САД се повлаче из споразума о оружју

Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је да су САД одлучиле да повуку подршку за Споразум о глобалној трговини оружјем.

Свијет 27.04.2019 | 10:47
САД се повлаче из споразума о оружју
Овај споразум регулише међународну трговину конвенционалним оружјем, укључујући оружје малог калибра, тенкове, борбене авионе и бродове, пренио је АП.

Трамп је изјавио да Америка "одбацује овај споразум" и да "повлачи свој потпис" са њега.

Амерички лидер је ово саопштио у Индијанаполису, у говору на скупу Националног удружења за оружје, које тврди да овај споразум представља претњу по Други амандман Устава.

САД су споразум потписале 2013, али га нису никада ратификовале.

Одлука САД да иступе из Споразума о глобалној трговини оружјем нанеће озбиљну штету међународној безбједности.

То је изјавио руски сенатор Франц Клинцевич и додао да ће са друге стране та одлука омогућити Америци да неконтролисано тргује наоружањем.

Он је, такође, рекао и да Русија неће кренути стопама САД и намјерава да ратификује тај документ.

"Ова одлука Американаца нанијеће огромну штету међународној безбједности. Створиће се велика напетост у свијету. САД ће сада неконтролисано да тргују оружјем и да повећају продају сопственог наоружања", упозорио је он, пренио је "Спутњик".

Клинцевич је додао и да ова одлука САД говори само о томе да је у посљедњих неколико година америчко оружје постало неконкурентно.

"Ова одлука омогућиће САД да приморавају друге земље да купују њихово оружје вршењем притиска, као што је то случај сада са Турском", закључио је руски званичник.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лазни споразум

27.04.2019 10:35

Бас су паметни, будалама орузје да се убијају а они од булала узму ресурсе који им требају.Софистицирана колонизација, која никада и није престала, под манупулацијом о људским правима.

ОДГОВОРИТЕ