Фрадијева историјска круна!

Сергеј Ребров увео великана у друштво са три звездице! Ференцварош освојио 30. титулу!

Фудбал 28.04.2019 | 14:15
Фрадијева историјска круна!
Три кола пре краја сезоне, Ференцварош је ушао у историју мађарског фудбала!

Популарни Фради освојио је јубиларну, 30. титулу шампиона државе и постао први којем је то у Мађарској пошло за руком. Пришио је трећу звездицу које се добијају за сваких 10 титула, а ретки су клубови који могу да се похвале тим подвигом.

Клубови у Европи са по три звездице за 30 титула националног првака су само Рапид из Беча, Андерлехт, Бенфика, Јувентус, ЦСКА из Софије и Спарта из Прага. По четири звездице имају Селтик и Олимпијакос, једини са пет су Глазгов Ренџерси.

Ференцварош је до треће звездице дошао у доминантном стилу. Прошле сезоне су изгубили трку са Видеотоном Марка Николића, али су ове прегазили првенство као плитак поток. Титулу им је математички обезбедио данашњи реми Николићевог тима са Халадашом, тако да их вечерашњи пораз у гостима (2:3) од Хонведа није много заболео.

Ференцварош последњих година опет преузима место лидера у мађарском првенству које му и припада као најтрофејнијем клубу. Прву титулу су освојили још 1903. године и доминирали мађарским фудбалом почетком прошлог века. Док им већи део тима није отишао у Први светски рат одакле их се добар део није вратио…

Касније су војевали битке са МТК и Ујпештом и до Другог светског рата држали примат. Неке од највећих звезда светског фудбала носиле су у том периоду дрес Ференцвароша, попут Имреа Шлосера, Мартона Буковија, Ласла Кубале, Шандора Кочиша, Золтана Цибора, Ласла Будаија, Ђерђа Шарошија, па нешто касније Флоријана Алберта и Мате Фењвешија, односно Тибора Њилашија и Ласла Пустаија. У послератним годинама доминирали су Хонвед и Вашаш, а Ференцварош до пада комунизма освојио само седам титула за четири деценије. Ипак, трофејну салу славног клуба краси пехар УЕФА купа из тог периода, те још два евро-финала. Деведесетих година прошлог века Фради се поново подигао, почео да осваја титуле и чак стигао до пласмана у Лигу шампиона 1995. године, са тимом у којем је прва звезда био Кристијан Листеш. А онда је од 2004. уследила велика пауза до следеће титуле и 2016. године. У међувремену је Фради играо и у друголигашком каравану због финансијских проблема.

Опоравио се доласком утицајног политичара Габора Кубатова на чело клуба. Реч је о једном од потпредседника Орбановог Фидеса и врло моћном, али и контроверзном човеку. Тренер који је винуо Фради у нове висине мађарског фудбала био је легендарни Немац Томас Дол. Пет година је био стратег Ференцвароша, да би га прошлог лета заменила још једна легенда – Сергеј Ребров.

Некадашњи партнер Андрија Шевченка у суперсоничном нападачком тандему кијевског Динама урадио је одличан посао ове сезоне. Ференцварош је преломио питање титуле серијом од осам победа која је трајала до вечерас и коју Николићев Види није могао да испрати.

Додуше, имао је Ребров и велику подршку клуба у виду трансфер политике. Урађен је најскупљи прелазни рок у историји клуба. Фради је током прошлог лета и прошле зиме потрошио преко 3.000.000 евра само на плаћање обештећења за појачања.

Кључно је било довођење искусног Италијана Давида Ланзафамеа из Хонведа. Иако има 31 годину, некадашњи нападач Јувентуса плаћен је Хонведу чак 700.000 евра. Али се и исплатио. Први је стрелац тима са 15 голова кроз сва такмичења. Репезентативно крило Роланд Варга постигао је 10 голова, а искусни нападач Данијел Боде додао девет. Пун погодак био је и испуњење жеље тренера Реброва да му се доведе земљак Иван Петријак из Шахтјора. Украјинац је стигао на позајмицу и дао шест голова уз чак 12 асистенција.

Ребров је за 600.000 евра купио земљака Харатина из Зарје, за 500.000 евра дошао је талентовани Грузин Лаша Двали, за 400.000 евра купљен је Токмак Нгуен којег је зимус желео Партизан, док је летос 300.000 евра плаћено Црвеној звезди за Абрахама Фримпонга. Без обештећења је доведен и дугогодишњи везиста БАТЕ Борисова, Николај Сигневич. Сјајно се показао и немачки леви бек Марсел Хајстер, доведен из Беитара за 300.000 евра. Био је најпоузданији члан дефанзивне линије уз словеначког штопера Миху Блажича.

Ференцварош је поново успоставио доминацију у мађарском фудбалу и следећи циљ је да направи искорак у Европи. Прошлог лета елиминисани су у првом колу квалификација за Лигу Европе од Макабија, годину раније од Мидтјиланда у другом колу. Претходни пут када су играли квалификације за Лигу шампиона испали су на старту од албанског Партизанија.

Предстојећег лета очекује се значајан искорак, мада ће бити неповлашћени у првом колу квалифкација за Лигу шампиона. План је да костур тима остане, да се доведе још појачања и да се као реалан циљ нападне пласман у Лигу Европе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар