SAD se povlače iz sporazuma o oružju

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da su SAD odlučile da povuku podršku za Sporazum o globalnoj trgovini oružjem.

Svijet 27.04.2019 | 10:47
SAD se povlače iz sporazuma o oružju
Ovaj sporazum reguliše međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem, uključujući oružje malog kalibra, tenkove, borbene avione i brodove, prenio je AP.

Tramp je izjavio da Amerika "odbacuje ovaj sporazum" i da "povlači svoj potpis" sa njega.

Američki lider je ovo saopštio u Indijanapolisu, u govoru na skupu Nacionalnog udruženja za oružje, koje tvrdi da ovaj sporazum predstavlja pretnju po Drugi amandman Ustava.

SAD su sporazum potpisale 2013, ali ga nisu nikada ratifikovale.

Odluka SAD da istupe iz Sporazuma o globalnoj trgovini oružjem naneće ozbiljnu štetu međunarodnoj bezbjednosti.

To je izjavio ruski senator Franc Klincevič i dodao da će sa druge strane ta odluka omogućiti Americi da nekontrolisano trguje naoružanjem.

On je, takođe, rekao i da Rusija neće krenuti stopama SAD i namjerava da ratifikuje taj dokument.

"Ova odluka Amerikanaca nanijeće ogromnu štetu međunarodnoj bezbjednosti. Stvoriće se velika napetost u svijetu. SAD će sada nekontrolisano da trguju oružjem i da povećaju prodaju sopstvenog naoružanja", upozorio je on, prenio je "Sputnjik".

Klincevič je dodao i da ova odluka SAD govori samo o tome da je u posljednjih nekoliko godina američko oružje postalo nekonkurentno.

"Ova odluka omogućiće SAD da primoravaju druge zemlje da kupuju njihovo oružje vršenjem pritiska, kao što je to slučaj sada sa Turskom", zaključio je ruski zvaničnik.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lazni sporazum

27.04.2019 12:35

Bas su pametni, budalama oruzje da se ubijaju a oni od bulala uzmu resurse koji im trebaju.Sofisticirana kolonizacija, koja nikada i nije prestala, pod manupulacijom o ljudskim pravima.

ODGOVORITE