Чемпионшип: Норич у ПЛ, Шефилд Ј. на прагу, Лидс ''виси''!

Важна победа Дербија у борби за последње место у плеј-офу, Ротерам испао из Чемпионшипа! То значи да је Милвол изборио опстанак, као и Рединг.  Математички није још тамо, али Шефилд ће суштински у Премијер лигу! Само га раздваја гол-разлика у односу на Лидс коме су преостале теоретке шансе за директну промоцију с прва два места.  Немачки хипстерски дух, митраљез Пуки и поука о стрпљењу - Премијер лиго, ево нас! Велики успех Норича, тима који је другачији од других.

Фудбал 28.04.2019 | 08:45
Чемпионшип: Норич у ПЛ, Шефилд Ј. на прагу, Лидс ''виси''!
Чекамо расплет на врху табеле Чемпионшипа, али већ сада можемо да констатујемо да су Ротерам, Болтон и Ипсвич испали из лиге. То је последње "успео" да уради Ротерам тако што је данас поражен на гостовању Вест Бромвич Албиону с 2:1.

Занимљиво је да је Ротерам чак повео у 50. минуту после гола Робертсона, али је домаћин прво преко Родригеза из пенала, а потом и преко Харпера успео да преокрене и дође до три бода са којима је обезбедио потврдио плеј-оф.

Када смо код плеј-офа, велика је борба за последње шесто место које води у доигравање, а за њега се боре Мидлзбро и Дерби, мада је ту и Бристол Сити који је на две утакмице до краја и 66 освојених бодова. Овнови су данас са нова три бода много ближи обезбеђивању тог места јер су успели да добију управо Бристол у гостима с 0:2. Веома битна победа за Дерби који је једном ногом заузео позицију шест. Али, посао је далеко од готовог.

И Мидлзбро је био успешан данас. Дочекао је Рединг и испратио га кући са 2:1. И на овом мечу је гост повео, али је Боро успео прво да изједначи преко Винга у 31. минуту, док је Асомбалонга донео сва три бода с беле тачке.

Дерби има меч мање и тако много веће шансе да се домогне позиције број шест која би Овновима донела доигравање за улазак у Премијер лигу.

Математички није још тамо, али Шефилд ће суштински у Премијер лигу! Само га раздваја гол-разлика у односу на Лидс коме су преостале теоретке шансе за директну промоцију с прва два места.

Формално није, математички није, али суштински је Шефилд Јунајтед данашњом победом над дављеником Ипсвичом од 2:0 обезбедио пласман у Премијер лигу следеће сезоне. Наиме, сада Шефилд има шест бодова више у односу на Лидс и много бољу гол-разлику. Шефилд има разлику 76:39 и има меч до краја, а Лидс 70:46 и две утакмице до краја. Чини се да само теорија држи Лидс у животу и борби за друго место.

Енглески медији су победу Шефилда означили као "запечаћивање" Премијер лиге. Голови Скота Хогана и Џека О´Конела су довели Шефилд у стуацију да Лидс има екстремно мале шансе за промоцију.

Шефилд неће у Премијер лигу само у случају да: Шефилд изгуби у последњем колу, Лидс добије оба меча до краја и надомести гол разлику која у овом моменту износи 13 голова. Дакле, само бод Шефилду у последњем колу доноси пролаз, или само један кикс Лидса у последња два меча.

Знао је Шефилд шта му доноси победа и зато су играчи домаћег тима били нервозни. Знали су да победом долазе на ивицу одласка у Премијер лигу у коју ће се, како сада ствари стоје, вратити после 12 година изгнанства.

Имали су домаћи доста шанси на почетку меча, али нису успели да их искористе све док Хоган није искористио асистенцију О´Конела. Када је већ пао први гол било је јасно да ће Шефилд успети да изађе на крај са Ипсвичом који је најлошија екипа Чемпионшипа ове сезоне.

Све је запечатио О´Конел голом у 72. минуту чиме је ставио тачку на сваку дилему.

Математички није, али Шефилд је једном ногом у Премијер лиги! Велика ствар за овај клуб који ће следеће сезоне играти са највећим зверкама у једној од најјачих лига на свету. Да не причамо колико ће то Шефилду донети и финансијски и маркетиншки.

Немачки хипстерски дух, митраљез Пуки и поука о стрпљењу - Премијер лиго, ево нас! Велики успех Норича, тима који је другачији од других.

Велико славље, заслужено славље - Норич се вратио у Премијер лигу! Сада и званично. Било је потребно Канаринцима да освоје барем бод у данашњем дуелу против Блекбурна, а они су на крају головима Штипермана и Вранчића победили с 2:1 (2:1) за огромну радост својих навијача. Полиција је најавила још јутрос да је чека један од најнезгоднијих дана у години, али да се надају томе јер би то у исто време значило промоцију Норича. И то се све догодило.  Заиграће Премијер лигу први пут од 2016. године.

Али, како је Норич стигао у прилику да се избори за Премијер лигу? Следи прича о овом сјајном клубу. О тренеру Данијелу Фаркеу, о најбољем играчу лиге Тему Пукију! Систему. И стрпљењу…

Пре свега, Норич је имао стрпљења за Фаркеа. У овом моменту делује поптуно невероватно, али на старту ове сезоне је деловало да му време истиче. Он је стигао у редове Канаринаца када је Норич после испадања из Премијер лиге схватио да мора да промени руту. И начин рада. И то је Фарке и урадио. Али, не одмах.

Није се прославио у првој сезони, а и ову је кренуо са пет бодова у шест утакмица. Прилично климаво. Могао је да остане “без главе”. Била је то реална опција.

"Да смо тада дали отказ Данијелу то вероватно не би било изненађење. Да је клуб слушао буку навијача и медија, и Данијел и ја бисмо били бивши давно, али срећом клуб је стао иза нас", реако је једном приликом спортски директор Стјуарт Вебер.

После тог мучења, стигао је невероватан низ у ком је Норич изгубио само још две утакмице у 2018. години. До новембра су Канаринци скочили на прво место и скоро да га нису напуштали до тренутне ситуације. Била је то лекција из стрпљења за друге клубове из које многи могу да науче.

Клуб је показао велику истрајност у жељи да допусти Немцу да ради са младим играчима и да их гура у игру. И све је то донело успех.

Норич је имао финансијске проблеме пред ову сезону, новац је почео да цури и то је значило да великог буџета за грандиозна појачања неће бити. Ту су биле и продаје Џејмса Медисона и АлексаПричарда прошле сезоне које су ослабиле тим, али су донеле приходе. Најважнији задатак клуба је био потпис Вебера из Хадерсфилда на месту спортског директора 2017. године. Он је довео тренера Фаркеа и био је задужен за довођење играча.

Фаркеова прича је занимљива јер је он у каријери играо шпица, а није ни планирао да буде тренер по завршетку играчке каријере. Чак је студирао економију, везано за порез и уговоре. Иначе, његов деда је играо за Борусију из Дортмунда педесетих година.

Данијел Фарке је желео да буде спортски директор када се пензионисао 2008. године. Тада је његов бивши клуб Липштад упао у кризу, он је био ту да помогне и тако је завршио међу тренерима. Почео је да ужива у том послу и остало је историја. Све до 2016. није имао ни страницу на Википедији иако се добро показао у раду у Дортмунду ИИ. А ево где је данас…

Ради се о тренеру који воли да његов тим има посед и да буде главни протагониста на терену. Воли да његова екипа контролише лопту. Да игра тече, такозвани “Фарке-балл”… Није лоше за некога ко је првобитно само желео да буде економиста.

Многи га пореде с Јиргеном Клопом због “фудбалског хипстеризма”.

Клуб је на основу тренера Немца довео Онела Ернандеза (Брауншвајг), Кристофа Цимермана (Дортмунд), Тома Трибула (Берлин) и Марка Штипермана (Бохум) - сви су они постали битни шрафови у иги, а стигли су и Буендија, Лајтнер (играо за Аугзбург) и Крул како би комплетирали пазл.

Наравно, једна посебна аквизиција је била имапресивна и најважнија у целој причи - Тему Пуки!

Како је тај човек проиграо ове сезоне. Он је чак играо раније у Великој Британији за Селтик, али тада се није прославио тако што је дао девет голова на 37 утакмица и потом отишао у Брондби.

Нису свирале фанфаре када је Пуки стигао у Норич као слободан играч, али је постао свакако највеће откровење читавог првенства тако што је дао 28 голова на 45 утакмица! Сам је истакао да су три ствари утицале да почне овако да игра - инспиративан тренер у Данској, нова радна етика и то што је први пут постао отац у међувремену.

Видећемо како ће се снаћи у Премијер лиги, али је у Норичу ове сезоне оборио све рекорде. Постигао је више голова од било ког нападача Норича, а јури и клупски рекорд који је поставио Ралф Хант у сезони 1955/1956 - 31 гол! Имао је Пуки и девет асистенција што је више од сваког нападача у Чемпионшипу. Наравно да је играч сезоне у Чемпионшипу.

Није Норич само добро куповао, већ је добро радио и у својој школи. Тројица од четворице играча у одбрани су из његове академије фудбала - Џамал Луис и Макс Аронс су бекови, и ове сезоне су били маестрални што значи да су ушли у тим сезоне Чемпионшипа, а Аронс је добио награду за најбољег младог играча лиге (19 година). Бен Годфри је такође био одличан на месту штопера.

Колико је добра академија Норича говори и чињеница да је Џош Мартин, 17-годишњи фудбалер недавно прешао у Норич и то из Арсенала. Нешто што је до скоро било незамисливо.

Сада је право питање како ће се Норич снаћи у Премијер лиги следеће сезоне?

Структура клуба се значајно променила од 2016. када је Норич последњи пут био у Премијер лиги. Делује са стране да би Канаринци могли да трају дуже од сезоне у највећем рангу.

Промоција ће Норичу дати прилику да задрже многе играче који су привукли пажњу већих играча, као што су Аронс (Норичов продукт, десни бек) и Буендија (стигао из Хетафеа за мале паре, 1.500.000 евра). То што има доста младих играча додатно отвара простор тима да напредује. Због тога ће наравно бити знакова питања када је њихово искуство у питању и да ли ће Пуки моћи да решета у Премијер лиги. Али, део клуба задужен за довођење играча је већ показао шта зна и зато Норич има људе на које може да се ослони предстојећег лета. Неће довести било кога. Већ играче који би могли да експлодирају, можда попут Пукија.

Укупан утисак је да ће Премијер лига добити, пре свега због Норичевих младих играча и нападачког фудбала. То је нешто што сви воле да виде.

ЕНГЛЕСКА 2 - 45. КОЛО

Субота

Милвол - Стоук 0:0

Бирмингем - Виган 1:1 (1:1)
/Јуткијевич 2 - Паувел 45+3/

Бристол Сити - Дерби 0:2 (0:1)
/Лоренс 18, Богл 77/

Мидлзбро - Рединг 2:1 (2:1)
/Винг 31, Асомбалонга 39 - Лоадер 11/

КПР - Нотингем 0:1 (0:0)
/Ансарифард 55/

Престон - Шефилд Венздеј 3:3 (2:0)
/Стокли 9, Лис 36аг, Браун 62 - Банан 49, Форестиери 76, Нухију 78/

Свонси - Хал 2:2 (1:0)
/Мекбурни 37, 67 - Боувен 76, Дико 83/

Вест Бромвич - Ротерам 2:1 (0:0)
/Родригез 77пен, Харпер 79 - Робертсон 50/

Шефилд Јунајтед - Ипсвич 2:0 (1:0)
/Хоган 24, О´Конел 72/

Норич - Блекбурн 2:1 (2:1)
/Штиперман 13, Вранчић 21 - Тревис 23/

Болтон - Брентфорд *одложено

Недеља

13.00: Лидс - Астон Вила



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар