Preminuo legendarni Džon Havliček...

Džon Havliček, legendarni košarkaš Boston Seltiksa, preminuo je u četvrtak u 80. godini života.  Tužan dan za svetsku košarku. . .

Košarka 26.04.2019 | 15:45
Preminuo legendarni Džon Havliček...
Havliček je sa Seltiksima celu svoju NBA karijeru (1962-1978) i pritom osvojio osam šampionskih titula.

Seltiksi su objavili vest o njegovoj smrti. Nisu objavili tačan razlog, ali su naveli da se dugo borio sa Parkinsonovom bolešću.

Havliček je 13 puta bio Ol-star, MVP velikog finala, a dres sa brojem 17 krasi svod dvorane "TD Garden" u Bostonu. Dres mu je, takođe, povučen iz upotrebe i na koledžu Ohajo Stejtu.

Njegova ukradena lopta Halu Griru u poslednjim sekundama NBA finala 1965. protiv Filadelfija 76ersa ostaće upamćena kao jedan od najpoznatijih momenata u istoriji lige.

Nosio je nadimak "Hondo" zbog sličnosti sa Džonom Vejnom.

Bio je pik prve runde 1962. godine i igrao je sa velikanima svetske košarke kao što su Bil Rasel, Bob Kausi, Kej Si Džouns, Sem Džouns, Tom Senders, Tom Heinson i Frenk Remzi.



Havliček je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti. Popularnog Honda košarkaška javnost pamti kao velikog šampiona, neverovatnog šutera, ali i čoveka koji je presekao dodavanje Hala Grira iz kultnog momenta finala Istočne konferencije 1965. godine protiv Filadelfije, što do danas ostaje jedan od najvećih trenutaka NBA košarke. Takođe, stariji poklonici NBA košarke pamte njegovo herojsko izdanje u velikom finalu 1976. godine, kada je Boston savladao Finiks posle tri produžetka.  

Kao igrač Bostona, gde je proveo celu karijeru (1962-1978) osvojio je čak osam titula i samo su dvojica asova uzeli više šampionskih pehara. To su Bil Rasel sa 11 i Sem Džouns sa 10, obojica Havličekovi saigrači iz najslavnijih dana Boston Seltiksa. Titule je osvajao tokom svojih uvodnih šest godina u klubu. Bar 81 utakmicu odigrao je u svakoj od svojih 15 sezona u dresu Kelta, a mnogi pamte i to da je stalno bio u trku i da jednostavno nije znao da se zaustavi. NBA karijeru završio je sa 26.395 poena u 1.270 utakmica, a njegov dres sa brojem "17" podignut je pod svodove TD Gardena neposredno pošto se penzionisao.

Kelti su Havličeka birali kao sedmog pika na draftu 1962. godine kao studenta Ohajo Stejta, a stigao je u tim nakrcan zvezdama poput Bila Rasela, Boba Kouzija, Kej Sija Džonsa, Sema Džonsa, Toma Sandersa, Toma Hejnsona i Frenka Remzija. Godine 1974. izabran je za najkorisnijeg igrača finala, dok je čak 13 puta bio Ol star igrač. Jedan je od desetorice igrača koji su bar osam puta bili članovi idealne petorke NBA lige i najboljeg odbrambenog tima, a uz njegovo rame su još Karim Abdul Džabar, Hakim Olajdžuvon, Majkl Džordan, Dejvid Robinson, Geri Pejton, Kevin Garnet, Kobi Brajant, Tim Dankan i Kris Pol. Proglašen je i za jednog od 50 Najvećih košarkaša u NBA istoriji, a 1984. godine primljen je u Kuću slavnih.

Nadimak Hondo dobio je po uzoru na Džona Vejna, na koga je likom dosta podsećao. 

"Džon Havliček je bio jedan od igrača Bostona koji su najviše toga ostvarili i lice franšize u vrlo bitnim momentima. Bio je veliki šampion i na terenu i van njega, osvojio je osam titula i proglašen je najkorisnijim igraččem finala. Rekorder je Seltiksa po broju postignutih poena i  odigranih utakmica. Imenovan je za jednog od 50 najboljih igrača u istoriji NBA, član je Kuće slavnih. Bio je šampion u svakom smislu te reči", navodi se u klupskom saopštenju Bostona.

Počivaj u miru, Džone. Nikada nećeš biti zaboravljen...



Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar