Loše vijesti za Zvezdu iz Poljske i sa Kavkaza!

Teško do povlastica u Evropi! Srpski šampion će jako teško do statusa nosioca u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.  Zvezdi su Bugari jedina nada: CSKA ima meč loptu! Crveno-beli se i dalje nadaju da mogu do povlašćenog statusa u drugom kolu kvalifikacija.

Fudbal 28.04.2019 | 12:15
Loše vijesti za Zvezdu iz Poljske i sa Kavkaza!
Pratila je cela Poljska večeras derbi tamošnjeg šampionata između Lehije i Legije, ali ga je pratio i dobar deo navijača Crvene zvezde.

Zašto? Zato što bi mogao da ima mnogo uticaja na Zvezdine evropske ambicije narednog leta.

Zvezda je pobedom u derbiju i definitivno prelomila pitanje titule u Srbiji i startovaće narednog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona iz prvog gkola u kojem će biti nosilac. Gde je veliki favorit.

Ali za status nosioca u očekivanom drugom kolu bi trebalo da joj se poklope neki rezultati širom Evrope ove sezone. Zvezda je na granici između statusa nosioca i nepovlašćenog u drugom kolu. Da bi bila nosilac, potrebne su joj dve od sledeće tri stvari: Da Legija ne osvoji tiulu u Poljskoj, da FSCB ne bude prvak Rumunije ili da Karabag ne osvoji titulu u Azerbejdžanu. Pomenuti klubovi imaju jači koeficijent od Zvezde i guraju je ispod crte u drugom kolu.

U Rumuniji je Kluž blizu titule, pa je zvezdašima ostalo da navijaju protiv Legije i Karabaga. Da makar jedno od njih ne bude šampion.

Međutim, danas su stigle loše vesti. Prvo sa Kavkaza gde je Karabag dva kola pre kraja pobegao Nefčiju na pet bodova, a potom i iz Poljske.

Karabag je danas savladao Ziru 3:0, a Nefči je na svom terenu poražen od autsajdera Šumakjita 2:3, pa je trka praktično rešena iako Nefči u poslednjem kolu dočekuje Karabag. Pravo čudo treba da se desi pa da Karabag izgubi obe do kraja, a da Nefči pobedi obe.

Kao jedina nada je ostala Poljska u kojoj lider Lehija imala idealnu priliku da pobedom nad Legijom napravi ključni korak ka osvajanju titule. Oba rivala su bili bodovno poravnati, s tim što je Lehija u toj situaciji bila u prednosti zbog boljeg plasmana u prvom delu sezone. Imao je tim iz Gdanjska prednost domaćeg terena, pune tribine, rano vođstvo… Ali džaba. Nažalost zvezdaša.

Već u drugom minutu je Sobieh izašao sam na golmana Legije, predriblao ga, ali je njegov šut zaustavljen klizećim startom na gol-liniji. Tribine su grmele, domaći tim je jurio svim silama ka vođstvu i dočekao ga u 17. minutu. Haraslin je sjajnim golom glavom sa penala doneo eksploziju oduševljenja 25.000 navijača u Gdanjsku.

Potom je nesrećni Sobjeh propustio  šansu za 2:0 u 27. minutu. Legija je u drugom poluvremenu preuzela kontrolu i počela da preti. Kuharčik je propustio sjajnu šansu na početku drugog poluvremena, a onda je Stolarski izjednačio posle sat vremena čudnim i srećnim golom.

Izjednačenje je potpuno preseklo domaći tim, a dotukao ga je sudija koju u 75. minutu nije dosudio penal posle očiglednog igranja rukom Remija posle šuta Sobjeha.

Samo nekoliko minuta kasnije je Hamalainen doneo potpuni preokret posle lepe asistencije Šimanskog, a domaći tim je nokautiran u nadoknadi vremena divnim golom Jurija Medeiroša.

Tim našeg stručnjaka Aleksandra Vukovića (preporodio ih je kada je došao kao privremeno rešenje) je preuzeo čelo tabele sa tri boda više od Lehije koja je doživela ozbiljan psihološki udarac. Legija je i prethodnih godina osvajala titule na sličan način, tako što je bila najbolja u finišu sezone. S obzirom da u preostala četiri kola, čak tri meča igra kao domaćin, čini se da je Lehija večeras propustila meč loptu za titulu. A Crvena zvezda je izgubila nadu da će biti povlašćena u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pod uslovom da se prema očekivanjima, tamo i plasira.

Koliko je bitna povlastica status nosioca u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona govori i spisak mogučih rivala. Da je Zvezda nosilac, potencijalni rivali bi naprimer bili Makabi (Izrael), Šerif (Moldavija), Helsinki (Finska), Dandalk (Irska), Rozenborg (Norveška), Škendija (Makedonija), Didelanž (Luksemburg), Kluž (Rumunija), Slovan (Slovačka), TNS (Vels), AIK (Švedska)... Ovako, kao nepovlaščen tim, Zvezda može da naleti na timove poput Kopenhagena, Seltika, Dinamo Zagreba, APOEL-a, Ludogoreca, Karabaga, Maribora, Legije... Razlika u kvalitetu nije ogromna, ali su svakako Didelanž ili Dandalk poželjniji rival od Kopenhagena ili Seltika. 

Zvezdi su Bugari jedina nada: CSKA ima meč loptu! Crveno-beli se i dalje nadaju da mogu do povlašćenog statusa u drugom kolu kvalifikacija.

Veliko razočaranje doživeli su navijači Crvene zvezde prateći duele u Poljskoj i Azerbejdžanu u subotu veče. Lehija je položila oružuje u sudaru sa Legijom i praktično velikom rivalu iz Varšave ostavila titulu na dlanu. Takođe, poraz je doživeo Nefči i ostao pet bodova iza Karabaga dva kola pre kraja prvenstva Azerbejdžana.

Rezultati iz Poljske i sa Kavkaza praktično su gurnuli Crvenu zvezdu u društvo nepovlašćenih timova u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. To znači da bi tim Vladana Milojevića već u toj rundi mogao da se susretne sa Kopenhagenom, Seltikom, Dinamom i Apoelom.

Težak put, mada u Crvenoj zvezdi i dalje mogu da se nadaju. I da gledaju ka Bugarskoj. Tamo je godinama Ludogorec dominantan, ali porazom od Černo Morea u prethodnom kolu Luda Šuma je ostavila mogućnost igračima CSKA iz Sofije da se nadaju tituli.

Trenutno tim iz Razgrada ima pet bodova više i utakmicu više na kontu. U slučaju da CSKA sutra na gostovanju savlada Botev iz Plovdiva doći će na samo dva boda zaostatka pet kola pre kraja šampionata.

I to nije sve. Armejci će u tom slučaju juriti pobedu na svom terenu protiv Ludogoreca. Duel koji bi mogao da donese veliku radost navijačima Crvene zvezde na programu je 11. maja.

Ove sezone Ludogorec i CSKA su igrali četiri boda. Luda Šuma je slavila samo jednom,identičan broj poeda ima CSKA, dok su dva duela završena remijem. Armejci su nedavno bili bolji u Kup duelu i taj podatak će sigurno grejati nadu ljudi sa Marakane.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar