Skup u Berlinu: Glavna tema KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se na sastanku u Berlinu najviše govoriti o odnosima Beograda i Prištine, ali je, na osnovu izbora učesnika, predvidio da će Srbija jedina govoriti protiv nezavisnosti Kosova.

Srbija 29.04.2019 | 08:09
Skup u Berlinu: Glavna tema KiM
On je za televiziju Pink uočio da su na sastanak pozvani slovenački premijer Marijan Šarec i upitao “zašto ne (premijerka Rumunije) Vjorika Danćila” i zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković, a ne, na primer, premijer Bugarske Borko Borisov.

– Izabrali su predsjednika Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, a ne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika – ukazao je Vučić, prenosi N1.



On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH.

– Sa tim izborom, jasno je da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju – rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da će Srbija biti u sve težoj poziciji i situaciji po pitanju Kosova, da se borio za razgraničenje, kao nešto za šta Srbija može da se izbori, ali da sada zna da je to nemoguće.

On je istakao da je dao “sve od sebe” da dođe do kompromisa, ali da je shvatio da taj kompromis niko nije želio i da će se možda u budućnosti razumjeti kakvu je istorijsku priliku Srbija propustila. Vučić je prenio i da mu je kancelarka Merkel u Davosu rekla da ne zna šta je to što bi u ovom trenutku Srbiji moglo da bude ponuđeno. 

Na sastanku u Berlinu će se govoriti i o budućnosti evrointegracija, najavio je Vučić, koji misli da je u zapadnoevropskim zemljama došlo do “zamora proširenjem”, ali se nada da će biti i pozitivnih signala.

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, dodajući da će u Njemačkoj zatražiti pripajanje "preševske doline" Kosovu.



Tači je medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Berlin rekao da "neće dozvoliti razgovore o razmjeni teritorija".

"Ponavljam svoj stav, bilo bi od interesa da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmjene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, njemačko-njemački model, model Republike Srpske", rekao je Tači.

On očekuje od lidera Njemačke i Francuske da podrže Kosovo na evropskom putu i liberalizaciji viznog režima. 
 
Na Zapadnobalkanski samit stižu predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Tači, kao i premijeri iz Beograda i Prištine, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Pozive sa učešće na berlinskim razgovorima dobili su i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Marjan Šarec, kao i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker te šefica spoljne politike EU Federika Mogerini.

Vrijedi podsjetiti da je odlazak predstavnika BiH Denisa Zvizdića u Berlin izazvao revolt kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je čak uputio pismo njemačkoj kancelarki negodujući zbog toga što je poziv dobio Zvizdić. Dodik je pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona na spomenuti visokorangirani susret, ali sa negovodavanjem aludirao kako BiH na ovom skupu treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvidić.

Na upit novinara DW da prokomentiše ovu pritužbu, portparl Njemačke vlade Ulirike Demer je kratko odgovorila da je Bosna i Hercegovina pozvana na susret i to po predviđenoj proceduri.

S druge strane Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba uoči odlaska u Berlin rekao kako će snažno insistirati na nepovredivosti načela suvereniteta i integriteta te ukidanju taksi koje je BiH jednostrano uvelo Kosovo.

(Agencije)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Bas

29.04.2019 06:14

Bas kao sto je napisao Borislav Radovanovic na svom blogu Merkelova nece da vidi Dodika

ODGOVORITE
Name

Aa

29.04.2019 07:12

Milorad Dodik, pa to je najveci izdajnik srpskog naroda i najveca podvala koju je svijet smjestio srbima. On nije pozvan da bi mogao nastaviti mlatiti praznu slamu. I jos nesto, Milorad Dodik nije dobio najveci broj glasova nego je pokrao najveci broj glasova. Mjerilo za to je Banja Luka u kojoj nije mogao pokrasti glasove

Name

Naravno

29.04.2019 07:17

Njemačka odavno razmišlja o uvođenju sankcija protiv Milorada Dodika i RS, zbog njihove antievropske politike. U ministarstvu vanjskih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Ovakav potez administracije kancelarke Angele Merkel podrazumijevao zabranu ulaska u zemlje EU, ali i zamrzavanje bankovnih računa.Dodik se uzalud nadao da će njegovo pismo imati efekta naročio ako se ima u vidu da ga je njemačka kancelarka prošle godina namjeravala staviti na crnu listu EU zbog podrške ratnim zločincima. Zlo raditi a dobru se nadati ne ide nikako. Ovaj ce nas u crno zaviti radi svojih frustacija.

Name

Milan

29.04.2019 08:28

E moj dragi prijatelju bas Merkelovu briga za BiH, ona ne zeli na sastanku Dodika zato sto ce Dodik reci da postoji rezolucija 1244 po kojoj je Kosovo sastavni dio Srbije. Zato je i pozvan Denis Zvizdic koji ce odmah reci da je Kosovo nezavisna drzava.

Name

Aa re Naravno

29.04.2019 08:42

Njemacka to ne moze uraditi jer je Dodik Americki igrac, on radi u interesu amerike, a zauzvrat ameri su mu dozvolili da iz RS pokrade milijarde, i na taj naci jos vise unisti srpski narod

Name

075

29.04.2019 09:14

Realno od svih naših političara, iz cijele BiH, trenutačno na nekoj poziciji Denis je najpismeniji. Svi ostali kao da ih je neko pokupio iz mjesne zajednice opštine Šipovo. I normalno da će njega zvati. Mislim da zna i njemački i engleski. Arhitekta je (UNSA prije rata), profesor, etc.!

Name

Naravno

29.04.2019 09:42

U potpunosti se slazem s tobom i sve si dobro rekao Aa.To što Dodik nije dobio pozivnicu za Berlin puno govori. Svakako Dodik je potpuno isključen iz dijaloga na internacionalnoj ravni i to je velika smetnja za uključivanje Bosne u internacionalne procese i daljnje napredovanje ka euroatlantskim integracijama. Jos jedna opaska posjeta Vatikanu je isto Dodikov fijasko.Dodik u Vatikanu nije predstavljao Bosnu. To znači da je tamo bio u svojstvu običnog posjetitelja ili turiste koji je, naprimjer, mogao doći na ispovijed kod pape ili neki privatni razgovor.Dakle, Dodik je tamo mogao predstavljati samo sebe i nikoga više, jer je to neka vrsta privatne posjete. Dodikova posjeta Vatikanu samo znak jednog nedržavničkog, nediplomatskog ponašanja i palanačkih hiperbola kojima nas svakodnevno zasipaju manipulatori.Vatikan dobro zna da je Dodik na crnim listama SAD-a, da negira genocid, da ponižava žrtve zločina, da ne priznaje poredak i red u Bosni. To su sve značajke ličnosti koja se ne uzima ozbiljno u bilo kakvim diplomatskim relacijama. On je u totalnoj izolaciji - može samo komunicirati s Vucicem.Sto je najgore od svega on naj vise prestavlja opasnost za srpski narod i Republiku Srpsku i unistava je iz dana u dan sve vise i vise do njezinog potpunog ukidanja.Ne od strane Bosnjaka i nekih drugih sila vec licno od strane Dodika.

Name

Toša

29.04.2019 06:23

Sve se zna unaprijed. Korak po korak i Kosovo će biti završena priča. To je kazna za nesaradnju Srbije sa NATO-m u vremenu razbijanja Jugoslavije. Već sada većina naroda biše Juge žali što je više nema a radost je kod profitera. Jednostavan zaključak, zar ne.

ODGOVORITE
Name

zanimljivo

29.04.2019 06:34

"On je istakao da Dodik ima legitimitet i podsjetio da je imao najviše glasova od svih kandidata u BiH." Mene zanima, kako to da je bitno koliko ko ima glasova, ili koliko kojih ima, samo onda kad vama ide u prilog, ..... mogli bi gledati i ovako, ako ćemo se već igrat brojkama i njihovom važnosti, ...Bošnjaka ima u BiH preko 50%, onda bi se po takvojVučićevoj logici oni trebali najviše pitati kada je u pitanju BiH, a ne oni kojih ima manje od 15 % , znate na koga mislim!

ODGOVORITE
Name

realno stanje

29.04.2019 06:35

EU ne misli sa Srbijom nista dobro. Stari neprijatelji hoce da podjele plijen.

ODGOVORITE
Name

blbl

29.04.2019 07:03

Zahvaljujuci nasoj podrsci Milosevicu 1991-1999

Name

re blbl

29.04.2019 08:38

I tada je Milosevicu postavljen isti ultimatum (koji ce vjerovatno biti ponovljen u Berlinu). Potom se desila intervencija NATO-a. Pa nakon svega, i sada u slicnoj situaciji, uz prisustvo Rusije koja je mnogo jaca nego 1999-te, zar treba popustiti pred istim ultimatumom? To bi tek bio politicki promasaj. Gdje je rezolucija UN1244?

Name

Dejan BL

29.04.2019 06:42

Nisu na zapadu budale.Vide oni sta se radi u RS.Zar vi mislite da oni ne znaju za slucaj Dragicevic i za maltretiranje gradjana.Zar mislite da ne gledaju kriminal koji radi vlsst a sud i policija ne reaguju????Kome jos nije jasno da Lukac i te budaletine oko Dodika najvise stete nanose RS a i samom Dodiku?

ODGOVORITE
Name

MILISAV

29.04.2019 06:44

NAJVISE GLASOVA DODIG JEST DOBIO AL KAKO IH JE DOBIO. PRIJETECI RADNICIMA I PENZIONERIMA DAVO PO NEKOLKO MARAKA DA GLASAJU ZA NJEGA. TO JAVNOST ZNA POSTOJE NJEGOVE PRIJETNJE KO NE GLASA ZA SNSD DOBICE OTKAZ

ODGOVORITE
Name

decko

29.04.2019 06:59

Puste price... Nema nista od toga!

ODGOVORITE
Name

objektivno sagledano

29.04.2019 08:49

Pa naravno da nema, nikada ni jedan lider Srbije to ne moze i nece potpisati dok postoji Srbija.

Name

veliko postenje

29.04.2019 07:14

Pazi vucicu dase neponovi 1878 g kada berlinski kongres ponisti svu srbsku istoriju i papa sa svabama skroji srbima istoriju i ostalom evropom zapantite da su saradnici svabama u drugom svetskom ratu bili arnauti [sipci] njih su kao i ustase podrzavali svabe i berlin pitaj merkel stoje priznala kosmet znade ona dobro daje kosmet dijo srbije alise drzi izreke mala srbija velika evropa velika srbija mala evropa jaka srbija slaba evropa svase evropa boji srbskog inata prkosa i srbskog ponosa ti njima svima smeta srbski inat i prkos

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

29.04.2019 08:30

Вучић је њихов играч. Човјек доведен да потпише независност тзв Косова. Али, у Кини је од Си Ђипинга и Владимира Путина добио пар шамара и речено му је да се не зеза, односно да независност Косова неће проћи кроз Савјет безбједности!

Name

Aco

29.04.2019 07:43

Slazem sa vecinom komentara sto G. Dodik nije pozvan! Uopšte nije relavantno to što je imao najviše glasova. Predsjednik SM predstavlja cijelu bh ma kojem narodu pripadao, a clanovi predsjedništvA narodu koji ih je izabrao (ne ulazim u manjkavost izbornog zakona). Ovo se tiče Zapadnog Balkana, a ne RS ili FBH, vec drzave BH.

ODGOVORITE
Name

boticeli

29.04.2019 08:14

Dodik je unisto RS radi interesa Srbije.

ODGOVORITE
Name

tuzlanka

29.04.2019 12:49

Dodik nije uništio samo RS. Uništio je cijelu državu BIh. U ovoj zemlji nema privilegovanih naroda i građana. Priviligovani su političari. A Dodik je duboko zagazio u zlo svojim izjavama, odlukama itd. Najviše štete nanosi svom narodu a o ostalima ne treba ni govoriti. Kočnica u napretku na svim poljima. On je sve. I Predsjedavajući Predjedništva BIH( Koju negira) i Predsjednik RS i predsjednik Vlade RS, predsjednik stranke. Ali ničija nije do zore. Pored toga je i po zanimanju Srbin, i tu nema kraja. A narod od Srbstva ne može živjeti. Ili možda može?

Name

Hronolog

29.04.2019 08:19

Najveći problemje to što srbi kao i narod s obe strane Drine imaju za svoje predovnike lopove i lažove, nemoralne ljude. One koji mnogo pričaju i obećavaju , a ništa dobro ne urade. Ome koji prijete kad se osjećaju ugroženi. One koji su duboko vezani kriminalom, ubistvima. Oni koji rade samo i isključivo samo za sopstveni interes.

ODGOVORITE
Name

Pedja

29.04.2019 08:29

Nedaj Kosovo! Kosovo je srpsko,srpsko ce i ostati! Evropa nam ne treba,nikad!!I dodik je za nestanak srba,pokazao je vec to!!

ODGOVORITE
Name

Milan 2

29.04.2019 08:44

Da li je moguce da u vezi ovog sto se danas sprema u Berlinu ima jos onih koji stvarno misle da Dodik nije pozvan na taj sastanak zato sto je eto kobajagi na americkoj crnoj listi, ili zbog toga sto osporava drzavu Bosnu i Hercegovinu, itd. Posle svega sto se izdesavalo jasno je da je Merkelovoj stalo do BiH kao do lanjskog snijega, jer je Njemacka prva radila na razbijanju Jugoslavije i izazivanju krvoprolica medju narodima. Ovo danas izostavljavnje Dodika je zbog toga da im na sastanku nebi pokvario idilu time sto bi im u facu sasuo da treba postovati rezoluciju Savjeta bezbijednosti UN-a 1244 po kojoj je Kosovo sastavni dio Srbije. Posto im ne treba takav covjek na sastanku da im nebi kvario ugodjaj zato su i pozvali Zvizdica koji ce odmah reci kako je Kosovo nezavisna drzava samo da bi se naudilo Srbiji. Svima je jasna ova igra koju pravi Zapad i zato samo neupuceni i zlonamjerni mogu govoriti drugacije.

ODGOVORITE
Name

@

29.04.2019 09:32

Ako si zdrav, prav cemu onda strah Vučiću?

Name

Dragutin

29.04.2019 09:34

Ovdje se ne radi o Miloradu Dodiku nego o neprincipijelnosti,cinizmu i dvostrukim arsinima EU koji na sastanak pozivaju samo one koji su podrzali otcjepljenje Kosova i Metohije od Srbije i priznali su tu crnu rupu u Evropi koja je sada van ingerencije srpskih vlasti ali me jos vise rastuzuje cinjenica da ce opet vrsiti pritisak na Vucica da prizna nesto se se jednostavno ne moze priznati,nezavisnost Kosova,to je isto kao kada bi od majke trazili da se odrekne svog vlastitog djeteta mada ima i takvih primjera...

ODGOVORITE
Name

ALL about Benjamin

29.04.2019 11:56

Nije stvar hocel Srbija priznat Kosovo jer to će se dogodit. Nego koliko para Srbija može inkasirat za priznanje. Glupo rečeno : Pare buše sve rupe a krpi sve zakrpe.

Name

STO DA DAJES SVOJE ???

29.04.2019 12:47

To bi bilo kao da Turska daje Berlin, Rim ili Bec Albancima. Tudju teritoriju dajes drugome jer nije tvoja.

Name

gluposr

29.04.2019 10:44

Zvizdic je diplomata i kao takav postovat ce odluku svoje drzave u vezi Kosova ali nikome nece dozvoliti da dira u granice BIH... pametnom je dosta

ODGOVORITE
Name

Oce

29.04.2019 12:42

Neka se Nijemci prvo zdogovore sa Albancima pa onda neka zovu Srbe. Ovo je sve prazna prica, za Srbiju. Sta taj Zapad ima dobro da ponudi Srbiji, da je pridobije.

ODGOVORITE