Bijeljina u znaku novih investicija

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu koji je u deficitu od 538. 000 КM.

Republika Srpska 25.04.2019 | 17:33
Bijeljina u znaku novih investicija
Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić rekao je da izvršenje budžeta gotovo u svim stavkama iznosi oko 100 odsto i da su mala odstupanja od onog što je planirano.

On kaže da je izvršenje na prihodovnoj strani oko 98 odsto, a da je, kada je riječ o trošenju budžeta, potrošeno malo više nego što je planirano, odnosno ostvareno prihoda.

Bašić je naveo da je bilo više od tri odsto prihoda nego što je planirano.

"Najveća stavka u prihodima su prihodi od PDV-a. Oni iznose oko 25 miliona КM i u stalnom su rastu", rekao je Bašić.

On je podsjetio da su prošle godine bila dva rebalansa budžeta - u junu i u decembru, te jedno kreditno zaduženje od pet miliona КM i da su ta sredstva iskorištena u potpunosti za ono za šta su planirana - 4.100.000 КM za infrastrukturu, a 900.000 КM za potrebe Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Bašić je rekao da su sve realokacije iskorištene u zakonskim granicama.

Odbornik opozicionog SNSD-a Aleksandar Đurđević rekao je novinarima da je opozicija i ranije ukazivala na problem deficita u budžetu za koji smatra da je loša praksa grada, jer lokalna zajednica ovakvog potencijala treba da ima suficit.

"Iz tog suficita, koji treba da ima, grad bi trebalo da finansira neke kapitalne projekte", smatra Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je današnja sjednica Skupšine protekla u veoma korektnom radu odbornika i da je donesen niz značajnih odluka.

"Usvojen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Tačka o izvršenju kapitalnih investicija za 2018. i plan kapitalnih investicija za period 2019-2021. godinu je usvojen. U prošloj godini kapitalne investicije su izvršene sa nešto više od 74 odsto", rekao je Mićić, napominjući da investicije za ova ulaganja nisu samo iz gradskog budžeta, nego uz učešće i ulaganja Vlade Reublike Srpske.

On kaže da su značajna ulaganja Vlade Srpske, prije svega, u oblast zaštite od poplava izgradnjom nasipa, kanala, početak regulacije rijeke Janje.

"U 2018. godini smo od 46 miliona КM, koliko je bilo planirano, izvršli oko 35 miliona КM. Iz budžeta grada izdvojeno je oko osam miliona КM, najvećim dijelom za izgradnju kanalizacije", rekao je Mićić.

On je istakao da se u narednim godinama planira 100 miliona КM kapitalnih investicija, od čega 16,9 miliona КM iz budžeta grada.

"Cilj nam je da u narednom periodu nijedna ulica u gradu ne bude bez asfalta, na čemu ćemo strateški raditi u narednom periodu", rekao je Mićić.

Što se tiče investicija iz Vlade Republike Srpske, kaže Mićić, najveće su u dijelu zaštite od poplava - nastavak izgradnje Drinskog nasipa, završetak kanala kroz grad, obodni majevički kanal.

On je podsjetio da je grad uložio oko 4.200.000 КM, zajedno sa zemljištem, u Industrijsku zonu dva.

Govoreći o pokriću deficita, Mićić je rekao da je to takozvani knjigovodstveni deficit koji će biti pokriven smanjenjem potrošnje na nekim drugim stavkama.

"Ovih dana ćemo dobiti novi kredit, a on podrazumijeva i usvajanje novog rebalansa budžeta, pri čemu će biti uvrštena i ta smanjenja potrošnje", rekao je Mićić.

Govoreći o situaciji u Banji "Dvorovi", on je naveo da je ova ustanova trenutno stabilna, da kredit od milion КM koji je dobila nije u potpunosti realizovala, ali je urađeno mnogo toga.

"Jedan sprat kompletno je renoviran i završen, kupljeno je mnogo instrumenata za medicinski dio, a nije završen zatvoreni bazen iako smo planirali. Javna nabavka je u toku i biće završen u narednom periodu. Radnici redovno primaju plate", kaže Mićić.

Prema njegovim riječima, trenutno se pokušava uraditi preregistracija, da bi bio omogućen pronalazak strateškog partnera, odnosno da neko dođe sa dijelom kapitala i završi kompletan hotel sa 400 ležajeva, koliko je planirano kada je počela gradnja hotela.



BN TV 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Skeptik

25.04.2019 16:20

Mićo Mićić u Bijeljini uopšte nema protivnika i opozicije.

ODGOVORITE