Župan zatražio: Zaustavite skup

Koruški župan Peter Kajser poslao je kancelaru Sebastianu Kurcu pismo u kojem apeluje da se zaštiti "međunarodna reputacija Austrije", koju bi događaji na Lojbaškom polju kod Blajburga 18. maja mogli narušiti, te da savezna tjela primjene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju, piše danas "Večernji list".

Svijet 26.04.2019 | 15:51
Župan zatražio: Zaustavite skup
Pokrajinska vlada Koruške juče je prihvatila rezoluciju grada Blajburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako "lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo" zbog nereda koji se očekuju na komemoraciji pripadnicima ustaških snaga poginulim na kraju Drugog svjetskog rata.

Naime, već su zakazana četiri protestna skupa protiv hrvatske komemoracije, piše "Večernji list", prenijela je Hina.

Nadalje, Grad Blajburg upozorava, a savezna država se slaže, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Blajburgu "mogli još urušiti reputaciju Blajburga, Koruške i Austrije".

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv "zloupotrebe događaja od ekstremističkih (desničarskih) grupa".

Blajburšku rezoluciju župan Peter Kajser proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši podršku federalnih tela, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, jer se "samo primjenom Zakona o okupljanju može sprečiti okupljanje pristalica ustaškog režima i drugih desničarskih grupa u Blajburgu 18. maja".

"Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravna ovlašćenja u tom kontekstu", rekao je juče Kajser.

On je istakao da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužioci koji bi odmah reagovali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, piše "Večernji list".

(Tanjug)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

tuzlanka

26.04.2019 14:01

zlo treba zaustaviti. Ne dozvoliti veličanje koljača. Nigdje i nikada. Zna se ko su i šta su i sad od njih praviti žrtve i svece hrvatskog naroda. Sram ih bilo, pljuvati po tolikim žrtvama nevinih ubijenih, spaljenih, poklanih ljudi. Veliko zlo koje treba kazniti za takvo ponašanje državnog vrha Hrvatske i čelnika HDZ. Neka se stide ustaštva za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

Hitno

26.04.2019 14:42

zabraniti vličanje koljača . treba tužiti hrvatsku zbog svih zlodjela kosa mi se diže na riječ hrvat

Name

Vatikan

26.04.2019 14:43

Mile i Pejina unuka lobiraju. Bice to sve u redu. Dolazi i Covic

Name

Idu li

26.04.2019 15:52

Dolaze li i Dodik i Pejina unuka?

Name

XX

26.04.2019 14:29

Nemojte zabranjivati ice Mile i Zeljka

ODGOVORITE
Name

Neka Hrvati,

26.04.2019 15:38

prenesu posmrtne ostanke , na hrvatsko tlo, pa neka svaki dan hickijaju dokler se premore, i svi cemo imati mir.

Name

Milko

26.04.2019 14:35

a taman se Rudonja spremao da drzi govor na tom znamenitom skupu. I da zapjeva pod satorom. To je njegova liga.

ODGOVORITE
Name

Dexter

26.04.2019 14:37

Ma zabraniti im prelazak granice nek divlja ju u svojem dvorištu

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.04.2019 19:45

Hrvatska je u EU nema granice,a za nas ce uvijek biti granica.

Name

sta reci?

26.04.2019 14:49

Mislim, da nema vecih mrzioca od hrvata. Nacisti, skinhedsi, arijevci, fasisti, clanovi KKK, su mala maca u odnosu na njih.

ODGOVORITE
Name

Mile

26.04.2019 14:50

Pustite Narod nek Slavi....

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.04.2019 15:05

jednom ustasa uvjek ustasa tako i njihove verne sluge ostaju sluge sa koljena na koljeno

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.04.2019 19:43

Treba ovaj skup podrzati bez obzira sto su nam neptijatelji.Rat je zlo samo po sebi i sve sto se desi u ratu nazalost nema neke osude.Mi Srbi treba da znamo da smo podrzali Dodika i Zeljku i Snsd koji nas u miru unistavaju.Onda nema razloga ne podrzati ni Blajburg i neka protekne sve u redu.

ODGOVORITE
Name

Ucenici kucaju na vrata

27.04.2019 08:28

Sve ovo sto nije dobro na nasim prostorima je u znacajnoj mjeri nastalo kao rezultat svjesnog rada djedova,pradjedova prapra... od ovih Austrijanaca.Oni su ovdje kreirali zlo.Negdje sam davno citao kako neki u Becu nazivaju ondasnje srbijanske politicare cigani.To se lako prihvatilo kod Hrvata.Osnovali su u BiH tkz.suckore koji su cinili cudovisne zlocine protiv Srba,iako u BiH nije tada ni bio rat.Vjesali su ljude po Bosni,bez sudenja.Narocito ucitelje i srpske popove.Uzimali su taoce,opet,iako ovdje nije bio rat.Moj pokojni djed je bio njihov taoc na pruzi.Vozali su ga vozom svaki dan i ako nesto nije u redu na pruzi,zna se streljanje.Uz to su ih strasno maltretirali.A nisu imali apsolutno nikakvu optuzbu protiv moga djeda.Oni su udarili temelje ustastvu.Sada se ljute kada dode mecka .. .

ODGOVORITE
Name

benito

29.04.2019 08:37

Ma da, pa vidi za nas je uvijek neko drugi kriv. Kad ćemo naučiti da je zločin zlo i da želimo drugima ono što želimo sebi. Svi ljudi koji kolju i ubijaju nezaštićene civile, trpaju narod u logore, otimaju pale i pljačkaju su monstrumi bez obzira koje vjere bili. A i sami ćemo se tu prepoznati.Treba prvo svako počistiti ispred svoje kuće.