Нека се Нијемци прво здоговоре са Албанцима па онда нека зову Србе. Ово је све празна прица, за Србију. Ста тај Запад има добро да понуди Србији, да је придобије.

ОДГОВОРИТЕ