Чудне забране на снази

"Сто људи - сто ћуди" - овом изреком су се, очигледно, водиле законодавне власти при доношењу појединих прописа па су, са циљем да предупреде одређена непожељна понашања, у своје законике уврстиле и правила која нама данас делују веома необично.

Путовања 25.04.2019 | 13:54
Чудне забране на снази
Жвакање жваке у Сингапуру 

Жвакаћа гума производ је који би требало избегавати док сте у овој земљи - изузетак од правила је никотинска жвака. Пропис који забрањује жвакање уведен је са идејом да се улице не прљају додатно овом лепљивом масом. Тамо заборавите на ову навику - ако жваћете како бисте освежили дах, боље привремено пређите на пеперминт бомбоне. 

Нема дизања стопала са педала 

Ако возите бицикл у Мексику, забрањено је током вожње скидати стопало с педале. Ово правило уврштено је у законик давне 1892. године, преноси „Тхис ис Инсидер“, са циљем веће сигурности. Нема, међутим, забране вожње „без руку“, па тако себи можете дати одушка ако волите „луду вожњу“, а стицај околности буде такав да се неким случајем обрете у Мексику, а на бициклу.

Не шетајте голи у Швајцарској 

Иако је нама тешко замисливо да наги кренемо у шетњу и није нам јасно зашто би икоме тако нешто уопште пало на памет, Швајцарци по обичају мисле на све, па су у закон уврстили и правило којим се забрањује „гола шетња“, за случај да неко дође на ту идеју. 

Храњење голубова у Венецији 

Ономе коме падне на памет нахрани ове птичице на Тргу Светог Марка у Венецији прети казна од чак 700 долара, па би било лепо да се од овога уздржите, маколики да сте љубитељ животиња. У образложењу градских власти стоји да „голубови потенцијлно могу угрозити здравље човека, као и да су штетни по споменике“.

 Звиждање у Канади 

Град Петролија у округу Онтарио у Канади, са циљем да очува мирну атмосферу, поставио је забрану прављења буке викањем, звиждањем или гласним певањем у било које доба дана. 

Високе штикле у Грчкој 

Уколико сте у посети историјским знаменитостима, препорука је - никако на штиклама. Иако нам није јасно зашто би ико на високим потпетицама кренуо у обилазак рушевина, где је терен свакако нераван и незгодан, изгледа да је оваквих случајева било, с обзиром на то да су Грци морали да овакво правило озваниче како би осигурали своје знаменитости од евентуалних оштећења.

 У Немачкој не смете остати без бензина на аутопуту 

Док возите немачким друмовима било би добро да поред брзиномера повремено бацате поглед и на сказаљку која показује преосталу количину бензина у резервоару. 

Пишкење у океану у Португалији 

Иако је ово тешко доказива радња, и нема информација о томе да ли је ико икад за ово „дело“ кажњен, власти су покушале да осигурају чистоћу воденог пространства и увођењем оваквог правила.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар