Бијељина у знаку нових инвестиција

Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су данас консолидовани извјештај о извршењу буџета за прошлу годину који је у дефициту од 538. 000 КМ.

Република Српска 25.04.2019 | 17:33
Бијељина у знаку нових инвестиција
Начелник градског Одјељења за финансије Славко Башић рекао је да извршење буџета готово у свим ставкама износи око 100 одсто и да су мала одступања од оног што је планирано.

Он каже да је извршење на приходовној страни око 98 одсто, а да је, када је ријеч о трошењу буџета, потрошено мало више него што је планирано, односно остварено прихода.

Башић је навео да је било више од три одсто прихода него што је планирано.

"Највећа ставка у приходима су приходи од ПДВ-а. Они износе око 25 милиона КМ и у сталном су расту", рекао је Башић.

Он је подсјетио да су прошле године била два ребаланса буџета - у јуну и у децембру, те једно кредитно задужење од пет милиона КМ и да су та средства искориштена у потпуности за оно за шта су планирана - 4.100.000 КМ за инфраструктуру, а 900.000 КМ за потребе Одјељења за друштвене дјелатности.

Башић је рекао да су све реалокације искориштене у законским границама.

Одборник опозиционог СНСД-а Александар Ђурђевић рекао је новинарима да је опозиција и раније указивала на проблем дефицита у буџету за који сматра да је лоша пракса града, јер локална заједница оваквог потенцијала треба да има суфицит.

"Из тог суфицита, који треба да има, град би требало да финансира неке капиталне пројекте", сматра Ђурђевић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић навео је да је данашња сједница Скупшине протекла у веома коректном раду одборника и да је донесен низ значајних одлука.

"Усвојен је консолидовани извјештај о извршењу буџета за прошлу годину. Тачка о извршењу капиталних инвестиција за 2018. и план капиталних инвестиција за период 2019-2021. годину је усвојен. У прошлој години капиталне инвестиције су извршене са нешто више од 74 одсто", рекао је Мићић, напомињући да инвестиције за ова улагања нису само из градског буџета, него уз учешће и улагања Владе Реублике Српске.

Он каже да су значајна улагања Владе Српске, прије свега, у област заштите од поплава изградњом насипа, канала, почетак регулације ријеке Јање.

"У 2018. години смо од 46 милиона КМ, колико је било планирано, извршли око 35 милиона КМ. Из буџета града издвојено је око осам милиона КМ, највећим дијелом за изградњу канализације", рекао је Мићић.

Он је истакао да се у наредним годинама планира 100 милиона КМ капиталних инвестиција, од чега 16,9 милиона КМ из буџета града.

"Циљ нам је да у наредном периоду ниједна улица у граду не буде без асфалта, на чему ћемо стратешки радити у наредном периоду", рекао је Мићић.

Што се тиче инвестиција из Владе Републике Српске, каже Мићић, највеће су у дијелу заштите од поплава - наставак изградње Дринског насипа, завршетак канала кроз град, ободни мајевички канал.

Он је подсјетио да је град уложио око 4.200.000 КМ, заједно са земљиштем, у Индустријску зону два.

Говорећи о покрићу дефицита, Мићић је рекао да је то такозвани књиговодствени дефицит који ће бити покривен смањењем потрошње на неким другим ставкама.

"Ових дана ћемо добити нови кредит, а он подразумијева и усвајање новог ребаланса буџета, при чему ће бити уврштена и та смањења потрошње", рекао је Мићић.

Говорећи о ситуацији у Бањи "Дворови", он је навео да је ова установа тренутно стабилна, да кредит од милион КМ који је добила није у потпуности реализовала, али је урађено много тога.

"Један спрат комплетно је реновиран и завршен, купљено је много инструмената за медицински дио, а није завршен затворени базен иако смо планирали. Јавна набавка је у току и биће завршен у наредном периоду. Радници редовно примају плате", каже Мићић.

Према његовим ријечима, тренутно се покушава урадити пререгистрација, да би био омогућен проналазак стратешког партнера, односно да неко дође са дијелом капитала и заврши комплетан хотел са 400 лежајева, колико је планирано када је почела градња хотела.



БН ТВ 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

25.04.2019 16:20

Мићо Мићић у Бијељини уопште нема противника и опозиције.

ОДГОВОРИТЕ