Čempionšip: Norič u PL, Šefild J. na pragu, Lids ''visi''!

Važna pobeda Derbija u borbi za poslednje mesto u plej-ofu, Roteram ispao iz Čempionšipa! To znači da je Milvol izborio opstanak, kao i Reding.  Matematički nije još tamo, ali Šefild će suštinski u Premijer ligu! Samo ga razdvaja gol-razlika u odnosu na Lids kome su preostale teoretke šanse za direktnu promociju s prva dva mesta.  Nemački hipsterski duh, mitraljez Puki i pouka o strpljenju - Premijer ligo, evo nas! Veliki uspeh Noriča, tima koji je drugačiji od drugih.

Fudbal 28.04.2019 | 08:45
Čempionšip: Norič u PL, Šefild J. na pragu, Lids ''visi''!
Čekamo rasplet na vrhu tabele Čempionšipa, ali već sada možemo da konstatujemo da su Roteram, Bolton i Ipsvič ispali iz lige. To je poslednje "uspeo" da uradi Roteram tako što je danas poražen na gostovanju Vest Bromvič Albionu s 2:1.

Zanimljivo je da je Roteram čak poveo u 50. minutu posle gola Robertsona, ali je domaćin prvo preko Rodrigeza iz penala, a potom i preko Harpera uspeo da preokrene i dođe do tri boda sa kojima je obezbedio potvrdio plej-of.

Kada smo kod plej-ofa, velika je borba za poslednje šesto mesto koje vodi u doigravanje, a za njega se bore Midlzbro i Derbi, mada je tu i Bristol Siti koji je na dve utakmice do kraja i 66 osvojenih bodova. Ovnovi su danas sa nova tri boda mnogo bliži obezbeđivanju tog mesta jer su uspeli da dobiju upravo Bristol u gostima s 0:2. Veoma bitna pobeda za Derbi koji je jednom nogom zauzeo poziciju šest. Ali, posao je daleko od gotovog.

I Midlzbro je bio uspešan danas. Dočekao je Reding i ispratio ga kući sa 2:1. I na ovom meču je gost poveo, ali je Boro uspeo prvo da izjednači preko Vinga u 31. minutu, dok je Asombalonga doneo sva tri boda s bele tačke.

Derbi ima meč manje i tako mnogo veće šanse da se domogne pozicije broj šest koja bi Ovnovima donela doigravanje za ulazak u Premijer ligu.

Matematički nije još tamo, ali Šefild će suštinski u Premijer ligu! Samo ga razdvaja gol-razlika u odnosu na Lids kome su preostale teoretke šanse za direktnu promociju s prva dva mesta.

Formalno nije, matematički nije, ali suštinski je Šefild Junajted današnjom pobedom nad davljenikom Ipsvičom od 2:0 obezbedio plasman u Premijer ligu sledeće sezone. Naime, sada Šefild ima šest bodova više u odnosu na Lids i mnogo bolju gol-razliku. Šefild ima razliku 76:39 i ima meč do kraja, a Lids 70:46 i dve utakmice do kraja. Čini se da samo teorija drži Lids u životu i borbi za drugo mesto.

Engleski mediji su pobedu Šefilda označili kao "zapečaćivanje" Premijer lige. Golovi Skota Hogana i Džeka O´Konela su doveli Šefild u stuaciju da Lids ima ekstremno male šanse za promociju.

Šefild neće u Premijer ligu samo u slučaju da: Šefild izgubi u poslednjem kolu, Lids dobije oba meča do kraja i nadomesti gol razliku koja u ovom momentu iznosi 13 golova. Dakle, samo bod Šefildu u poslednjem kolu donosi prolaz, ili samo jedan kiks Lidsa u poslednja dva meča.

Znao je Šefild šta mu donosi pobeda i zato su igrači domaćeg tima bili nervozni. Znali su da pobedom dolaze na ivicu odlaska u Premijer ligu u koju će se, kako sada stvari stoje, vratiti posle 12 godina izgnanstva.

Imali su domaći dosta šansi na početku meča, ali nisu uspeli da ih iskoriste sve dok Hogan nije iskoristio asistenciju O´Konela. Kada je već pao prvi gol bilo je jasno da će Šefild uspeti da izađe na kraj sa Ipsvičom koji je najlošija ekipa Čempionšipa ove sezone.

Sve je zapečatio O´Konel golom u 72. minutu čime je stavio tačku na svaku dilemu.

Matematički nije, ali Šefild je jednom nogom u Premijer ligi! Velika stvar za ovaj klub koji će sledeće sezone igrati sa najvećim zverkama u jednoj od najjačih liga na svetu. Da ne pričamo koliko će to Šefildu doneti i finansijski i marketinški.

Nemački hipsterski duh, mitraljez Puki i pouka o strpljenju - Premijer ligo, evo nas! Veliki uspeh Noriča, tima koji je drugačiji od drugih.

Veliko slavlje, zasluženo slavlje - Norič se vratio u Premijer ligu! Sada i zvanično. Bilo je potrebno Kanarincima da osvoje barem bod u današnjem duelu protiv Blekburna, a oni su na kraju golovima Štipermana i Vrančića pobedili s 2:1 (2:1) za ogromnu radost svojih navijača. Policija je najavila još jutros da je čeka jedan od najnezgodnijih dana u godini, ali da se nadaju tome jer bi to u isto vreme značilo promociju Noriča. I to se sve dogodilo.  Zaigraće Premijer ligu prvi put od 2016. godine.

Ali, kako je Norič stigao u priliku da se izbori za Premijer ligu? Sledi priča o ovom sjajnom klubu. O treneru Danijelu Farkeu, o najboljem igraču lige Temu Pukiju! Sistemu. I strpljenju…

Pre svega, Norič je imao strpljenja za Farkea. U ovom momentu deluje poptuno neverovatno, ali na startu ove sezone je delovalo da mu vreme ističe. On je stigao u redove Kanarinaca kada je Norič posle ispadanja iz Premijer lige shvatio da mora da promeni rutu. I način rada. I to je Farke i uradio. Ali, ne odmah.

Nije se proslavio u prvoj sezoni, a i ovu je krenuo sa pet bodova u šest utakmica. Prilično klimavo. Mogao je da ostane “bez glave”. Bila je to realna opcija.

"Da smo tada dali otkaz Danijelu to verovatno ne bi bilo iznenađenje. Da je klub slušao buku navijača i medija, i Danijel i ja bismo bili bivši davno, ali srećom klub je stao iza nas", reako je jednom prilikom sportski direktor Stjuart Veber.

Posle tog mučenja, stigao je neverovatan niz u kom je Norič izgubio samo još dve utakmice u 2018. godini. Do novembra su Kanarinci skočili na prvo mesto i skoro da ga nisu napuštali do trenutne situacije. Bila je to lekcija iz strpljenja za druge klubove iz koje mnogi mogu da nauče.

Klub je pokazao veliku istrajnost u želji da dopusti Nemcu da radi sa mladim igračima i da ih gura u igru. I sve je to donelo uspeh.

Norič je imao finansijske probleme pred ovu sezonu, novac je počeo da curi i to je značilo da velikog budžeta za grandiozna pojačanja neće biti. Tu su bile i prodaje Džejmsa Medisona i AleksaPričarda prošle sezone koje su oslabile tim, ali su donele prihode. Najvažniji zadatak kluba je bio potpis Vebera iz Hadersfilda na mestu sportskog direktora 2017. godine. On je doveo trenera Farkea i bio je zadužen za dovođenje igrača.

Farkeova priča je zanimljiva jer je on u karijeri igrao špica, a nije ni planirao da bude trener po završetku igračke karijere. Čak je studirao ekonomiju, vezano za porez i ugovore. Inače, njegov deda je igrao za Borusiju iz Dortmunda pedesetih godina.

Danijel Farke je želeo da bude sportski direktor kada se penzionisao 2008. godine. Tada je njegov bivši klub Lipštad upao u krizu, on je bio tu da pomogne i tako je završio među trenerima. Počeo je da uživa u tom poslu i ostalo je istorija. Sve do 2016. nije imao ni stranicu na Vikipediji iako se dobro pokazao u radu u Dortmundu II. A evo gde je danas…

Radi se o treneru koji voli da njegov tim ima posed i da bude glavni protagonista na terenu. Voli da njegova ekipa kontroliše loptu. Da igra teče, takozvani “Farke-ball”… Nije loše za nekoga ko je prvobitno samo želeo da bude ekonomista.

Mnogi ga porede s Jirgenom Klopom zbog “fudbalskog hipsterizma”.

Klub je na osnovu trenera Nemca doveo Onela Ernandeza (Braunšvajg), Kristofa Cimermana (Dortmund), Toma Tribula (Berlin) i Marka Štipermana (Bohum) - svi su oni postali bitni šrafovi u igi, a stigli su i Buendija, Lajtner (igrao za Augzburg) i Krul kako bi kompletirali pazl.

Naravno, jedna posebna akvizicija je bila imapresivna i najvažnija u celoj priči - Temu Puki!

Kako je taj čovek proigrao ove sezone. On je čak igrao ranije u Velikoj Britaniji za Seltik, ali tada se nije proslavio tako što je dao devet golova na 37 utakmica i potom otišao u Brondbi.

Nisu svirale fanfare kada je Puki stigao u Norič kao slobodan igrač, ali je postao svakako najveće otkrovenje čitavog prvenstva tako što je dao 28 golova na 45 utakmica! Sam je istakao da su tri stvari uticale da počne ovako da igra - inspirativan trener u Danskoj, nova radna etika i to što je prvi put postao otac u međuvremenu.

Videćemo kako će se snaći u Premijer ligi, ali je u Noriču ove sezone oborio sve rekorde. Postigao je više golova od bilo kog napadača Noriča, a juri i klupski rekord koji je postavio Ralf Hant u sezoni 1955/1956 - 31 gol! Imao je Puki i devet asistencija što je više od svakog napadača u Čempionšipu. Naravno da je igrač sezone u Čempionšipu.

Nije Norič samo dobro kupovao, već je dobro radio i u svojoj školi. Trojica od četvorice igrača u odbrani su iz njegove akademije fudbala - Džamal Luis i Maks Arons su bekovi, i ove sezone su bili maestralni što znači da su ušli u tim sezone Čempionšipa, a Arons je dobio nagradu za najboljeg mladog igrača lige (19 godina). Ben Godfri je takođe bio odličan na mestu štopera.

Koliko je dobra akademija Noriča govori i činjenica da je Džoš Martin, 17-godišnji fudbaler nedavno prešao u Norič i to iz Arsenala. Nešto što je do skoro bilo nezamislivo.

Sada je pravo pitanje kako će se Norič snaći u Premijer ligi sledeće sezone?

Struktura kluba se značajno promenila od 2016. kada je Norič poslednji put bio u Premijer ligi. Deluje sa strane da bi Kanarinci mogli da traju duže od sezone u najvećem rangu.

Promocija će Noriču dati priliku da zadrže mnoge igrače koji su privukli pažnju većih igrača, kao što su Arons (Noričov produkt, desni bek) i Buendija (stigao iz Hetafea za male pare, 1.500.000 evra). To što ima dosta mladih igrača dodatno otvara prostor tima da napreduje. Zbog toga će naravno biti znakova pitanja kada je njihovo iskustvo u pitanju i da li će Puki moći da rešeta u Premijer ligi. Ali, deo kluba zadužen za dovođenje igrača je već pokazao šta zna i zato Norič ima ljude na koje može da se osloni predstojećeg leta. Neće dovesti bilo koga. Već igrače koji bi mogli da eksplodiraju, možda poput Pukija.

Ukupan utisak je da će Premijer liga dobiti, pre svega zbog Noričevih mladih igrača i napadačkog fudbala. To je nešto što svi vole da vide.

ENGLESKA 2 - 45. KOLO

Subota

Milvol - Stouk 0:0

Birmingem - Vigan 1:1 (1:1)
/Jutkijevič 2 - Pauvel 45+3/

Bristol Siti - Derbi 0:2 (0:1)
/Lorens 18, Bogl 77/

Midlzbro - Reding 2:1 (2:1)
/Ving 31, Asombalonga 39 - Loader 11/

KPR - Notingem 0:1 (0:0)
/Ansarifard 55/

Preston - Šefild Venzdej 3:3 (2:0)
/Stokli 9, Lis 36ag, Braun 62 - Banan 49, Forestieri 76, Nuhiju 78/

Svonsi - Hal 2:2 (1:0)
/Mekburni 37, 67 - Bouven 76, Diko 83/

Vest Bromvič - Roteram 2:1 (0:0)
/Rodrigez 77pen, Harper 79 - Robertson 50/

Šefild Junajted - Ipsvič 2:0 (1:0)
/Hogan 24, O´Konel 72/

Norič - Blekburn 2:1 (2:1)
/Štiperman 13, Vrančić 21 - Trevis 23/

Bolton - Brentford *odloženo

Nedelja

13.00: Lids - Aston Vila



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar