ПЛ: Ливерпул се узалуд надао, Сити покорио и "Олд трафорд"!

Јунајтед и Солскјер подбацили – Сити у великом стилу хита ка одбрани титуле! Фудбалери Манчестер ситија победили су на гостовању градског ривала Јунајтед са 2:0, у 31. колу Премијер лиге.  И даље је могуће да "редси" са 97 бодова не буду шампиони Енглеске. Јунајтед “изабрао“ - нека Сити буде шампион! Три кола пре краја сезоне тим Пепа Гвардиоле искочио испред Ливерпула.

Фудбал 24.04.2019 | 23:38
ПЛ: Ливерпул се узалуд надао, Сити покорио и "Олд трафорд"!
Изабраници Пепа Гвардиоле заслужено дошли су до веома важног тријумфа у борби за титулу, пошто су сада поново бод испред Ливерпула, на три кола до краја шампионата.

Актуелни шампион Енглеске до победе дошао је головима Бернарда Силве у 54. минуту и Лироја Сане у 66. Јунајтед је имао добре шансе, али је мрежа Едерсона остала нетакнута.

Ово је велики ударац за "црвене ђаволе" јер су изгубили од љутог ривала, а и због тога што су наставили са лошим партијама и налазе се све даље од пласмана у Лигу шампиона.

Јунајтеду одговара пораз Арсенал од Вулверхемптона (3:1), међутим и поред тога су у дефициту у односу на "тобџије", Челси и Тотенхем.

Екипе нису хтеле да ризикују на старту меча, нисмо видели много прилика, а можда најбољу имали су фудбалери Јунајтеда у 15. минуту, када је Лингард шутирао поред гола.

До краја полувремена на моменте смо гледали одличан фудбал, а Сити је најбољу шансу пропустио у 44. минуту. Гости су сјајно комбиновали на малом простору, Стерлинг је успео да се намести на шут, али је Де Хеа одбранио његов покушај.

На полувреме отишло се са резултатом 0:0.

На старту другог периода игра Сити је кренуо одлучније и то им се брзо исплатило. Играо се 54. минут када је Гиндоан додао лопту до Бернарда Силве, а овај је у свом стилу шутирао у ближи угао гола Давида де Хее и тако савладао Шпанца.

Лук Шо морао је боље да реагује, Силва је прелако дошао до позиције да шутне, то је искористио и казнио Јунајтед. Мало после тога домаћи фудбалери имали су велику шансу.

Лопта је уз мало среће дошла до Рашфорда, овај послао лопту на другу стативу, где је Лингард био сâм. Међутим, фудбалер Јунајтеда није успео да удари лопту и пропала је прилика.

Шампион Енглеске десет минута касније казнио је овај промашај. Сане је заменио повређеног Фернандиња и убрзо је постигао гол. Фред је направио велику грешку на средини терена, Стерлинг је повукао лопту, потом је додао до Немца, који је снажним ударцем савладао Де Хеу.

Овде је утакмице практично решена. Покушао је Солскјер тако што је убацио Лукакуа и Марсијала, али то није помогло. Јунајтед је доживео нови пораз, Сити победу и сада се налази на корак до одбране титуле.

Гледа Манчестер сити са врха табеле! Три кола пре краја сезоне тим Пепа Гвардиоле је на пол позицији и има све у својим рукама што се тиче расплета шампионске трке. Ни Манчестер јунајтед није успео да заустави Сити. Насред Олд Трафорда орила се песма плавог дела града – 2:0.

Јунак утакмице био је човек од највећег поверења Пепа Гвардиоле – Бернардо Силва. Решио је дерби у два потеза: добио је лопту на ивици шеснаестерца, повукао је корак ка средини, тукао кроз ноге Лукасу Шоу, а голман Давид де Хеа касно је видео лопту да би брже реаговао. То је тај тренутак који мења све – 1:0.

Од тог момента све је на терену експлодирало. Уздржана игра два тима све до гола добила је вишеструко убрзање. Као на видео игрици. Разлетели су се по терену и једни и други. Прво је Агуеров разоран шут завршио поред стативе, да би се потом на другој страни прописно обрукао Лингард, који је на два метра од празног гола промашио целу лопту.

А, у 66. минуту из дела трибина где су били смештени навијачи Ситија заорило се скандирање „Лирој, Лирој“. Севнула је контра Грађана, вукао је Стерлинг, у право време је одложио до Санеа, који је као тане улетео у шеснаестерац и распалио тако да ни Де Хеа није могао ништа – 2:0. Шах и мат. Бодови иду на плаву страну града.

Српски репрезентативац Немања Матић одгледао је цео меч са клупе за резерве.

За Манчестер сити била је ово најважнија утакмица до краја сезоне. У последња три кола чекају их мечеви још са Барнлијем, Лестером и Брајтоном. На папиру гледано – зицери. Нанизао је Гвардиолин тим 11 победа заредом.

А, Манчестер јунајтед? Четврти пораз у последњих шест кола. Челси и даље има три бода више у борби за четврто место и за Лигу шампиона. Срећа је Солскјерова што ни конкуренти нису у најбољој форми. Испада да ће најмање лоши играти најесен у елитном европском купу...

Од вечерас није више "могуће да Ливерпул са 97 бодова не буде шампион Енглеске".

Од вечерас је то сасвим извесно.

Фудбалери Манчестер ситија у четири дана освојили су максималних шест бодова у "топ 6" дербијима, последњим "правим" препрекама на путу ка одбрани титуле првака Енглеске.

После Тотенхема на "Етихаду" у суботу, пао је и Манчестер јунајтед на "Олд трафорду" - 0:2(0:2).

Пеп Гвардиола није био задовољан како се одвија његов први сусрет са Оле Гунаром Солскјером као менаџером градског ривала, почетком другог полувремена направио је офанзивну измену - Лерој Сане уместо Фернандиња - и, испоставиће се, повукао потез на који Норвежанин није био спреман, баш као ни Давид Де Хеа.

Шпанац је лоше реаговао код првог, а очајно код другог гола "грађана", чији је менаџер убацивањем "екстра човека" у простор између одбране и везног реда домаћих заправо створио вишак и за Бернарда Силву и за самог Санеа, који су у 54. и 66. минуту ударцима левом ногом задали Ливерпулу вероватно одлучујући ударац у борби за титулу.

Солскјер због повреда није могао да рачуна на Антонија Валенсију, Ерија Баија, Андера Ереру и Фила Џонса, док је Гвардиола састављао тим без Клаудија Брава и Кевина Де Брујнеа.

Сити је на стадион удаљен 6,4 километара од своје базе стигао са десет лигашких победа у низу од 29. јануара и оног гостовања Њукаслу, када су "свраке" Рафе Бенитеза приредиле шампиону непријатан преокрет на "Сент Џејмсу" и савладале га резултатом 2:1.

На том путу, Гвардиолина машина освојила је Лига куп на "Вемблију" победом над Челсијем на пенале, изборила и ФА куп финале на истом месту са три победе, али и испала у четвртфиналу Лиге шампиона после незаборавних 180 минута са Тотенхемом, за разлику од "редса" који морају да размишљају и о Лионелу Месију.

Манчестер јунајтед (5-3-2): Де Хеа - Дармијан (од 83. Санчез), Јанг, Смолинг, Линделоф, Шо - Переира (од 72. Лукаку), Фред, Погба - Лингард (од 83. Марсијал), Рашфорд.

Манчестер сити (4-3-3): Едерсон - Вокер, Компани, Лапорт, Зинченко - Гиндоган (од 89. Данило), Фернандињо (од 51. Сане), Д. Силва - Б. Силва, Агуеро (од 89. Жезус), Стерлинг.

Манчестер сити (89)

28/04 ПЛ Барнли (Г)
04/05 ПЛ Лестер (Д)
12/05 ПЛ Брајтон (Г)
18/05 ФА Вотфорд (Н)

Ливерпул (88)

26/04 ПЛ Хадерсфилд (Д)
01/05 ЛШ Барселона (Г)
05/05 ПЛ Њукасл (Г)
07/05 ЛШ Барселона (Д)
12/05 ПЛ Вулверхемптон (Д)
01/06 ЛШ финале* (Н)

*напомена: звездицом је означен датум финала Лиге шампиона

Арсенала се нико не плаши: Три за полувреме! "Тобџије" су у три дана примиле шест голова и освојиле нула бодова, па ће Челси до даљег бити четврти на табели иако је у исто време освојио само - бод. Арсенал растурен, Вулвси могу у Европу после 39 година! Челси остао четврти...!

Серијом добрих резултата на "Емирејтсу", фудбалери Арсенала успевали су ове сезоне да "замаскирају" очајне резултате на гостовањима у Премијер лиги и надокнаде неке "брљотине" у Лиги Европе, али…

Три вечери након што су примиле три комада код куће од Кристал Паласа, "тобџије" су примиле три за полувреме у Вулверхемптону и наговестиле навијачима да би предстојећи двомеч са Валенсијом могао да буде реалнији пут ка Лиги шампиона од завршнице шампионата - 3:1 (3:0)!

На последњих 11 гостовања у лиги, Арсенал је победио два пута и вратио кући девет од могућа 33 бода.

"Вукови" португалског стручњака Нуна Еспирита Санта нису у сјајној форми дочекали овај сусрет, али су им две победе над Манчестер јунајтедом у кратком размаку - у ФА купу, па Премијер лиги - давале самопоуздање пред долазак још једног "топ 6" тима на "Молино".

