Извјештај ОЕБС-а шамар правосуђу

Оптужнице с неквалитетним и без адекватних доказа, неуједначеност изречених казни, потврђивање оптужница које треба да буду одбијене и враћене на дораду и пресуде без јасног образложења само су неки од недостатака када је у питању способност правосуђа у Босни и Херцеговини да се обрачуна с кривичним дјелима корупције.

Босна и Херцеговина 26.04.2019 | 10:13
Извјештај ОЕБС-а шамар правосуђу
Ово се наводи у извјештају ОЕБС-а, који се бавио процјеном потреба правосуђа у процесуирању корупције, а кроз праћење рада на конкретним кривичним предметима у вези с корупцијом.

Из извјештаја се може закључити да корупција у БиХ представља значајну пријетњу дугорочној стабилности земље и владавини права јер спречава друштвени, економски и политички напредак, те да је "одговор правосуђа на корупцију у БиХ далеко од задовољавајућег".

"У појединим сложеним и тешким предметима судије су изрекле казне испод законски прописаног минимума без одговарајућег образложења", наведено је, између осталог, у извјештају.

Као примјер у вези с казнама мањим од законских наведен је случај Тихомира Глигорића, бившег директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, који је, и поред законског минимума од годину дана, осуђен на шест мјесеци затвора.

Оно што забрињава јесте и то да су у предметима високе корупције, у којима су углавном осумњичени високопозиционирани званичници и гдје је штета већа од 200.000 КМ, у већини случајева донесене ослобађајуће пресуде, док су у оним случајевима ниске или административне корупције углавном осуђујуће.

Такође, из извјештаја се може закључити и то да по питању казни судови не пресуђују исто па, рецимо, имамо случај да су два званичника "Бобар осигурања" признала кривицу и осуђена на шест мјесеци иако је штета причињена оштећенима била већа од осам милиона КМ, док су, са друге стране, Мерсад Шерифовић и Суад Чамџић осуђени на по двије године затвора и казну од по 18.000 КМ зато што су били посредници и министру пољопривреде предавали мито од око 800.000 КМ.

"Упадљива неуједначеност између казни негативно утиче не само на одвраћајући ефекат кривичног права, већ и на принцип једнакости пред законом, а нарушава се и повјерење грађана у владавину закона", наведено је у извјештају.

(СБ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Трт

26.04.2019 08:16

Ма једино да их мало ишамарају... Овако, извјештај.... И ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бунга Бунга

26.04.2019 09:30

Посто политицари бирају судије и тузиоце, логицно је да криминакци бирају криминакце. Цаст изузецима.

Name

дудук

26.04.2019 13:41

Додик је поставио Тегелтију, који није ни за прекршаје у Петрову, па какве су судије, то је циркус, од изгледа до стручности.

Name

ре ре ре

26.04.2019 18:36

Сви у владајуцим странкама и судство и тизитељство а наравно и криминални миље су у талу!

Name

И ста сад

26.04.2019 08:37

Ми то знамо и без васих извјестаја. Ста предлазете ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па дааа

26.04.2019 09:06

Ми то све знамо и без извјестаја алии ко покраде дрзаву и народ !!!народ пита и кад це одговарати и врацати појрадено !!!а извјестај све и један становник !БиХа зна ниста ново !!али милијардееее појраденееее а народ немоцан јер су заробљени судови тузиластва и све дрзавне институције од криминалаца политицара и тајкуна !!!е то народ интересеју а не извјестај али и појединци из медјународне су поткупљени и као не виде или су умијесани па цуте !!лоповлук балкански царује а народ бјези од овог зла

Name

Милан

26.04.2019 08:59

Њих це то бас пуно да растузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 09:03

Због чега шамар кад је то тачно? Шамар би био да их све смијене и отјерају с позиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗДРАВ РАЗУМ

26.04.2019 09:31

Шта је ту чудно? Тајкуни постављају тужиоце, судије и шефове полиције да би њима служили а не радили по закону. Мафијашка творевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.04.2019 09:32

Већ је и птицама на грани одавно познато и кристално јасно да власт у БиХ није у стању функционирати на другачији начин него митом и корупцијом....то насљеђе се на овим просторима вуче још од Турака....истина оно је сада много софистицираније,што б рекли перфидни је и грабежљивије....тарифе зависе од потребе и "тражилица" истих, али у основи исти карактер и учесталост....рецимо..."Како је морао направит,поред осталог,цркву у Мркоњићу"...мислите да је толики вјерник ,....да се бога боје неби чинили то што чине.....све су спремни дати и продати,предати, само да су власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акс

26.04.2019 09:37

Добро јутро Колумбо! ВИ сте то тако и замислили, зато и држите ове незасите дебиле на власти. Хоће ли вас сљедећи извјештај гласити: Народ бирао, сами су себи криви. Хвала на здусној помоћи. Али сви ми са имало соли у глави долазимо тамо вама, може бити да вам истом мјером вратимо, изнутра да вам роваримо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тит

26.04.2019 10:04

По пет мандата су предсједници судова и јавни тузиоци а криминалви ратни профитери и наруциоци убистава угледни и богсти градјани. Под хитно под контролу Европе правосудје и једино тад це угледни градјани као свуда на свијету одговарати за своја злодјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кљуц

26.04.2019 10:43

Коме је висе стало до њихових закљуцака и коментара?Ко це поправити стање,ако не сам народ,нема њему помоци док се фукарама и криминалцима сам не обрацуна.Да је било ко ста радио,помагао,не би стигли до оваквог дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

26.04.2019 23:27

Само револуција, а друго ниста нама не мозе помоци.Хитно то треба док јос има младих људи који хоце овдје да остану да зиве

Name

Коле

26.04.2019 10:46

СВЕ У ОВОЈ ДРЖАВИ СЕ ЗАСНИВА НА МИТУ И КОРУПЦИЈИ АМА БАШ СВЕ. ОД УПИСА ДЈЕЦЕ У ВРТИЋ, ШКОЛУ, ФАКУЛТЕТ, ОЦЈЕНЕ СУ НА ЦЈЕНОВНИКУ. ПА ПОСАО, ОДЛАЗАК КОД ДОКТОРА А ДА НЕ ПОМИЊЕМ ОНУ КРУПНИЈУ КОРУПЦИЈУ У СУДОВИМА, ПОЛИЦИЈИ, ПРИВАТИЗАЦИЈАМА И ТЕНДЕРИМА ШТО ЗНАЧИ ДА СМО КОРУПТИВНИ 100 ПОСТО И ВОЛИО БИХ ДА МЕ НЕКО АРГУМЕНТОВАНО ДЕМАНТУЈЕ НЕКО КАО ОВАЈ МАЛИ ПРЕСЕДНИК СКУПШТИНЕ КОЈЕГА СВУГДЈЕ ИМА....

ОДГОВОРИТЕ