Широм Српске обиљежен Васкрс

Српска православна црква и њени вјерници прослављају највећи хришћански празник - Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере.

Република Српска 28.04.2019 | 19:30
Широм Српске обиљежен Васкрс
Патријарх српски Иринеј служио је Васкршњу литургију у крипти спомен-храма Светог Саве на Врачару у Београду. У Васкршњој посланици патријарх српски позвао је све православне хришћане на праштање и помирење, као и на молитву да се врати мир и слобода на распето Косово и Метохију.

Широм Републике Српске највећи хришћански празник прослављен је у бројним храмовима у служење светих литургија.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем поручио је вјерницима окупљенима у поноћ на Васкршњој литургији у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци да нема љепше земље и бољег народа него на овим просторима.



Највећи хришћански празник Васкрс велики број Добојлиија дочекао је уз молитву у храму Рођења Пресвете Богородице. Вјерници кажу да празник васкрснућа Христовог у њима буди посебан осјећај, који на тај дан дијеле са својим најближим. Љубав, слога и мир поруке су које се се могле чути поводом данашњег празника.



Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански служио је јутрос, на Васкрс, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.



У Бијељини је и ове године одржана традиционална манифестација “Јајаријада”. За избор најљепше нашараног јајета као и за такмичење за најтврђе јаје пријавило се неколико стотина учесника.



Активи младих и жена Градског одбора СДС-а Бијељина данас су у центру града организовали прославу Васкрса са суграђанима и подијелили им вашкршња јаја и слаткише.



У порти храма Свете Петке Парскеве у Угљевику на највећи хришћански празник – Васкрс одржана је традиционална манифестација "Најљепше нашарано јаје" на којој се надметало 87 учесника.

Прву награду, таблет рачунар коју је освојила Дивна Томић уручио је начелник општине Угљевик Василије Перић.



„Желим свим угљевичанима да честитам празник Васкрса, празник побједе свјетлости над тамом, побједе добра над злом, живота над смрћу", поручио је Перић.

Он је истакао да је вечерашња манифестација лијеп повод који дуги низ година окупља угљевичане у дивној игри и пјесми које изводе чланови Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Рудар".



У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику васкршњу литургију, којој је присуствовао велики бој вјерника, служио је протојереј-ставрофор Видоје Лукић, а вјерници су након молитве приступили светој тајни причешћа.



Највећи хришћански празник - Васкрсење Христово велики број православних вјерника у Фочи дочекао је на васкршњим литургијама у храмовима Светог Саве и Светог Николе.

Свечано је било и у храмовима на подручју Вишеграда.



Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени епископ Атанасије служили су васкршњу литургију у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Урбан Љаксе

28.04.2019 19:40

Јос један доказ да није лако бити Србин у БИХ. Васкрс, па 1. мај, па Слава Дјурдјев дан, теско се то мозе издрзати, напорно Брате.

ОДГОВОРИТЕ