На трибинама се ове среде увече окупило се 31.436 људи, већина их се радовала головима Рубена Невеса у 28, Мета Доертија у 37. и Диога Жоте у другом минуту надокнаде првог дела игре што је Емерија натерало на две брзе измеме почетком другог полувремена.

Улазак Сеада Колашинца и Матеа Гендузија уместо Хенрика Мхитарјана и Лукаса Тореире помогао је гостима да зауставе налете "вукова" и добију понеки дуел на средини терена, а онда у 80. минуту преко Сократиса Папастопулоса стигну до утешног поготка пред повратак возом у Лондон.

Трећи пораз у последње четири утакмице Премијер лиге и Арсенал више не контролише ситуацију. Тобџије више немају све у својим рукама. Три кола пре краја Челси је четврти и за корак ближи Лиги шампиона од чете Унаија Емерија. Сјајни Вулверхемптон буквално је нокаутирао госте са Емирата, после првих 45 минута имао предност од 3:0, да би се меч завршио почасним поготком Арсенала - 3:1. 

Ова победа могла би да буде од великог значаја за Нуна Еспирита Санта и његове Вукове. Момци са Молиноа с ова три бода пробили су се на седмо место, а седмо место имаће проходност у Европу уколико Манчестер Сити освоји ФА куп. Био би то историјски успех за некада најмоћнији енглески клуб. Арсенал, с друге стране, три кола пре краја шампионата има бод мање од градског ривала Челсија, који је четврти. Оно што додатно компликује ситуацију за Тобџије јесу два преостала гостовања, Лестеру и Барнлију. Екипама које тешко препуштају бодове пред својим навијачима. 

Вулвси су вечерас у потпуности надиграли Арсенал. Емери није знао шта га је снашло. Посед од преко 70 одсто после првих 45 минута могао је комотно да "окачи мачку о реп". Прво Рубен Невес у 28. из слободњака, онда Доерти након лошег истрчавања Бернда Леноа у 37. и као шлаг на торту Диого Жота. Контра из уџбеника и дивна завршница - Арсенал је био у нокдауну.  

Више од сат времена игре гости нису шутнули у оквир гола?! Није се много тога променило ни у финишу. Успео је Сократис после једног корнера да смањи на 1:3 и ублажи пораз, али то је било све. 

Није данас у саставу било Шкодрана Мустафија који је дошао главе Емерију у прошлом колу против Паласа. Променио је Шпанац формацију, заиграо са четворицом у последњој линији, међутим није помогло. Заправо, било је још горе него за викенд... 

Вулверхемптон је последњи пут играо Европу пре 39 година! Златни ера Вукова била је почетком педесетих, када још није било еврокупова. Управо су њихове победе против најбољих европских тимова, попут Хонведа, Рапида, московскопг Динама, натерали острвске новинаре да их прогласе клупским шампионима света, односно Габријела Аноа и његове колеге из Екипа да дају предлог за покретање Куп шампиона. Како се Енглезил не би хвалисали без покрића. Вулвси током своје владавине енглеским фудбалом два пута наступили у Купу шампиона, 1960. испали су од Барселоне у четвртфиналу, а највећи европски успех им је финале Купа УЕФА 1972, када их је поразио Тотенхем. У сезони 1980/81. одмах у првој рунди истог такмичења елиминисао их је ПСВ Ајндховен и то је био последњи излазак у Европу овог тима.  

Лепу шансу имају Нуно Еспирито Санто и његови момци да уђу у клупске анале...   

ЕНГЛЕСКА 1 - ЗАОСТАЛИ МЕЧЕВИ 31. КОЛА

Среда

Вулверхемптон – Арсенал  3:1 (3:0)
/Невес 28, Доерти 37, Жота 45+2 – Папастатопулос 80/

Манчестер јунајтед – Манчестер сити 0:2 (0:0)
/Бернардо 54, Сане 66/

Табела: Манчестер сити 89, Ливерпул 88, Тотенхем 70, Челси 67, Арсенал 66, Манчестер јунајтед 64, Вулверхемптон 51, Вотфорд 50, Евертон 49, Лестер 48, Вест Хем 43, Кристал Палас 42, Њукасл 41, Борнмут 41, Барнли 40, Саутемптон 37, Брајтон 31, Кардиф 31, Фулам 23, Хадерсфилд 14.

Парови 36. кола (26. - 28. април): Ливерпул - Хадерсфилд, Тотенхем - Вест Хем, Кристал Палас - Евертон, Фулам - Кардиф, Саутемптон - Борнмут, Вотфорд - Вулверхемптон, Брајтон - Њукасл, Лестер - Арсенал, Барнли - Манчестер сити, Манчестер јунајтед - Челси.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар