Širom Srpske obilježen Vaskrs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Republika Srpska 28.04.2019 | 19:30
Širom Srpske obilježen Vaskrs
Patrijarh srpski Irinej služio je Vaskršnju liturgiju u kripti spomen-hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. U Vaskršnjoj poslanici patrijarh srpski pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

Širom Republike Srpske najveći hrišćanski praznik proslavljen je u brojnim hramovima u služenje svetih liturgija.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poručio je vjernicima okupljenima u ponoć na Vaskršnjoj liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci da nema ljepše zemlje i boljeg naroda nego na ovim prostorima.



Najveći hrišćanski praznik Vaskrs veliki broj Dobojliija dočekao je uz molitvu u hramu Rođenja Presvete Bogorodice. Vjernici kažu da praznik vaskrsnuća Hristovog u njima budi poseban osjećaj, koji na taj dan dijele sa svojim najbližim. Ljubav, sloga i mir poruke su koje se se mogle čuti povodom današnjeg praznika.



Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski služio je jutros, na Vaskrs, Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.



U Bijeljini je i ove godine održana tradicionalna manifestacija “Jajarijada”. Za izbor najljepše našaranog jajeta kao i za takmičenje za najtvrđe jaje prijavilo se nekoliko stotina učesnika.



Aktivi mladih i žena Gradskog odbora SDS-a Bijeljina danas su u centru grada organizovali proslavu Vaskrsa sa sugrađanima i podijelili im vaškršnja jaja i slatkiše.



U porti hrama Svete Petke Parskeve u Ugljeviku na najveći hrišćanski praznik – Vaskrs održana je tradicionalna manifestacija "Najljepše našarano jaje" na kojoj se nadmetalo 87 učesnika.

Prvu nagradu, tablet računar koju je osvojila Divna Tomić uručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.



„Želim svim ugljevičanima da čestitam praznik Vaskrsa, praznik pobjede svjetlosti nad tamom, pobjede dobra nad zlom, života nad smrću", poručio je Perić.

On je istakao da je večerašnja manifestacija lijep povod koji dugi niz godina okuplja ugljevičane u divnoj igri i pjesmi koje izvode članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Rudar".



U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku vaskršnju liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki boj vjernika, služio je protojerej-stavrofor Vidoje Lukić, a vjernici su nakon molitve pristupili svetoj tajni pričešća.



Najveći hrišćanski praznik - Vaskrsenje Hristovo veliki broj pravoslavnih vjernika u Foči dočekao je na vaskršnjim liturgijama u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole.

Svečano je bilo i u hramovima na području Višegrada.



Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni episkop Atanasije služili su vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Urban Ljakse

28.04.2019 19:40

Jos jedan dokaz da nije lako biti Srbin u BIH. Vaskrs, pa 1. maj, pa Slava Djurdjev dan, tesko se to moze izdrzati, naporno Brate.

ODGOVORITE