ITA - Kup: Atalanta poslije 23 godine u finalu!

Atalanta na megdan Laciju u finalu Kupa Italije.  Fudbaleri Atalanta pobedili su Fiorentinu u polufinalu Kupa Italije rezultatom 5:4 posle dva meča i plasirali se u borbu za titulu.  Tim iz Bergama je poslije preokreta u duelu sa Fiorentinom osigurao svoje četvrto finale u klupskoj istoriji i stekao priliku da podignu drugi pehar Kopa Italije - 2:1 (1:1).  Atalanta u finalu! Kakva sezona…! Papu Gomez srušio snove Violi.

Fudbal 25.04.2019 | 23:21
ITA - Kup: Atalanta poslije 23 godine u finalu!
U Firenci bilo je 3:3, a sada je Atalanta na domaćem terenu uspela da dođe do pobede od 2:1.

Gosti su došli do vođstva već u trećem minutu preko Luisa Muriela, ali je rezultat poravnao Josip Iličić sa bele tačke u 14. minutu prvog poluvremena.

Na pauzu se otišlo sa 1:1, a preokret Atalanti doneo je Alehandro Gomes u 69. minutu utakmice.

Ispostavilo se da je gol Argentinca bio presudan u dvomeču i da je Atalanti doneo plasman u finale.

Oni će se u borbi za trofej Kupa Italije boriti sa Lacijom, koji je prethodno eliminisao Milan.

Atalanta je drugi finalista Kupa Italije!

Tim iz Bergama je u revanš meču polufinala savladao Fiorentinu 2:1 i uz inih 3:3 iz Firence zakazo meč za trofej protiv Lacija na rimskom Olimpiku.

Plasman u finale, a zašto da ne i trofej, bio bi kruna sjajne sezone koju igra ekipa Đanpjera Gasperinija. Atalanta je iz Kupa izbacila Juventus, potom u dva meča bila bolji rival ofd Fiorentine, sjajno gazi i u prvenstvu gde deli četvrto mesto sa Milanom i zaslužila je da makar osvoji trofej ili se plasira u Ligu šampiona. A moguće je i oboje…

Pečat na plasman u finale je stavio srce i duša ovog tima – Alehandro Papu Gomez. Sjajni Argentinac je iznudio penal za prvi, a potom postigao i drugi gol kojim je ubio sve nade Fiorentine.

Najavljeno – učinjeno! Iz Atalante su najvljivali da će večeras napasti Violu i nisu slagali. Igrala je Atalanta svoj fudbal, držala loptu, stvarala šanse i nadvisila Fiorentinu u svakom fudbalskom segmentu. Iako je Fiorentina povela posle samo tri minuta igre…

Sevnula je sjajna kontra Monetlinog tima, a prelepu akciju je krunisao Luis Murijel. Potom je Kjezapropustio šansu za 2:0, a onda se Atalanta probudila i zaigrala kako ume. Gomez je primio loptu odIličića u srcu šesnaesterca gostiju i iznudio prekršaj Ćekarinija za penal. Iličić je sa bele tačke bio sigiuran protiv bivšeg kluba.

Tribine su proključale, navijali su zaista bili 12. igrač Atalante u nastavku, ali je i Fiorentina igrala uzbudljiv fudbal. Benasi je na početku drugog poluvremena imao šansu za novo vođđtvo Viole, Pašalić je na drugoj strani zapretio Lafonu. U jeku napada Atalante, Gomez je sa roglja šesanesterca odapeo šut po zemlji koji je bio jak, ali je išao pravo u Lafona. Maldi Francuz je slabo regaovao i pokušao da hvata loptu koja mu se izmigoljila iz ruku i preko njega završila u mreži. Tada je sve bilo gotovo…

Atalanta će u Rimu protiv Lacija jurišati na tek drugi trofej u klupskoj istoriji. A kada kažemo jurišati, to u fudbalskom smislu i mislimo. Ovaj tim ume samo takav fudbal da igra. Na radost brojnih navijača.

Poslije Lacija, koji je sinoć u Milanu (0:1) izborio finale Kopa Italije, večeras se Rimljanima pridružila Atalanta savladavši Fiorentinu pred dupke punim stadionom "Atleti Azuri D' Italija" u Bergamu!

U spektakularnom prvom meču polufinala u Firenci bilo je neriješeno 3:3, a u revanšu je domaćin uspio da preokrene i stigne do četvrtog finala koje će biti odigrano 15. maja u Rimu.

Junak Atalantinog plasmana u finale poslije 23 godine bio je dvojac Alehandro Gomez i Josip Iličić, ali i golman "ljubičastih" Olban Lafont, koji je "pacerski" primio pogodak za pobjedu crno-plavih!

Već na startu utakmice u Bergamu, "viola" je stigla do prednosti pogotkom Luisa Mjuriela, kojeg je u mat poziciju doveo Federiko Kijeza, a kolumbijski napadač pogodio mrežu Pjerluiđija Golinija - 1:0.

Atalanta je u klupskoj istoriji samo jednom osvojila trofej u Kopa Italija i to daleke 1963. godine, dok je Fiorentina šest puta bila pobjednik najmasovnijeg italijanskog takmičenja, posljednji put 2001. godine.

Mogli su gosti da udvostruče prednost već u petom minutu da je malo precizniji bio Kijeza, da bi potom golman Golini sjajno odbranio šut Francuza Žordana Veretua.

Uslijedila je kazna domaćina nakon što je argentinski vezista Alehandro Gomez oboren u kaznenom prostoru od strane Federika Ćekerinija, što je sudija Đanpaolo Kalvareze okarakterisao penalom.

Siguran sa "kreča" bio je hrvatski napadač Josip Iličić - 1:1.

Početkom drugog dijela, Marko Bonasi je propustio šansu za tim iz Firence, da bi potom na isti način, promašajem uzvratio vezista Atalante Alehandro Gomez.

Reprezentativac Srbije Nikola Milenković odigrao je svih 90 minuta za poraženi tim iz Firence.

Međutim, Argentinac Gomez je u 69. minutu osigurao preokret za ekipu iz Bergmana poslije dodavanja Iličića, iako je pogotku debelo "kumovao" golman gostiju Olban Lafont - 2:1.

Sve dileme oko prolaska mogao je da razriješi Duvan Zapata u 87. minutu kada je sam izišao ispred golmana Lafonta, ali se Francuz odbranom djelimično iskupio za primljeni gol.

Ipak, u velikom finalu 15. maja na rimskom Olimpiku" igraće klub iz Bergama protiv "nebesko-plavih" iz "vječnog grada".

ITALIJA, KUP - POLUFINALE, REVANŠI

Sreda

Milan - Lacio 0:1 (0:0) - /prvi meč 0:0/
/Korea 58/

Četvrtak: 

Atalanta - Fiorentina 2:1 (1:1) - /prvi meč 3:3/
/Ilićić 14 penal, Gomez 69 - Murijel 3/

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar