Лоше вијести за Звезду из Пољске и са Кавказа!

Тешко до повластица у Европи! Српски шампион ће јако тешко до статуса носиоца у другом колу квалификација за Лигу шампиона.  Звезди су Бугари једина нада: ЦСКА има меч лопту! Црвено-бели се и даље надају да могу до повлашћеног статуса у другом колу квалификација.

Фудбал 28.04.2019 | 12:15
Лоше вијести за Звезду из Пољске и са Кавказа!
Пратила је цела Пољска вечерас дерби тамошњег шампионата између Лехије и Легије, али га је пратио и добар део навијача Црвене звезде.

Зашто? Зато што би могао да има много утицаја на Звездине европске амбиције наредног лета.

Звезда је победом у дербију и дефинитивно преломила питање титуле у Србији и стартоваће наредног лета у квалификацијама за Лигу шампиона из првог гкола у којем ће бити носилац. Где је велики фаворит.

Али за статус носиоца у очекиваном другом колу би требало да јој се поклопе неки резултати широм Европе ове сезоне. Звезда је на граници између статуса носиоца и неповлашћеног у другом колу. Да би била носилац, потребне су јој две од следеће три ствари: Да Легија не освоји тиулу у Пољској, да ФСЦБ не буде првак Румуније или да Карабаг не освоји титулу у Азербејџану. Поменути клубови имају јачи коефицијент од Звезде и гурају је испод црте у другом колу.

У Румунији је Клуж близу титуле, па је звездашима остало да навијају против Легије и Карабага. Да макар једно од њих не буде шампион.

Међутим, данас су стигле лоше вести. Прво са Кавказа где је Карабаг два кола пре краја побегао Нефчију на пет бодова, а потом и из Пољске.

Карабаг је данас савладао Зиру 3:0, а Нефчи је на свом терену поражен од аутсајдера Шумакјита 2:3, па је трка практично решена иако Нефчи у последњем колу дочекује Карабаг. Право чудо треба да се деси па да Карабаг изгуби обе до краја, а да Нефчи победи обе.

Као једина нада је остала Пољска у којој лидер Лехија имала идеалну прилику да победом над Легијом направи кључни корак ка освајању титуле. Оба ривала су били бодовно поравнати, с тим што је Лехија у тој ситуацији била у предности због бољег пласмана у првом делу сезоне. Имао је тим из Гдањска предност домаћег терена, пуне трибине, рано вођство… Али џаба. Нажалост звездаша.

Већ у другом минуту је Собиех изашао сам на голмана Легије, предриблао га, али је његов шут заустављен клизећим стартом на гол-линији. Трибине су грмеле, домаћи тим је јурио свим силама ка вођству и дочекао га у 17. минуту. Хараслин је сјајним голом главом са пенала донео експлозију одушевљења 25.000 навијача у Гдањску.

Потом је несрећни Собјех пропустио  шансу за 2:0 у 27. минуту. Легија је у другом полувремену преузела контролу и почела да прети. Кухарчик је пропустио сјајну шансу на почетку другог полувремена, а онда је Столарски изједначио после сат времена чудним и срећним голом.

Изједначење је потпуно пресекло домаћи тим, а дотукао га је судија коју у 75. минуту није досудио пенал после очигледног играња руком Ремија после шута Собјеха.

Само неколико минута касније је Хамалаинен донео потпуни преокрет после лепе асистенције Шиманског, а домаћи тим је нокаутиран у надокнади времена дивним голом Јурија Медеироша.

Тим нашег стручњака Александра Вуковића (препородио их је када је дошао као привремено решење) је преузео чело табеле са три бода више од Лехије која је доживела озбиљан психолошки ударац. Легија је и претходних година освајала титуле на сличан начин, тако што је била најбоља у финишу сезоне. С обзиром да у преостала четири кола, чак три меча игра као домаћин, чини се да је Лехија вечерас пропустила меч лопту за титулу. А Црвена звезда је изгубила наду да ће бити повлашћена у другом колу квалификација за Лигу шампиона, под условом да се према очекивањима, тамо и пласира.

Колико је битна повластица статус носиоца у другом колу квалификација за Лигу шампиона говори и списак могучих ривала. Да је Звезда носилац, потенцијални ривали би например били Макаби (Израел), Шериф (Молдавија), Хелсинки (Финска), Дандалк (Ирска), Розенборг (Норвешка), Шкендија (Македонија), Диделанж (Луксембург), Клуж (Румунија), Слован (Словачка), ТНС (Велс), АИК (Шведска)... Овако, као неповлашчен тим, Звезда може да налети на тимове попут Копенхагена, Селтика, Динамо Загреба, АПОЕЛ-а, Лудогореца, Карабага, Марибора, Легије... Разлика у квалитету није огромна, али су свакако Диделанж или Дандалк пожељнији ривал од Копенхагена или Селтика. 

Звезди су Бугари једина нада: ЦСКА има меч лопту! Црвено-бели се и даље надају да могу до повлашћеног статуса у другом колу квалификација.

Велико разочарање доживели су навијачи Црвене звезде пратећи дуеле у Пољској и Азербејџану у суботу вече. Лехија је положила оружује у судару са Легијом и практично великом ривалу из Варшаве оставила титулу на длану. Такође, пораз је доживео Нефчи и остао пет бодова иза Карабага два кола пре краја првенства Азербејџана.

Резултати из Пољске и са Кавказа практично су гурнули Црвену звезду у друштво неповлашћених тимова у другом колу квалификација за Лигу шампиона. То значи да би тим Владана Милојевића већ у тој рунди могао да се сусретне са Копенхагеном, Селтиком, Динамом и Апоелом.

Тежак пут, мада у Црвеној звезди и даље могу да се надају. И да гледају ка Бугарској. Тамо је годинама Лудогорец доминантан, али поразом од Черно Мореа у претходном колу Луда Шума је оставила могућност играчима ЦСКА из Софије да се надају титули.

Тренутно тим из Разграда има пет бодова више и утакмицу више на конту. У случају да ЦСКА сутра на гостовању савлада Ботев из Пловдива доћи ће на само два бода заостатка пет кола пре краја шампионата.

И то није све. Армејци ће у том случају јурити победу на свом терену против Лудогореца. Дуел који би могао да донесе велику радост навијачима Црвене звезде на програму је 11. маја.

Ове сезоне Лудогорец и ЦСКА су играли четири бода. Луда Шума је славила само једном,идентичан број поеда има ЦСКА, док су два дуела завршена ремијем. Армејци су недавно били бољи у Куп дуелу и тај податак ће сигурно грејати наду људи са Маракане.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар