Плитвице под пријетњом "прекомјерног туризма"

Језера ће у једном дану моћи да посети између 8. 500 до 10. 000 туриста, а резервација се врши онлајн.

Путовања 28.04.2019 | 13:25
 Плитвице под пријетњом "прекомјерног туризма"
Улазнице за овај хидрографски феномен је могуће купити само путем интернета, дакле онлајн и то по цени од 1.000 до 1.600 динара (60 до 100 куна) што је цена за одрасле, док је цена улазница за децу старију од седам година од 400 до 700 динара, наравно у кунама.

Цена улазнице за Плитвичка језера варира од тога да ли се ради о радном дану или празнику. Путем интернета се купује ваучер који се на благајни мења за улазницу.

"Кад се улазница купи, мора се штампати на улазу, управо због тога што је ово пилот-пројекат. Наиме, радимо на појачању интернетске везе, то нам је заправо једина препрека. Ја се искрено надам да ћемо до сезоне и то решити", изјавио је за ХРТ Томислав Ковачевић, управник Националног парка “Плитвичка језера”, а преносе "Даљине".

Иначе, велика средства се улажу у објекте и садржаје у околини Плитвица које све више постају туристичко одредиште, а све мање само транзитно. Ту може и настати проблем тзв. прекомерног туризма (овертоурисм), чије погубне последице осећају многе локацију у свету, иако је велики број посетилаца милина за локалне економије.

Вода у Плитвичким језерима углавном долази из Црне ријеке, Бијеле ријеке и потока Љесковац. Ове воде се уливају у Прошћанско језеро које је на надморској висини од 636 метара.

Плитвице су на листи УНЕСЦО светског наслеђа од 1979. године, а националним парком проглашене су још у време Краљевине Југославије.

Овај хрватски национални парк смештен је у Лици, између планинских масива Мале Капеле и Личке Пљешивице, а улазнице за њега можете купити, као што је наведено, искључиво путем интернета.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пре рата док је било Срба

03.05.2019 20:10

Пуно пута смо боравили. Они су правили фине димљене сирове. Били су гостољубиви. Онда дође агресија католичке Европе и исламских држава, деца из тих ратних ебанцкја су живи сведоци које кога напао. Дад да идем и чекам неку будалу да ме удара или психички мрцвари но wаy.

ОДГОВОРИТЕ