Жупан затражио: Зауставите скуп

Корушки жупан Петер Кајсер послао је канцелару Себастиану Курцу писмо у којем апелује да се заштити "међународна репутација Аустрије", коју би догађаји на Лојбашком пољу код Блајбурга 18. маја могли нарушити, те да савезна тјела примјене закон о јавном окупљању и спријече инциденте који се очекују, пише данас "Вечерњи лист".

Свијет 26.04.2019 | 15:51
Жупан затражио: Зауставите скуп
Покрајинска влада Корушке јуче је прихватила резолуцију града Блајбурга у којој се тражи примјена мјера и правног оквира како "локално становништво не би било угрожено" због нереда који се очекују на комеморацији припадницима усташких снага погинулим на крају Другог свјетског рата.

Наиме, већ су заказана четири протестна скупа против хрватске комеморације, пише "Вечерњи лист", пренијела је Хина.

Надаље, Град Блајбург упозорава, а савезна држава се слаже, како постоји врло оправдана бојазан да би догађаји на Блајбургу "могли још урушити репутацију Блајбурга, Корушке и Аустрије".

У резолуцији се не говори против комеморације мртвима већ против "злоупотребе догађаја од екстремистичких (десничарских) група".

Блајбуршку резолуцију жупан Петер Кајсер прослиједио је у Беч канцелару, затраживши подршку федералних тела, посебно Министарства унутрашњих послова, јер се "само примјеном Закона о окупљању може спречити окупљање присталица усташког режима и других десничарских група у Блајбургу 18. маја".

"Закон је у надлежности федералних тијела и Корушка нема правна овлашћења у том контексту", рекао је јуче Кајсер.

Он је истакао да се с министром правосуђа договорио да на комеморацију дођу тужиоци који би одмах реаговали на кршење закона о недозвољеним симболима, пише "Вечерњи лист".

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

тузланка

26.04.2019 14:01

зло треба зауставити. Не дозволити величање кољача. Нигдје и никада. Зна се ко су и шта су и сад од њих правити жртве и свеце хрватског народа. Срам их било, пљувати по толиким жртвама невиних убијених, спаљених, покланих људи. Велико зло које треба казнити за такво понашање државног врха Хрватске и челника ХДЗ. Нека се стиде усташтва за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитно

26.04.2019 14:42

забранити вличање кољача . треба тужити хрватску због свих злодјела коса ми се диже на ријеч хрват

Name

Ватикан

26.04.2019 14:43

Миле и Пејина унука лобирају. Бице то све у реду. Долази и Цовиц

Name

Иду ли

26.04.2019 15:52

Долазе ли и Додик и Пејина унука?

Name

XX

26.04.2019 14:29

Немојте забрањивати ице Миле и Зељка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека Хрвати,

26.04.2019 15:38

пренесу посмртне останке , на хрватско тло, па нека сваки дан хицкијају доклер се преморе, и сви цемо имати мир.

Name

Милко

26.04.2019 14:35

а таман се Рудоња спремао да дрзи говор на том знаменитом скупу. И да запјева под сатором. То је његова лига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деxтер

26.04.2019 14:37

Ма забранити им прелазак границе нек дивља ју у својем дворишту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.04.2019 19:45

Хрватска је у ЕУ нема границе,а за нас це увијек бити граница.

Name

ста реци?

26.04.2019 14:49

Мислим, да нема вецих мрзиоца од хрвата. Нацисти, скинхедси, аријевци, фасисти, цланови ККК, су мала маца у односу на њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

26.04.2019 14:50

Пустите Народ нек Слави....

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

26.04.2019 15:05

једном устаса увјек устаса тако и њихове верне слуге остају слуге са кољена на кољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.04.2019 19:43

Треба овај скуп подрзати без обзира сто су нам нептијатељи.Рат је зло само по себи и све сто се деси у рату назалост нема неке осуде.Ми Срби треба да знамо да смо подрзали Додика и Зељку и Снсд који нас у миру униставају.Онда нема разлога не подрзати ни Блајбург и нека протекне све у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уценици куцају на врата

27.04.2019 08:28

Све ово сто није добро на насим просторима је у знацајној мјери настало као резултат свјесног рада дједова,прадједова прапра... од ових Аустријанаца.Они су овдје креирали зло.Негдје сам давно цитао како неки у Бецу називају ондасње србијанске политицаре цигани.То се лако прихватило код Хрвата.Основали су у БиХ ткз.суцкоре који су цинили цудовисне злоцине против Срба,иако у БиХ није тада ни био рат.Вјесали су људе по Босни,без судења.Нароцито уцитеље и српске попове.Узимали су таоце,опет,иако овдје није био рат.Мој покојни дјед је био њихов таоц на прузи.Возали су га возом сваки дан и ако несто није у реду на прузи,зна се стрељање.Уз то су их страсно малтретирали.А нису имали апсолутно никакву оптузбу против мога дједа.Они су ударили темеље устаству.Сада се љуте када доде мецка .. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

29.04.2019 08:37

Ма да, па види за нас је увијек неко други крив. Кад ћемо научити да је злочин зло и да желимо другима оно што желимо себи. Сви људи који кољу и убијају незаштићене цивиле, трпају народ у логоре, отимају пале и пљачкају су монструми без обзира које вјере били. А и сами ћемо се ту препознати.Треба прво свако почистити испред своје куће.