ИТА: Миха сачувао Болоњу!

Орсолини "лансирао" Емполи у Серију Б! Болоња је у "мечу одлуке" стигла до побједе и стекла осам бодова предности испред Емполија који је остао први испод црте.  Миха је успео! Како се Болоња препородила код српског стручњака?

Фудбал 27.04.2019 | 23:00
ИТА: Миха сачувао Болоњу!
Пета везана побједа код куће за Синишу Михајловића!

Српски стручњак је са Болоњом освојио чак 19 од могуићих 24 бода у посљеднијх осам кола и чини се још једном успио да сачува "Рособлу" од испадања у нижи ранг.

И то науштруб данашњег противника!

Болоња - Емполи 3:1 (0:1)

Иако су домаћини много боље изгледали на терену и држали конце игре у својим рукама до вођства су стигли гости након велике грешке Лукаса Скорупског у 17. минуту.

Марко Пајач се нашао на лијевој страни и упутио центаршут али му је лопта "прешла" преко ноге и изненадила Скорпуског који није покрио ближи угао.

Болоњези су у наставку првог дијела држали госте под "опсадом", али је Бартоломеј Драговски успио да укорти покушаје Николе Сансонеа, Рикарда Орсолинија и Блерима Џемаилија.

Ипак, након седам минута игре у наставку Родриго Соријано поравнава резултат. мСансоне је упутио центаршут на другу стативу гдје је највиши био везњак Болоње.

Неколико минута касније Родриго Паласијо шаље стадион "Ренато дел Ара" у нови транс, али је Паоло Валери након прегледавања снимка поништио гол због офсајда.

Орсолини је из Јувентуса стигао на позајмицу у Болоњу која има прилику да га за 12 милиона евра задржи на "Дел Ари".
Болоња је наставила да врши још већи притисак, али су због дубоког дефанзивног "блока" гостију били приморани да покушавају из даљине и остају у "блоку".

И када се чинило да ће Емполи "откинути" бод,Орсолини (22) је тренутком инсипирације скоро па сигурно оставио Болоњу у Серији А.

Млади Италијан је у 83. ушао у средину и на 20 метара намјестио лопту на лијевицу и погодио горњи лијеви угао за велико славље на трибинама! Орсолинију је ово шести гол у сезони, а уписао је и четири асистенције.

Гости су у посљедњих десет минута заиграли отвореније и покушали да дођу до изједначења, али су до краја у петом минуту надокнаде времена примили још један гол који је постигао Сансоне.

Болоња је са овом побједом стекла осам бодова предности испред Емполија који је први испод црте и у понедјељак ће свим силама навијати за Аталанту која им побједом против Удинезеа може продужити наду у опстанак.

Синиша Михајловић је успео! Његова Болоња је данас суштински изборила опстанак у Серији А пошто је савладала директног ривала Емполи са 3:1 и побегла му на осам бодова предности четири кола пре краја. Да је Емполи којим случајем победио, пришао би Болоњи на два бода и све би до краја било отворено. 

А то је могло да се деси да Болоња на клупи није имала трвдоглавог српског стручњака. Емполи је на полувремену водио голом Марка Пајача и био на прагу победе. Незаслужено јер је Болоња је притискала, играла, стварала шансе и била екипа која води главну реч на терену. У првом полувремену се испромашивала, али је Михајловић на паузи инсипирсао своје момке да упркос незаслуженом дефициту, још више додају гас у наставку и приграбе оно што им припада. Тако је и било. Сансоне је асистирао Соријану за изједначење на почетку другог полувремена и кренуо је жесток притисак домаћих. Све до 82. минута када је најталентованији момак у тиму Рикардо Орослини показао каквим потенцијалом располаже и постигао еврогол за опстанак у лиги. Шлаг на торту је била дивна акција у надокнади времена у којој је учествовало пола тима, а завршио ју је Сансоне. 

Српски стручњак заслужује све комплименте за оно што је урадио са Болоњом за ова три месеца. Реч је о једној прилично лимитираној екипи из које је извукао потпуни максимум. Ни најбољи тренери на свету не би играли бољи фудбал и освојили више бодова са овим тимом Болоње него што је то урадио Михајловић.

Михајловић је преузео Болоњу када је била дубоко у зони испадања и имала је серију од 14 мечева без победе. Одмах на дебију је победио Интер у Милану и удахнуо живот Болоњи, а потом је освојио бод против Ђенове.

У следећа три меча је доживео три пораза и ниједан није био заслужен. Прво је Рома незаслужено славила 2:1, потом Јувентус још мање заслужено 1:0, да би га Удинезе победио уз обилату помоћ судија. Вратило му се после против Каљарија против којег је лагано дошао до друге победе у сезони, а одмах затим и против бившег клуба Торина. Михајловић је једини тренер који савладао Торино у последња три месеца у Серији А! У минулих пет кола је доживео само онај убедљив пораз од Аталанте, док је савладао Сасуоло, Кјево и Сампдорију и ремизирао са Фиорентином.

Михајловић је на 13 утакмица освојио 23 бода, док је Инзаги на 21 мечу освојио 14. МихајловићеваБолоња је дала 21 гол, Инзагијева 16 на осам мечева више. У последњих осам кола, Болоња је освојила 19 бодова. Више од било којег тима у Серији А у поменутом интервалу. То је најбољи доказ колико је српски стручњак препородио Болоњу

А то је само половина приче. Друга половина је потпуни препород неких играча. Болоња је до Михајловићевог доласка зависила од учинка аргентинског ветерана Родрига Паласија. Играла је дефанзивно уздајући се у одбрану која уопште није била јачи део тима.

Код Михајловића су неки играчи експлодирали. Пре свих суперталентовани Рикардо Орсолини који игра на позајмици из Јувентуса. До Михиног доласка је постигао само два гола у Серији А, а од доласка Србина чак пет. Од којих су неки били мала ремек дела попут овог данас. Млади офанзивац коначно показује потенцијал због којег су великани италијанског фудбала ратовали када је играо у Серији Б и због којег је Јувентус био тако упоран да га доведе. Вредност му је скочила на 20.000.000 евра што ће Јуве лепо уновчити на лето.

Није само Орсолини заиграо као препорођен. Код Михе је експлодирао и чилеански бомбардер ЕрикПулгар. Постигао је шест голова на последњих осам утакмица, а Михајловић је признао да Пулгарбоље и од њега изводи пенале. Као један од најбољих извођача слободних удараца у историји фудбала, Михајловић је идеалан ментор Чилеанцу којем су прекиди најјаче оружје. Пулгар је важио за специфичног и бунтовног момка којем су тренери тешко налазили жицу. Миха је дуго разговарао са њим и промовисао га у хладнокрвног вођу тима који игра фудбал каријере.

Код Србина је прорадио чак и несрећни Матија Дестро, а добар фудбал су опет почели да играју некадашњи повремени репрезентативци Роберто Соријано и Никола Сансоне којима су се каријере стрмоглавиле у Виљареалу. Михајловићева лична жеља и јануарско појачање Лијанко је био све бољи како је сезона одмицала, дошао и до тога да буде у тиму кола Серије А. Скоро цела екипа се пробудила код српског тренера.

Болоња је у свакој утакмици ишла на победу. Од оне прве против Интера када је изненадла Неразуре, преко оних у којима је била аутсајдер против Јувентуса и Роме, до ове данашње против Емполија када је могла да калкулише. Негде је то скупо плаћала као против Аталанте против које је самоубиство отворити се, негде јој се то враћало као против Торина. Могла је Болоња данас и са ремијем да остане на доброј позицији у трци за опстанак, али је Михајловић инсистирао да се иде на победу, да се скрши отпор директног ривала и да се избори опстанак. На крају је успео.

Тврдоглави бомбардер јиз Борова Села је на тим Болоње пренео неке своје најбоље особине и променио играчима начин размишљања. Донео је клубу опстанак у лиги, а себи опет подигао рејтинг после неупешних епизода у Милану и Торину. Као што је оживљавао у Катанији после Болоње, у Сампдорији после Фиорентине, тако је сада опет покренуо каријеру узлазном путањом.

Пре десет година и 15 дана, Болоња га је сменила када је заређао са серијом лоших резултата и када је клуб ушао у опасну зону из које га је касније извадио Ђузепе Пападопуло. Деценију касније, Болоња ће молити Михајловића да остане. Уговор му истиче на крају сзеоне.

„Веома сам срећан у овом клубу, везао сам се брзо за град и за навијаче. Болоња ће сигурно бити мој први избор кад се заврши сезона, мој тренутни клуб ће бити први са којим ћу сести за преговарачки сто“, рекао је јуче Михајловић.

Коментари / 0

Оставите коментар