Преминуо легендарни Џон Хавличек...

Џон Хавличек, легендарни кошаркаш Бостон Селтикса, преминуо је у четвртак у 80. години живота.  Тужан дан за светску кошарку. . .

Кошарка 26.04.2019 | 15:45
Преминуо легендарни Џон Хавличек...
Хавличек је са Селтиксима целу своју НБА каријеру (1962-1978) и притом освојио осам шампионских титула.

Селтикси су објавили вест о његовој смрти. Нису објавили тачан разлог, али су навели да се дуго борио са Паркинсоновом болешћу.

Хавличек је 13 пута био Ол-стар, МВП великог финала, а дрес са бројем 17 краси свод дворане "ТД Гарден" у Бостону. Дрес му је, такође, повучен из употребе и на колеџу Охајо Стејту.

Његова украдена лопта Халу Гриру у последњим секундама НБА финала 1965. против Филаделфија 76ерса остаће упамћена као један од најпознатијих момената у историји лиге.

Носио је надимак "Хондо" због сличности са Џоном Вејном.

Био је пик прве рунде 1962. године и играо је са великанима светске кошарке као што су Бил Расел, Боб Кауси, Кеј Си Џоунс, Сем Џоунс, Том Сендерс, Том Хеинсон и Френк Ремзи.



Хавличек је годинама боловао од Паркинсонове болести. Популарног Хонда кошаркашка јавност памти као великог шампиона, невероватног шутера, али и човека који је пресекао додавање Хала Грира из култног момента финала Источне конференције 1965. године против Филаделфије, што до данас остаје један од највећих тренутака НБА кошарке. Такође, старији поклоници НБА кошарке памте његово херојско издање у великом финалу 1976. године, када је Бостон савладао Финикс после три продужетка.  

Као играч Бостона, где је провео целу каријеру (1962-1978) освојио је чак осам титула и само су двојица асова узели више шампионских пехара. То су Бил Расел са 11 и Сем Џоунс са 10, обојица Хавличекови саиграчи из најславнијих дана Бостон Селтикса. Титуле је освајао током својих уводних шест година у клубу. Бар 81 утакмицу одиграо је у свакој од својих 15 сезона у дресу Келта, а многи памте и то да је стално био у трку и да једноставно није знао да се заустави. НБА каријеру завршио је са 26.395 поена у 1.270 утакмица, а његов дрес са бројем "17" подигнут је под сводове ТД Гардена непосредно пошто се пензионисао.

Келти су Хавличека бирали као седмог пика на драфту 1962. године као студента Охајо Стејта, а стигао је у тим накрцан звездама попут Била Расела, Боба Коузија, Кеј Сија Џонса, Сема Џонса, Тома Сандерса, Тома Хејнсона и Френка Ремзија. Године 1974. изабран је за најкориснијег играча финала, док је чак 13 пута био Ол стар играч. Један је од десеторице играча који су бар осам пута били чланови идеалне петорке НБА лиге и најбољег одбрамбеног тима, а уз његово раме су још Карим Абдул Џабар, Хаким Олајџувон, Мајкл Џордан, Дејвид Робинсон, Гери Пејтон, Кевин Гарнет, Коби Брајант, Тим Данкан и Крис Пол. Проглашен је и за једног од 50 Највећих кошаркаша у НБА историји, а 1984. године примљен је у Кућу славних.

Надимак Хондо добио је по узору на Џона Вејна, на кога је ликом доста подсећао. 

"Џон Хавличек је био један од играча Бостона који су највише тога остварили и лице франшизе у врло битним моментима. Био је велики шампион и на терену и ван њега, освојио је осам титула и проглашен је најкориснијим играччем финала. Рекордер је Селтикса по броју постигнутих поена и  одиграних утакмица. Именован је за једног од 50 најбољих играча у историји НБА, члан је Куће славних. Био је шампион у сваком смислу те речи", наводи се у клупском саопштењу Бостона.

Почивај у миру, Џоне. Никада нећеш бити заборављен...



Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар