Fradijeva istorijska kruna!

Sergej Rebrov uveo velikana u društvo sa tri zvezdice! Ferencvaroš osvojio 30. titulu!

Fudbal 28.04.2019 | 14:15
Fradijeva istorijska kruna!
Tri kola pre kraja sezone, Ferencvaroš je ušao u istoriju mađarskog fudbala!

Popularni Fradi osvojio je jubilarnu, 30. titulu šampiona države i postao prvi kojem je to u Mađarskoj pošlo za rukom. Prišio je treću zvezdicu koje se dobijaju za svakih 10 titula, a retki su klubovi koji mogu da se pohvale tim podvigom.

Klubovi u Evropi sa po tri zvezdice za 30 titula nacionalnog prvaka su samo Rapid iz Beča, Anderleht, Benfika, Juventus, CSKA iz Sofije i Sparta iz Praga. Po četiri zvezdice imaju Seltik i Olimpijakos, jedini sa pet su Glazgov Rendžersi.

Ferencvaroš je do treće zvezdice došao u dominantnom stilu. Prošle sezone su izgubili trku sa Videotonom Marka Nikolića, ali su ove pregazili prvenstvo kao plitak potok. Titulu im je matematički obezbedio današnji remi Nikolićevog tima sa Haladašom, tako da ih večerašnji poraz u gostima (2:3) od Honveda nije mnogo zaboleo.

Ferencvaroš poslednjih godina opet preuzima mesto lidera u mađarskom prvenstvu koje mu i pripada kao najtrofejnijem klubu. Prvu titulu su osvojili još 1903. godine i dominirali mađarskim fudbalom početkom prošlog veka. Dok im veći deo tima nije otišao u Prvi svetski rat odakle ih se dobar deo nije vratio…

Kasnije su vojevali bitke sa MTK i Ujpeštom i do Drugog svetskog rata držali primat. Neke od najvećih zvezda svetskog fudbala nosile su u tom periodu dres Ferencvaroša, poput Imrea Šlosera, Martona Bukovija, Lasla Kubale, Šandora Kočiša, Zoltana Cibora, Lasla Budaija, Đerđa Šarošija, pa nešto kasnije Florijana Alberta i Mate Fenjvešija, odnosno Tibora Njilašija i Lasla Pustaija. U posleratnim godinama dominirali su Honved i Vašaš, a Ferencvaroš do pada komunizma osvojio samo sedam titula za četiri decenije. Ipak, trofejnu salu slavnog kluba krasi pehar UEFA kupa iz tog perioda, te još dva evro-finala. Devedesetih godina prošlog veka Fradi se ponovo podigao, počeo da osvaja titule i čak stigao do plasmana u Ligu šampiona 1995. godine, sa timom u kojem je prva zvezda bio Kristijan Listeš. A onda je od 2004. usledila velika pauza do sledeće titule i 2016. godine. U međuvremenu je Fradi igrao i u drugoligaškom karavanu zbog finansijskih problema.

Oporavio se dolaskom uticajnog političara Gabora Kubatova na čelo kluba. Reč je o jednom od potpredsednika Orbanovog Fidesa i vrlo moćnom, ali i kontroverznom čoveku. Trener koji je vinuo Fradi u nove visine mađarskog fudbala bio je legendarni Nemac Tomas Dol. Pet godina je bio strateg Ferencvaroša, da bi ga prošlog leta zamenila još jedna legenda – Sergej Rebrov.

Nekadašnji partner Andrija Ševčenka u supersoničnom napadačkom tandemu kijevskog Dinama uradio je odličan posao ove sezone. Ferencvaroš je prelomio pitanje titule serijom od osam pobeda koja je trajala do večeras i koju Nikolićev Vidi nije mogao da isprati.

Doduše, imao je Rebrov i veliku podršku kluba u vidu transfer politike. Urađen je najskuplji prelazni rok u istoriji kluba. Fradi je tokom prošlog leta i prošle zime potrošio preko 3.000.000 evra samo na plaćanje obeštećenja za pojačanja.

Ključno je bilo dovođenje iskusnog Italijana Davida Lanzafamea iz Honveda. Iako ima 31 godinu, nekadašnji napadač Juventusa plaćen je Honvedu čak 700.000 evra. Ali se i isplatio. Prvi je strelac tima sa 15 golova kroz sva takmičenja. Repezentativno krilo Roland Varga postigao je 10 golova, a iskusni napadač Danijel Bode dodao devet. Pun pogodak bio je i ispunjenje želje trenera Rebrova da mu se dovede zemljak Ivan Petrijak iz Šahtjora. Ukrajinac je stigao na pozajmicu i dao šest golova uz čak 12 asistencija.

Rebrov je za 600.000 evra kupio zemljaka Haratina iz Zarje, za 500.000 evra došao je talentovani Gruzin Laša Dvali, za 400.000 evra kupljen je Tokmak Nguen kojeg je zimus želeo Partizan, dok je letos 300.000 evra plaćeno Crvenoj zvezdi za Abrahama Frimponga. Bez obeštećenja je doveden i dugogodišnji vezista BATE Borisova, Nikolaj Signevič. Sjajno se pokazao i nemački levi bek Marsel Hajster, doveden iz Beitara za 300.000 evra. Bio je najpouzdaniji član defanzivne linije uz slovenačkog štopera Mihu Blažiča.

Ferencvaroš je ponovo uspostavio dominaciju u mađarskom fudbalu i sledeći cilj je da napravi iskorak u Evropi. Prošlog leta eliminisani su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od Makabija, godinu ranije od Midtjilanda u drugom kolu. Prethodni put kada su igrali kvalifikacije za Ligu šampiona ispali su na startu od albanskog Partizanija.

Predstojećeg leta očekuje se značajan iskorak, mada će biti nepovlašćeni u prvom kolu kvalifkacija za Ligu šampiona. Plan je da kostur tima ostane, da se dovede još pojačanja i da se kao realan cilj napadne plasman u Ligu Evrope.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar