Izvještaj OEBS-a šamar pravosuđu

Optužnice s nekvalitetnim i bez adekvatnih dokaza, neujednačenost izrečenih kazni, potvrđivanje optužnica koje treba da budu odbijene i vraćene na doradu i presude bez jasnog obrazloženja samo su neki od nedostataka kada je u pitanju sposobnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini da se obračuna s krivičnim djelima korupcije.

Bosna i Hercegovina 26.04.2019 | 10:13
Izvještaj OEBS-a šamar pravosuđu
Ovo se navodi u izvještaju OEBS-a, koji se bavio procjenom potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije, a kroz praćenje rada na konkretnim krivičnim predmetima u vezi s korupcijom.

Iz izvještaja se može zaključiti da korupcija u BiH predstavlja značajnu prijetnju dugoročnoj stabilnosti zemlje i vladavini prava jer sprečava društveni, ekonomski i politički napredak, te da je "odgovor pravosuđa na korupciju u BiH daleko od zadovoljavajućeg".

"U pojedinim složenim i teškim predmetima sudije su izrekle kazne ispod zakonski propisanog minimuma bez odgovarajućeg obrazloženja", navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Kao primjer u vezi s kaznama manjim od zakonskih naveden je slučaj Tihomira Gligorića, bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koji je, i pored zakonskog minimuma od godinu dana, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Ono što zabrinjava jeste i to da su u predmetima visoke korupcije, u kojima su uglavnom osumnjičeni visokopozicionirani zvaničnici i gdje je šteta veća od 200.000 KM, u većini slučajeva donesene oslobađajuće presude, dok su u onim slučajevima niske ili administrativne korupcije uglavnom osuđujuće.

Takođe, iz izvještaja se može zaključiti i to da po pitanju kazni sudovi ne presuđuju isto pa, recimo, imamo slučaj da su dva zvaničnika "Bobar osiguranja" priznala krivicu i osuđena na šest mjeseci iako je šteta pričinjena oštećenima bila veća od osam miliona KM, dok su, sa druge strane, Mersad Šerifović i Suad Čamdžić osuđeni na po dvije godine zatvora i kaznu od po 18.000 KM zato što su bili posrednici i ministru poljoprivrede predavali mito od oko 800.000 KM.

"Upadljiva neujednačenost između kazni negativno utiče ne samo na odvraćajući efekat krivičnog prava, već i na princip jednakosti pred zakonom, a narušava se i povjerenje građana u vladavinu zakona", navedeno je u izvještaju.

(SB)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Trt

26.04.2019 08:16

Ma jedino da ih malo išamaraju... Ovako, izvještaj.... I ništa!

ODGOVORITE
Name

Bunga Bunga

26.04.2019 09:30

Posto politicari biraju sudije i tuzioce, logicno je da kriminakci biraju kriminakce. Cast izuzecima.

Name

duduk

26.04.2019 13:41

Dodik je postavio Tegeltiju, koji nije ni za prekršaje u Petrovu, pa kakve su sudije, to je cirkus, od izgleda do stručnosti.

Name

re re re

26.04.2019 18:36

Svi u vladajucim strankama i sudstvo i tiziteljstvo a naravno i kriminalni milje su u talu!

Name

I sta sad

26.04.2019 08:37

Mi to znamo i bez vasih izvjestaja. Sta predlazete ?

ODGOVORITE
Name

Pa daaa

26.04.2019 09:06

Mi to sve znamo i bez izvjestaja alii ko pokrade drzavu i narod !!!narod pita i kad ce odgovarati i vracati pojradeno !!!a izvjestaj sve i jedan stanovnik !BiHa zna nista novo !!ali milijardeeee pojradeneeee a narod nemocan jer su zarobljeni sudovi tuzilastva i sve drzavne institucije od kriminalaca politicara i tajkuna !!!e to narod intereseju a ne izvjestaj ali i pojedinci iz medjunarodne su potkupljeni i kao ne vide ili su umijesani pa cute !!lopovluk balkanski caruje a narod bjezi od ovog zla

Name

Milan

26.04.2019 08:59

Njih ce to bas puno da rastuzi.

ODGOVORITE
Name

Re

26.04.2019 09:03

Zbog čega šamar kad je to tačno? Šamar bi bio da ih sve smijene i otjeraju s pozicija

ODGOVORITE
Name

ZDRAV RAZUM

26.04.2019 09:31

Šta je tu čudno? Tajkuni postavljaju tužioce, sudije i šefove policije da bi njima služili a ne radili po zakonu. Mafijaška tvorevina.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

26.04.2019 09:32

Već je i pticama na grani odavno poznato i kristalno jasno da vlast u BiH nije u stanju funkcionirati na drugačiji način nego mitom i korupcijom....to nasljeđe se na ovim prostorima vuče još od Turaka....istina ono je sada mnogo sofisticiranije,što b rekli perfidni je i grabežljivije....tarife zavise od potrebe i "tražilica" istih, ali u osnovi isti karakter i učestalost....recimo..."Kako je morao napravit,pored ostalog,crkvu u Mrkonjiću"...mislite da je toliki vjernik ,....da se boga boje nebi činili to što čine.....sve su spremni dati i prodati,predati, samo da su vlast!

ODGOVORITE
Name

Aks

26.04.2019 09:37

Dobro jutro Kolumbo! VI ste to tako i zamislili, zato i držite ove nezasite debile na vlasti. Hoće li vas sljedeći izvještaj glasiti: Narod birao, sami su sebi krivi. Hvala na zdusnoj pomoći. Ali svi mi sa imalo soli u glavi dolazimo tamo vama, može biti da vam istom mjerom vratimo, iznutra da vam rovarimo

ODGOVORITE
Name

Tit

26.04.2019 10:04

Po pet mandata su predsjednici sudova i javni tuzioci a kriminalvi ratni profiteri i narucioci ubistava ugledni i bogsti gradjani. Pod hitno pod kontrolu Evrope pravosudje i jedino tad ce ugledni gradjani kao svuda na svijetu odgovarati za svoja zlodjela.

ODGOVORITE
Name

Kljuc

26.04.2019 10:43

Kome je vise stalo do njihovih zakljucaka i komentara?Ko ce popraviti stanje,ako ne sam narod,nema njemu pomoci dok se fukarama i kriminalcima sam ne obracuna.Da je bilo ko sta radio,pomagao,ne bi stigli do ovakvog dna!

ODGOVORITE
Name

Suco

26.04.2019 23:27

Samo revolucija, a drugo nista nama ne moze pomoci.Hitno to treba dok jos ima mladih ljudi koji hoce ovdje da ostanu da zive

Name

Kole

26.04.2019 10:46

SVE U OVOJ DRŽAVI SE ZASNIVA NA MITU I KORUPCIJI AMA BAŠ SVE. OD UPISA DJECE U VRTIĆ, ŠKOLU, FAKULTET, OCJENE SU NA CJENOVNIKU. PA POSAO, ODLAZAK KOD DOKTORA A DA NE POMINJEM ONU KRUPNIJU KORUPCIJU U SUDOVIMA, POLICIJI, PRIVATIZACIJAMA I TENDERIMA ŠTO ZNAČI DA SMO KORUPTIVNI 100 POSTO I VOLIO BIH DA ME NEKO ARGUMENTOVANO DEMANTUJE NEKO KAO OVAJ MALI PRESEDNIK SKUPŠTINE KOJEGA SVUGDJE IMA....

ODGOVORITE