Партизану послије 24 године виси Европа!

Уз један изузетак изазван ратовима и санкцијама.  Табела говори више од хиљаду речи: Пропаст Партизана! Клуб из Хумске задње три деценије није био у већој резултатској кризи!

Фудбал 26.04.2019 | 23:00
Партизану послије 24 године виси Европа!
Јесен 1982. године, југословенски клубови излазе на европску сцену. У Купу шампиона је Динамо Загреб, у Купу победника купова Црвена звезда, а у Купу УЕФА Сарајево и Хајдук. Партизана нема. Није изборио излазак на међународну сцену, јер је првенство завршио на шестом месту.

И било је то последњи пут да Партизан на терену није био међу прва четири на табели, што у СФРЈ што у крњој Југославији, потом заједници СЦГ и на концу Србије. Иначе, ту сезону 1982/83 завршио је као шампион и најесен се срео са Викингом и Динамом из Берлина.

Било је година и касније када црно-бели нису осетили чар европског фудбала, али криве су биле санкције или избацивање од стране УЕФА. На терену је увек стицао право да заигра. Изузетак је једино сезона 1994/1995, када су се српски клубови тек вратили у Европу, али смо кренули од нуле, па у Лиги шампиона - односно њеним квалификацијама - нисмо ни имали представника. Звезда је тако као првак ишла у Куп УЕФА, Обилић као финалиста у Куп победника купова... Али то су били ванредне ситуације. Кад се ситуација вратила у нормалу и Партизан се вратио у Европу.

И после 24 година могло би да се деси да се тај низ прекине! Четири кола пре краја плеј-офа Суперлиге Србије, Партизан је на петом месту, гледа у леђа Чукаричком и Младости из Лучана. Када би се данас завршио шампионат, то би било то, црно-бели би Европу гледали преко ТВ екрана, иако су се поломили, а и држава им помогла, да добију лиценцу за наступ на међународној сцени.

Два везана пораза, од Радничког (3:1) и Црвене звезде (2:1), уз волшебне победе Лучанаца, са три пенала у два кола, а укупно чак 15 удараца с беле тачке у целој сезони, сурвали су Партизан на пето место. Аларм у Хумској тутњи свом снагом, чује се до Земунела...

"Морамо сад да се дижемо како знамо и умемо. Јако је тешка ситуација, пали смо на пето место и то овај пораз чини још тежим. Не памтим када је Партизан био у тежој ситуацији", завапио је Бојан Остојић после 160. вечитог дербија.

Једина срећа у свој несрећи црно-белих је и што и даље држе све у својим рукама. Чак бисмо рекли да је и распоред савршен за Партизан у последња четири кола, у којима су му потребне све четири победе, али Парни ваљак је ове сезоне само једном направио серију од четири тријумфа у низу и то од четвртог кола и ремија са - Лучанцима! У томе и лежи сав ужас Партизанове сезоне, јер се не памти када се последњи пут десило да има мање од 50 одсто победа у првенству: само 16 у 33 одиграна кола! Исто толико имају и Младост и Чукарички.

Саво Милошевић је сигуран да Партизану неће измаћи Европа. Али, за то се мора неко победити и у гостима...

"Наша мини лига почиње од утакмице са Младости. Дерби је могао да нам донесе одређени бонус до краја првенства, али... Остале су четири утамице да изборимо европску визу, уверен сам да ће тако бити, а оно што је у целој ситуацији повољно је да све зависи од нас”, рекао је Милошевић на Маракани.

Неспорно је да су на салдо тима из Хумске утицали и разни “бојани николићи” током сезоне, али не памти се немоћнији састав из Хумске 1 у последњих 30 година. И у томе је највећи страх навијача Партизана пред завршна четири кола.

Кључна утакмица за црно-беле је у среду. На стадион у Хумској долази Младост из Лучана и само победа одговара Партизану. Мораће тим Сава Милошевића да поправи одбрану, која је примила пет голова у последње две првенствене утакмице, а посебно да обрати пажњу на белу тачку, код које господари Александар Пејовић, стрелац 12 голова са пенала ове сезоне!

Партизан није успео ове сезоне ниједном да победи Младост: било је 0:0 у Хумској и 1:1 у Лучанима. Још један реми био би као пораз по црно-беле.

Наравно, постоји и други пут за Партизан до Лиге Европе, преко Купа Србије. Само што га тамо чекају дуели са Радничким, па ако прође у финале, са Црвеном звездом, од којих је везао поразе у последњих недељу дана. А, само са трофејем Купа може "преко границе". Финалиста више нема проход.

На крају, ако се и освоји карта за међународну сцену, састав црно-белих би морао да доживи тотални ремонт, једно велико, велико чишћење, јер овај садашњи не би имао шта да тражи у Европи. А, како то планирају да изведу у Хумској, без спортског директора, без неког ко увелико скаутира појачања и води преговоре са играчима, то само на Топчидерском брду знају. Ако знају...

МЛАДОСТ (32) ДО КРАЈА
Г             Партизан
Г             Ц. звезда
Д             Чукарички
Г             Раднички

ЧУКАРИЧКИ (31) ДО КРАЈА
Д             Напредак
Д             Пролетер
Г             Младост              
Д             Војводина

ПАРТИЗАН (30) ДО КРАЈА
Д             Младост
Д             Напредак
Г             Војводина
Д             Пролетер

Табела говори више од хиљаду речи: Пропаст Партизана! Клуб из Хумске задње три деценије није био у већој резултатској кризи!

Табела Суперлиге Србије:

1. Црвена звезда 48
2. Раднички 42
3. Младост 32
4. Чукарички 31
5. ПАРТИЗАН 30
6. Напредак 27
7. Пролетер 22
8. Војводина 20

Тачно четири кола пре завршетка Суперлиге Србије Партизан је на петом месту и ван позиције која наредне сезоне води у квалификације за Лигу Европе. "Парни ваљак" има осам пораза, седам више од Звезде, шест од Радничког и један од Чукаричког.

Партизан после 33 одиграна кола има мање победа од збира ремија и пораза.

Црно-бели ове сезоне нису играли групну фазу у Европи, променили су, ако рачунамо и Жарка Лазетића као вршиоца дужности, чак четири тренера (највише у историји клуба за једну сезону) и помака није или га је било врло мало.

Ако се томе дода и незадовољство фудбалера током већег дела сезоне због нередовних примања, Партизану су, јасно је, неопходне корените промене на свим нивоима, од "Земунела" до канцеларија у Хумској.

Гора сезона није се деценијама догодила на Топчидерском брду…

Разједињени навијачи Партизана, подељени у три фракције, зараћени међусобно на крв и нож, са неутралним присталицама црно-белог тима на четвртој страни, персонификација су актуелног стања у ФК Партизан.

Играчи, којима већином у недостатку квалитета црно-бели дрес има превелико бреме, свакако сносе део одговорности за очајне резултате. Малобројни међу њима гајили су наду да у другом делу сезоне могу да "закувају" борбу за врх, али се чини да добар део њих, ипак, није веровао да је за тако нешто способан.

Повратак на друго место, испуштено пред паузу, се није доводио у питање. На папиру...

На терену је све било другачије. Монотоно, безвољно, лоше, очајно... Ни налик Партизану. Кола су кренула низбрдо већ после треће утакмице у пролећном делу сезоне. Практично од Звезде до Звезде - Партизан је уместо борбе за прво или друго, што је после паузе и било реалније, спао наПЕТО место и сада "дрхти" за Европу, јер постоје озбиљне шансе да је "парни ваљак" не види наредног лета. Партизан је на десет утакмица доживео реми, СЕДАМ пораза и само је два пута савладао Чукарички.

Али…

Неко је доводио те играче, обећавао им плате и кроз њих (ваљда) пројектовао будућност Партизана.

Још средином марта део кривице су преузели бивши тренер Зоран Мирковић и спортски директор Ивица Илиев, уз генералног директора Милоша Вазуру, најодговорније лице за прелазне рокове - довођење и продају играча. Један је сваљен на доктора Илију Росића, коме је замерено на непрецизним стручним прогнозама око опоравка играча, а други, директно упућен од стране председника Милорада Вучелића, на фудбалере.

Први човек црно-белих је проблем видео и у навијачима, али никада није у свом вођењу клуба и својим сарадницима. Напротив! 

"Циљ једног дела фудбалског естаблишмента је да Партизан буде пети и да се обесмисле сви наши напори за добијање лиценце", рекао је недавно Вучелић.

У међувремену је Партизан доспео на поменуто место.

"Део фудбалског естаблишмента", о којем је Вучелић говорио и политички вешто избегао да га конкретно именује, је пред победом. Партизан свакодневно прима шамаре ван терена, губи утицај и позиције које је некада имао у Заједници, судијској организацији, Савезу... Партизан је, међутим, у марту месецу, на изборној Скупштини ФСС, када је Славиши Кокези једногласно додељен нови мандат на месту председника, добио прилику да гласањем покаже став о стању у српском фудбалу.

Партизан је и без новца, са дугом који није тачно дефинисан. Али, шушка се по кулоарима да је достигао већ 20, а по неким причама чак и језивих 35 милиона евра.

Како изгледа Партизанова стратегија за блиску будућност? Да ли уопште постоји или се све своди на пословање од данас до сутра?

Питања су која плаше навијаче црно-белих, јер из ове перспективе многима делује да је план у Хумској краткорочан и да не досеже даље од јутра. Пуко преживљавање до судњег дана. Нестварно је да после силних пораза нема никакве реакције челника Партизана и да је скандирање "управа, напоље" до недавно било једино што им је сметало на стадионима на којима се "ваљак" брукао.

Можда је у питању привикавање јавности на неки нови Партизан, без титула са поразима у низу…

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар