Partizanu poslije 24 godine visi Evropa!

Uz jedan izuzetak izazvan ratovima i sankcijama.  Tabela govori više od hiljadu reči: Propast Partizana! Klub iz Humske zadnje tri decenije nije bio u većoj rezultatskoj krizi!

Fudbal 26.04.2019 | 23:00
Partizanu poslije 24 godine visi Evropa!
Jesen 1982. godine, jugoslovenski klubovi izlaze na evropsku scenu. U Kupu šampiona je Dinamo Zagreb, u Kupu pobednika kupova Crvena zvezda, a u Kupu UEFA Sarajevo i Hajduk. Partizana nema. Nije izborio izlazak na međunarodnu scenu, jer je prvenstvo završio na šestom mestu.

I bilo je to poslednji put da Partizan na terenu nije bio među prva četiri na tabeli, što u SFRJ što u krnjoj Jugoslaviji, potom zajednici SCG i na koncu Srbije. Inače, tu sezonu 1982/83 završio je kao šampion i najesen se sreo sa Vikingom i Dinamom iz Berlina.

Bilo je godina i kasnije kada crno-beli nisu osetili čar evropskog fudbala, ali krive su bile sankcije ili izbacivanje od strane UEFA. Na terenu je uvek sticao pravo da zaigra. Izuzetak je jedino sezona 1994/1995, kada su se srpski klubovi tek vratili u Evropu, ali smo krenuli od nule, pa u Ligi šampiona - odnosno njenim kvalifikacijama - nismo ni imali predstavnika. Zvezda je tako kao prvak išla u Kup UEFA, Obilić kao finalista u Kup pobednika kupova... Ali to su bili vanredne situacije. Kad se situacija vratila u normalu i Partizan se vratio u Evropu.

I posle 24 godina moglo bi da se desi da se taj niz prekine! Četiri kola pre kraja plej-ofa Superlige Srbije, Partizan je na petom mestu, gleda u leđa Čukaričkom i Mladosti iz Lučana. Kada bi se danas završio šampionat, to bi bilo to, crno-beli bi Evropu gledali preko TV ekrana, iako su se polomili, a i država im pomogla, da dobiju licencu za nastup na međunarodnoj sceni.

Dva vezana poraza, od Radničkog (3:1) i Crvene zvezde (2:1), uz volšebne pobede Lučanaca, sa tri penala u dva kola, a ukupno čak 15 udaraca s bele tačke u celoj sezoni, survali su Partizan na peto mesto. Alarm u Humskoj tutnji svom snagom, čuje se do Zemunela...

"Moramo sad da se dižemo kako znamo i umemo. Jako je teška situacija, pali smo na peto mesto i to ovaj poraz čini još težim. Ne pamtim kada je Partizan bio u težoj situaciji", zavapio je Bojan Ostojić posle 160. večitog derbija.

Jedina sreća u svoj nesreći crno-belih je i što i dalje drže sve u svojim rukama. Čak bismo rekli da je i raspored savršen za Partizan u poslednja četiri kola, u kojima su mu potrebne sve četiri pobede, ali Parni valjak je ove sezone samo jednom napravio seriju od četiri trijumfa u nizu i to od četvrtog kola i remija sa - Lučancima! U tome i leži sav užas Partizanove sezone, jer se ne pamti kada se poslednji put desilo da ima manje od 50 odsto pobeda u prvenstvu: samo 16 u 33 odigrana kola! Isto toliko imaju i Mladost i Čukarički.

Savo Milošević je siguran da Partizanu neće izmaći Evropa. Ali, za to se mora neko pobediti i u gostima...

"Naša mini liga počinje od utakmice sa Mladosti. Derbi je mogao da nam donese određeni bonus do kraja prvenstva, ali... Ostale su četiri utamice da izborimo evropsku vizu, uveren sam da će tako biti, a ono što je u celoj situaciji povoljno je da sve zavisi od nas”, rekao je Milošević na Marakani.

Nesporno je da su na saldo tima iz Humske uticali i razni “bojani nikolići” tokom sezone, ali ne pamti se nemoćniji sastav iz Humske 1 u poslednjih 30 godina. I u tome je najveći strah navijača Partizana pred završna četiri kola.

Ključna utakmica za crno-bele je u sredu. Na stadion u Humskoj dolazi Mladost iz Lučana i samo pobeda odgovara Partizanu. Moraće tim Sava Miloševića da popravi odbranu, koja je primila pet golova u poslednje dve prvenstvene utakmice, a posebno da obrati pažnju na belu tačku, kod koje gospodari Aleksandar Pejović, strelac 12 golova sa penala ove sezone!

Partizan nije uspeo ove sezone nijednom da pobedi Mladost: bilo je 0:0 u Humskoj i 1:1 u Lučanima. Još jedan remi bio bi kao poraz po crno-bele.

Naravno, postoji i drugi put za Partizan do Lige Evrope, preko Kupa Srbije. Samo što ga tamo čekaju dueli sa Radničkim, pa ako prođe u finale, sa Crvenom zvezdom, od kojih je vezao poraze u poslednjih nedelju dana. A, samo sa trofejem Kupa može "preko granice". Finalista više nema prohod.

Na kraju, ako se i osvoji karta za međunarodnu scenu, sastav crno-belih bi morao da doživi totalni remont, jedno veliko, veliko čišćenje, jer ovaj sadašnji ne bi imao šta da traži u Evropi. A, kako to planiraju da izvedu u Humskoj, bez sportskog direktora, bez nekog ko uveliko skautira pojačanja i vodi pregovore sa igračima, to samo na Topčiderskom brdu znaju. Ako znaju...

MLADOST (32) DO KRAJA
G             Partizan
G             C. zvezda
D             Čukarički
G             Radnički

ČUKARIČKI (31) DO KRAJA
D             Napredak
D             Proleter
G             Mladost              
D             Vojvodina

PARTIZAN (30) DO KRAJA
D             Mladost
D             Napredak
G             Vojvodina
D             Proleter

Tabela govori više od hiljadu reči: Propast Partizana! Klub iz Humske zadnje tri decenije nije bio u većoj rezultatskoj krizi!

Tabela Superlige Srbije:

1. Crvena zvezda 48
2. Radnički 42
3. Mladost 32
4. Čukarički 31
5. PARTIZAN 30
6. Napredak 27
7. Proleter 22
8. Vojvodina 20

Tačno četiri kola pre završetka Superlige Srbije Partizan je na petom mestu i van pozicije koja naredne sezone vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. "Parni valjak" ima osam poraza, sedam više od Zvezde, šest od Radničkog i jedan od Čukaričkog.

Partizan posle 33 odigrana kola ima manje pobeda od zbira remija i poraza.

Crno-beli ove sezone nisu igrali grupnu fazu u Evropi, promenili su, ako računamo i Žarka Lazetića kao vršioca dužnosti, čak četiri trenera (najviše u istoriji kluba za jednu sezonu) i pomaka nije ili ga je bilo vrlo malo.

Ako se tome doda i nezadovoljstvo fudbalera tokom većeg dela sezone zbog neredovnih primanja, Partizanu su, jasno je, neophodne korenite promene na svim nivoima, od "Zemunela" do kancelarija u Humskoj.

Gora sezona nije se decenijama dogodila na Topčiderskom brdu…

Razjedinjeni navijači Partizana, podeljeni u tri frakcije, zaraćeni međusobno na krv i nož, sa neutralnim pristalicama crno-belog tima na četvrtoj strani, personifikacija su aktuelnog stanja u FK Partizan.

Igrači, kojima većinom u nedostatku kvaliteta crno-beli dres ima preveliko breme, svakako snose deo odgovornosti za očajne rezultate. Malobrojni među njima gajili su nadu da u drugom delu sezone mogu da "zakuvaju" borbu za vrh, ali se čini da dobar deo njih, ipak, nije verovao da je za tako nešto sposoban.

Povratak na drugo mesto, ispušteno pred pauzu, se nije dovodio u pitanje. Na papiru...

Na terenu je sve bilo drugačije. Monotono, bezvoljno, loše, očajno... Ni nalik Partizanu. Kola su krenula nizbrdo već posle treće utakmice u prolećnom delu sezone. Praktično od Zvezde do Zvezde - Partizan je umesto borbe za prvo ili drugo, što je posle pauze i bilo realnije, spao naPETO mesto i sada "drhti" za Evropu, jer postoje ozbiljne šanse da je "parni valjak" ne vidi narednog leta. Partizan je na deset utakmica doživeo remi, SEDAM poraza i samo je dva puta savladao Čukarički.

Ali…

Neko je dovodio te igrače, obećavao im plate i kroz njih (valjda) projektovao budućnost Partizana.

Još sredinom marta deo krivice su preuzeli bivši trener Zoran Mirković i sportski direktor Ivica Iliev, uz generalnog direktora Miloša Vazuru, najodgovornije lice za prelazne rokove - dovođenje i prodaju igrača. Jedan je svaljen na doktora Iliju Rosića, kome je zamereno na nepreciznim stručnim prognozama oko oporavka igrača, a drugi, direktno upućen od strane predsednika Milorada Vučelića, na fudbalere.

Prvi čovek crno-belih je problem video i u navijačima, ali nikada nije u svom vođenju kluba i svojim saradnicima. Naprotiv! 

"Cilj jednog dela fudbalskog establišmenta je da Partizan bude peti i da se obesmisle svi naši napori za dobijanje licence", rekao je nedavno Vučelić.

U međuvremenu je Partizan dospeo na pomenuto mesto.

"Deo fudbalskog establišmenta", o kojem je Vučelić govorio i politički vešto izbegao da ga konkretno imenuje, je pred pobedom. Partizan svakodnevno prima šamare van terena, gubi uticaj i pozicije koje je nekada imao u Zajednici, sudijskoj organizaciji, Savezu... Partizan je, međutim, u martu mesecu, na izbornoj Skupštini FSS, kada je Slaviši Kokezi jednoglasno dodeljen novi mandat na mestu predsednika, dobio priliku da glasanjem pokaže stav o stanju u srpskom fudbalu.

Partizan je i bez novca, sa dugom koji nije tačno definisan. Ali, šuška se po kuloarima da je dostigao već 20, a po nekim pričama čak i jezivih 35 miliona evra.

Kako izgleda Partizanova strategija za blisku budućnost? Da li uopšte postoji ili se sve svodi na poslovanje od danas do sutra?

Pitanja su koja plaše navijače crno-belih, jer iz ove perspektive mnogima deluje da je plan u Humskoj kratkoročan i da ne doseže dalje od jutra. Puko preživljavanje do sudnjeg dana. Nestvarno je da posle silnih poraza nema nikakve reakcije čelnika Partizana i da je skandiranje "uprava, napolje" do nedavno bilo jedino što im je smetalo na stadionima na kojima se "valjak" brukao.

Možda je u pitanju privikavanje javnosti na neki novi Partizan, bez titula sa porazima u nizu…

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar