ИТА - Куп: Аталанта послије 23 године у финалу!

Аталанта на мегдан Лацију у финалу Купа Италије.  Фудбалери Аталанта победили су Фиорентину у полуфиналу Купа Италије резултатом 5:4 после два меча и пласирали се у борбу за титулу.  Тим из Бергама је послије преокрета у дуелу са Фиорентином осигурао своје четврто финале у клупској историји и стекао прилику да подигну други пехар Копа Италије - 2:1 (1:1).  Аталанта у финалу! Каква сезона…! Папу Гомез срушио снове Виоли.

Фудбал 25.04.2019 | 23:21
ИТА - Куп: Аталанта послије 23 године у финалу!
У Фиренци било је 3:3, а сада је Аталанта на домаћем терену успела да дође до победе од 2:1.

Гости су дошли до вођства већ у трећем минуту преко Луиса Муриела, али је резултат поравнао Јосип Иличић са беле тачке у 14. минуту првог полувремена.

На паузу се отишло са 1:1, а преокрет Аталанти донео је Алехандро Гомес у 69. минуту утакмице.

Испоставило се да је гол Аргентинца био пресудан у двомечу и да је Аталанти донео пласман у финале.

Они ће се у борби за трофеј Купа Италије борити са Лацијом, који је претходно елиминисао Милан.

Аталанта је други финалиста Купа Италије!

Тим из Бергама је у реванш мечу полуфинала савладао Фиорентину 2:1 и уз иних 3:3 из Фиренце заказо меч за трофеј против Лација на римском Олимпику.

Пласман у финале, а зашто да не и трофеј, био би круна сјајне сезоне коју игра екипа Ђанпјера Гасперинија. Аталанта је из Купа избацила Јувентус, потом у два меча била бољи ривал офд Фиорентине, сјајно гази и у првенству где дели четврто место са Миланом и заслужила је да макар освоји трофеј или се пласира у Лигу шампиона. А могуће је и обоје…

Печат на пласман у финале је ставио срце и душа овог тима – Алехандро Папу Гомез. Сјајни Аргентинац је изнудио пенал за први, а потом постигао и други гол којим је убио све наде Фиорентине.

Најављено – учињено! Из Аталанте су највљивали да ће вечерас напасти Виолу и нису слагали. Играла је Аталанта свој фудбал, држала лопту, стварала шансе и надвисила Фиорентину у сваком фудбалском сегменту. Иако је Фиорентина повела после само три минута игре…

Севнула је сјајна контра Монетлиног тима, а прелепу акцију је крунисао Луис Муријел. Потом је Кјезапропустио шансу за 2:0, а онда се Аталанта пробудила и заиграла како уме. Гомез је примио лопту одИличића у срцу шеснаестерца гостију и изнудио прекршај Ћекаринија за пенал. Иличић је са беле тачке био сигиуран против бившег клуба.

Трибине су прокључале, навијали су заиста били 12. играч Аталанте у наставку, али је и Фиорентина играла узбудљив фудбал. Бенаси је на почетку другог полувремена имао шансу за ново вођђтво Виоле, Пашалић је на другој страни запретио Лафону. У јеку напада Аталанте, Гомез је са рогља шесанестерца одапео шут по земљи који је био јак, али је ишао право у Лафона. Малди Француз је слабо регаовао и покушао да хвата лопту која му се измигољила из руку и преко њега завршила у мрежи. Тада је све било готово…

Аталанта ће у Риму против Лација јуришати на тек други трофеј у клупској историји. А када кажемо јуришати, то у фудбалском смислу и мислимо. Овај тим уме само такав фудбал да игра. На радост бројних навијача.

Послије Лација, који је синоћ у Милану (0:1) изборио финале Копа Италије, вечерас се Римљанима придружила Аталанта савладавши Фиорентину пред дупке пуним стадионом "Атлети Азури Д' Италија" у Бергаму!

У спектакуларном првом мечу полуфинала у Фиренци било је неријешено 3:3, а у реваншу је домаћин успио да преокрене и стигне до четвртог финала које ће бити одиграно 15. маја у Риму.

Јунак Аталантиног пласмана у финале послије 23 године био је двојац Алехандро Гомез и Јосип Иличић, али и голман "љубичастих" Олбан Лафонт, који је "пацерски" примио погодак за побједу црно-плавих!

Већ на старту утакмице у Бергаму, "виола" је стигла до предности поготком Луиса Мјуриела, којег је у мат позицију довео Федерико Кијеза, а колумбијски нападач погодио мрежу Пјерлуиђија Голинија - 1:0.

Аталанта је у клупској историји само једном освојила трофеј у Копа Италија и то далеке 1963. године, док је Фиорентина шест пута била побједник најмасовнијег италијанског такмичења, посљедњи пут 2001. године.

Могли су гости да удвоструче предност већ у петом минуту да је мало прецизнији био Кијеза, да би потом голман Голини сјајно одбранио шут Француза Жордана Веретуа.

Услиједила је казна домаћина након што је аргентински везиста Алехандро Гомез оборен у казненом простору од стране Федерика Ћекеринија, што је судија Ђанпаоло Калварезе окарактерисао пеналом.

Сигуран са "креча" био је хрватски нападач Јосип Иличић - 1:1.

Почетком другог дијела, Марко Бонаси је пропустио шансу за тим из Фиренце, да би потом на исти начин, промашајем узвратио везиста Аталанте Алехандро Гомез.

Репрезентативац Србије Никола Миленковић одиграо је свих 90 минута за поражени тим из Фиренце.

Међутим, Аргентинац Гомез је у 69. минуту осигурао преокрет за екипу из Бергмана послије додавања Иличића, иако је поготку дебело "кумовао" голман гостију Олбан Лафонт - 2:1.

Све дилеме око проласка могао је да разријеши Дуван Запата у 87. минуту када је сам изишао испред голмана Лафонта, али се Француз одбраном дјелимично искупио за примљени гол.

Ипак, у великом финалу 15. маја на римском Олимпику" играће клуб из Бергама против "небеско-плавих" из "вјечног града".

ИТАЛИЈА, КУП - ПОЛУФИНАЛЕ, РЕВАНШИ

Среда

Милан - Лацио 0:1 (0:0) - /први меч 0:0/
/Кореа 58/

Четвртак: 

Аталанта - Фиорентина 2:1 (1:1) - /први меч 3:3/
/Илићић 14 пенал, Гомез 69 - Муријел 3/

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар