Велики петак у српском народу

Данас је Велики петак, дан када је, према веровању, Исус Христос умро, распет на крсту на Голготи. Тог дана Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде распет на крсту.

Република Српска 26.04.2019 | 10:24
Велики петак у српском народу
Данас се обележава Велики петак, дан када је Исус Христос разапет на крсту на Голготи. Овај празник је дан велике жалости, те се обележава строгим постом, уздржавањем од весеља и прослава, а према традицији на овај дан се не раде никакви послови, ни у пољу, ни у кући.

На овај велики празник не служи се литургија у црквама, осим ако се не поклопи са празником Благовести. Од Великог четвртка до Васкрса се на црквама не оглашавају звона, јер су она у православној вери знак радости.

Велики петак је у календару обележен црвеним словом, те се не раде никакви послови. Жене на овај дан никако не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им се на рукама појавити пликови.

На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа, а у кући се не ложи ватра. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хлеб се никако не меси. Према народном веровању, овај дан је најбољи за калемљење воћа.

Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, будући да је ово најтужнији хришћански празник.

Најпознатији обичај који се обавља на Велики петак јесте фарбање Васкршњих јаја, у којем учествују и забављају се пре свега деца. Домаћица прво фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће чувати до следећег Васкрса, а прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу како би била плодна и донела срећу домаћинима. На дан Васкрса сви укућани треба прво да поједу по једно јаје, а тек онда да се послуже осталом храном.

Како се верује, девојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под свој јастук, сањаће те ноћи будућег мужа.

Постоји веровање да, ако данас оперете косу, целе следеће године вас неће болети глава. На овај празник ваља метлом мало помести кућу, а затим ту метлу бацити, како би са њом из куће изашло све зло.

Нека места поштују и обичај везивања косе девојчицама под врбом, како би расла брже.

У неким крајевима, људи ујутро доносе воду са језера, како би се сви укућани умили, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела.

Плаштаница се поставља на посебно украшен сто, који представља Христов гроб, испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице провлаче испод стола на који је положена плаштаница.

Према народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу која ће бити испуњена.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

амадеус

26.04.2019 09:47

Зашто ,ако је велики Петак не радни дан!!!!???? Раде приватне фирме попут ИГ,Станковића....је ли им то град дозволио,Рудоња опростио,Бог дозволио....или се по обичају Продају са нормама,законом,одлукама,ма чије биле сем њихове.....инспекције наравно не раде,а и да раде ако пријавите можете остати без посла.....јебе им се шта ко мисли,наређује и шта закон налаже...."он су и бог и закон"....е ту лежи почетак борбе против мита и корупције,а има ли ико муда да оде у инспекцију тих и таквих фирми.....наравно да нема,јер инспектор за 300КМ може свашта "невидјети".... Пошаљите ТВ екипе нека сниме и виде како се и суботама и празницима ради.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

симе

26.04.2019 17:18

Амадеус свака ти је на мјесту. Толико о нама и постовању насе вјере, обицаја и културе.

Name

ре амадеус

26.04.2019 18:26

Ал и Додик ради чак је фатио у Ватикан!

Name

Бушач

26.04.2019 09:48

На овај дан се иде пољубити рука папи и води се усташка унука са собом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

26.04.2019 18:28

Човјек се вратио вјери прадједова. И они су љубили руке фратрима. Да ли се још чита у лектири Бакоња фра Брне?

Name

Тета Ангела

26.04.2019 17:57

Док ви паламудите о религијским заблудама, ми вам асимилујемо дјецу. Мозете ви бити највеци Срби, али це васа дјеца и унуци бити Нијемци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све испоштовано

26.04.2019 18:07

Мени је сваки дан Велики Петак толико туге и патње у мом животу има. Голгота је било сељење у мали стан у који нико није хтио. Ход с два упаљена стопала гдје људи и у пензију иду јер сваки корак је болан. Исус би у мени видио друга и Своје муке бо заборавип гледајући мене. Весеља нема од 1992.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О_о

26.04.2019 19:48

Принцип "ваља се - не ваља се" је смишљено уништавање и онога мало духовног што је остало! Постоје канони, правила и догме! Коме нешто није јасно, нека проба упитати свештеника "ваља ли се", па ће да добије по њушци! Али, такви дебело околијевају цркву и измишљају "ваља се"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАВОР

26.04.2019 20:27

Ја у Њема кој не знам ни за светац ни за петак нормално се ради

ОДГОВОРИТЕ