ITA: Miha sačuvao Bolonju!

Orsolini "lansirao" Empoli u Seriju B! Bolonja je u "meču odluke" stigla do pobjede i stekla osam bodova prednosti ispred Empolija koji je ostao prvi ispod crte.  Miha je uspeo! Kako se Bolonja preporodila kod srpskog stručnjaka?

Fudbal 27.04.2019 | 23:00
ITA: Miha sačuvao Bolonju!
Peta vezana pobjeda kod kuće za Sinišu Mihajlovića!

Srpski stručnjak je sa Bolonjom osvojio čak 19 od moguićih 24 boda u posljednijh osam kola i čini se još jednom uspio da sačuva "Rosoblu" od ispadanja u niži rang.

I to nauštrub današnjeg protivnika!

Bolonja - Empoli 3:1 (0:1)

Iako su domaćini mnogo bolje izgledali na terenu i držali konce igre u svojim rukama do vođstva su stigli gosti nakon velike greške Lukasa Skorupskog u 17. minutu.

Marko Pajač se našao na lijevoj strani i uputio centaršut ali mu je lopta "prešla" preko noge i iznenadila Skorpuskog koji nije pokrio bliži ugao.

Bolonjezi su u nastavku prvog dijela držali goste pod "opsadom", ali je Bartolomej Dragovski uspio da ukorti pokušaje Nikole Sansonea, Rikarda Orsolinija i Blerima Džemailija.

Ipak, nakon sedam minuta igre u nastavku Rodrigo Sorijano poravnava rezultat. mSansone je uputio centaršut na drugu stativu gdje je najviši bio veznjak Bolonje.

Nekoliko minuta kasnije Rodrigo Palasijo šalje stadion "Renato del Ara" u novi trans, ali je Paolo Valeri nakon pregledavanja snimka poništio gol zbog ofsajda.

Orsolini je iz Juventusa stigao na pozajmicu u Bolonju koja ima priliku da ga za 12 miliona evra zadrži na "Del Ari".
Bolonja je nastavila da vrši još veći pritisak, ali su zbog dubokog defanzivnog "bloka" gostiju bili primorani da pokušavaju iz daljine i ostaju u "bloku".

I kada se činilo da će Empoli "otkinuti" bod,Orsolini (22) je trenutkom insipiracije skoro pa sigurno ostavio Bolonju u Seriji A.

Mladi Italijan je u 83. ušao u sredinu i na 20 metara namjestio loptu na lijevicu i pogodio gornji lijevi ugao za veliko slavlje na tribinama! Orsoliniju je ovo šesti gol u sezoni, a upisao je i četiri asistencije.

Gosti su u posljednjih deset minuta zaigrali otvorenije i pokušali da dođu do izjednačenja, ali su do kraja u petom minutu nadoknade vremena primili još jedan gol koji je postigao Sansone.

Bolonja je sa ovom pobjedom stekla osam bodova prednosti ispred Empolija koji je prvi ispod crte i u ponedjeljak će svim silama navijati za Atalantu koja im pobjedom protiv Udinezea može produžiti nadu u opstanak.

Siniša Mihajlović je uspeo! Njegova Bolonja je danas suštinski izborila opstanak u Seriji A pošto je savladala direktnog rivala Empoli sa 3:1 i pobegla mu na osam bodova prednosti četiri kola pre kraja. Da je Empoli kojim slučajem pobedio, prišao bi Bolonji na dva boda i sve bi do kraja bilo otvoreno. 

A to je moglo da se desi da Bolonja na klupi nije imala trvdoglavog srpskog stručnjaka. Empoli je na poluvremenu vodio golom Marka Pajača i bio na pragu pobede. Nezasluženo jer je Bolonja je pritiskala, igrala, stvarala šanse i bila ekipa koja vodi glavnu reč na terenu. U prvom poluvremenu se ispromašivala, ali je Mihajlović na pauzi insipirsao svoje momke da uprkos nezasluženom deficitu, još više dodaju gas u nastavku i prigrabe ono što im pripada. Tako je i bilo. Sansone je asistirao Sorijanu za izjednačenje na početku drugog poluvremena i krenuo je žestok pritisak domaćih. Sve do 82. minuta kada je najtalentovaniji momak u timu Rikardo Oroslini pokazao kakvim potencijalom raspolaže i postigao evrogol za opstanak u ligi. Šlag na tortu je bila divna akcija u nadoknadi vremena u kojoj je učestvovalo pola tima, a završio ju je Sansone. 

Srpski stručnjak zaslužuje sve komplimente za ono što je uradio sa Bolonjom za ova tri meseca. Reč je o jednoj prilično limitiranoj ekipi iz koje je izvukao potpuni maksimum. Ni najbolji treneri na svetu ne bi igrali bolji fudbal i osvojili više bodova sa ovim timom Bolonje nego što je to uradio Mihajlović.

Mihajlović je preuzeo Bolonju kada je bila duboko u zoni ispadanja i imala je seriju od 14 mečeva bez pobede. Odmah na debiju je pobedio Inter u Milanu i udahnuo život Bolonji, a potom je osvojio bod protiv Đenove.

U sledeća tri meča je doživeo tri poraza i nijedan nije bio zaslužen. Prvo je Roma nezasluženo slavila 2:1, potom Juventus još manje zasluženo 1:0, da bi ga Udineze pobedio uz obilatu pomoć sudija. Vratilo mu se posle protiv Kaljarija protiv kojeg je lagano došao do druge pobede u sezoni, a odmah zatim i protiv bivšeg kluba Torina. Mihajlović je jedini trener koji savladao Torino u poslednja tri meseca u Seriji A! U minulih pet kola je doživeo samo onaj ubedljiv poraz od Atalante, dok je savladao Sasuolo, Kjevo i Sampdoriju i remizirao sa Fiorentinom.

Mihajlović je na 13 utakmica osvojio 23 boda, dok je Inzagi na 21 meču osvojio 14. MihajlovićevaBolonja je dala 21 gol, Inzagijeva 16 na osam mečeva više. U poslednjih osam kola, Bolonja je osvojila 19 bodova. Više od bilo kojeg tima u Seriji A u pomenutom intervalu. To je najbolji dokaz koliko je srpski stručnjak preporodio Bolonju

A to je samo polovina priče. Druga polovina je potpuni preporod nekih igrača. Bolonja je do Mihajlovićevog dolaska zavisila od učinka argentinskog veterana Rodriga Palasija. Igrala je defanzivno uzdajući se u odbranu koja uopšte nije bila jači deo tima.

Kod Mihajlovića su neki igrači eksplodirali. Pre svih supertalentovani Rikardo Orsolini koji igra na pozajmici iz Juventusa. Do Mihinog dolaska je postigao samo dva gola u Seriji A, a od dolaska Srbina čak pet. Od kojih su neki bili mala remek dela poput ovog danas. Mladi ofanzivac konačno pokazuje potencijal zbog kojeg su velikani italijanskog fudbala ratovali kada je igrao u Seriji B i zbog kojeg je Juventus bio tako uporan da ga dovede. Vrednost mu je skočila na 20.000.000 evra što će Juve lepo unovčiti na leto.

Nije samo Orsolini zaigrao kao preporođen. Kod Mihe je eksplodirao i čileanski bombarder ErikPulgar. Postigao je šest golova na poslednjih osam utakmica, a Mihajlović je priznao da Pulgarbolje i od njega izvodi penale. Kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u istoriji fudbala, Mihajlović je idealan mentor Čileancu kojem su prekidi najjače oružje. Pulgar je važio za specifičnog i buntovnog momka kojem su treneri teško nalazili žicu. Miha je dugo razgovarao sa njim i promovisao ga u hladnokrvnog vođu tima koji igra fudbal karijere.

Kod Srbina je proradio čak i nesrećni Matija Destro, a dobar fudbal su opet počeli da igraju nekadašnji povremeni reprezentativci Roberto Sorijano i Nikola Sansone kojima su se karijere strmoglavile u Viljarealu. Mihajlovićeva lična želja i januarsko pojačanje Lijanko je bio sve bolji kako je sezona odmicala, došao i do toga da bude u timu kola Serije A. Skoro cela ekipa se probudila kod srpskog trenera.

Bolonja je u svakoj utakmici išla na pobedu. Od one prve protiv Intera kada je iznenadla Nerazure, preko onih u kojima je bila autsajder protiv Juventusa i Rome, do ove današnje protiv Empolija kada je mogla da kalkuliše. Negde je to skupo plaćala kao protiv Atalante protiv koje je samoubistvo otvoriti se, negde joj se to vraćalo kao protiv Torina. Mogla je Bolonja danas i sa remijem da ostane na dobroj poziciji u trci za opstanak, ali je Mihajlović insistirao da se ide na pobedu, da se skrši otpor direktnog rivala i da se izbori opstanak. Na kraju je uspeo.

Tvrdoglavi bombarder jiz Borova Sela je na tim Bolonje preneo neke svoje najbolje osobine i promenio igračima način razmišljanja. Doneo je klubu opstanak u ligi, a sebi opet podigao rejting posle neupešnih epizoda u Milanu i Torinu. Kao što je oživljavao u Kataniji posle Bolonje, u Sampdoriji posle Fiorentine, tako je sada opet pokrenuo karijeru uzlaznom putanjom.

Pre deset godina i 15 dana, Bolonja ga je smenila kada je zaređao sa serijom loših rezultata i kada je klub ušao u opasnu zonu iz koje ga je kasnije izvadio Đuzepe Papadopulo. Deceniju kasnije, Bolonja će moliti Mihajlovića da ostane. Ugovor mu ističe na kraju szeone.

„Veoma sam srećan u ovom klubu, vezao sam se brzo za grad i za navijače. Bolonja će sigurno biti moj prvi izbor kad se završi sezona, moj trenutni klub će biti prvi sa kojim ću sesti za pregovarački sto“, rekao je juče Mihajlović.

Komentari / 0

Ostavite komentar