PL: Liverpul se uzalud nadao, Siti pokorio i "Old traford"!

Junajted i Solskjer podbacili – Siti u velikom stilu hita ka odbrani titule! Fudbaleri Mančester sitija pobedili su na gostovanju gradskog rivala Junajted sa 2:0, u 31. kolu Premijer lige.  I dalje je moguće da "redsi" sa 97 bodova ne budu šampioni Engleske. Junajted “izabrao“ - neka Siti bude šampion! Tri kola pre kraja sezone tim Pepa Gvardiole iskočio ispred Liverpula.

Fudbal 24.04.2019 | 23:38
PL: Liverpul se uzalud nadao, Siti pokorio i "Old traford"!
Izabranici Pepa Gvardiole zasluženo došli su do veoma važnog trijumfa u borbi za titulu, pošto su sada ponovo bod ispred Liverpula, na tri kola do kraja šampionata.

Aktuelni šampion Engleske do pobede došao je golovima Bernarda Silve u 54. minutu i Liroja Sane u 66. Junajted je imao dobre šanse, ali je mreža Edersona ostala netaknuta.

Ovo je veliki udarac za "crvene đavole" jer su izgubili od ljutog rivala, a i zbog toga što su nastavili sa lošim partijama i nalaze se sve dalje od plasmana u Ligu šampiona.

Junajtedu odgovara poraz Arsenal od Vulverhemptona (3:1), međutim i pored toga su u deficitu u odnosu na "tobdžije", Čelsi i Totenhem.

Ekipe nisu htele da rizikuju na startu meča, nismo videli mnogo prilika, a možda najbolju imali su fudbaleri Junajteda u 15. minutu, kada je Lingard šutirao pored gola.

Do kraja poluvremena na momente smo gledali odličan fudbal, a Siti je najbolju šansu propustio u 44. minutu. Gosti su sjajno kombinovali na malom prostoru, Sterling je uspeo da se namesti na šut, ali je De Hea odbranio njegov pokušaj.

Na poluvreme otišlo se sa rezultatom 0:0.

Na startu drugog perioda igra Siti je krenuo odlučnije i to im se brzo isplatilo. Igrao se 54. minut kada je Gindoan dodao loptu do Bernarda Silve, a ovaj je u svom stilu šutirao u bliži ugao gola Davida de Hee i tako savladao Španca.

Luk Šo morao je bolje da reaguje, Silva je prelako došao do pozicije da šutne, to je iskoristio i kaznio Junajted. Malo posle toga domaći fudbaleri imali su veliku šansu.

Lopta je uz malo sreće došla do Rašforda, ovaj poslao loptu na drugu stativu, gde je Lingard bio sâm. Međutim, fudbaler Junajteda nije uspeo da udari loptu i propala je prilika.

Šampion Engleske deset minuta kasnije kaznio je ovaj promašaj. Sane je zamenio povređenog Fernandinja i ubrzo je postigao gol. Fred je napravio veliku grešku na sredini terena, Sterling je povukao loptu, potom je dodao do Nemca, koji je snažnim udarcem savladao De Heu.

Ovde je utakmice praktično rešena. Pokušao je Solskjer tako što je ubacio Lukakua i Marsijala, ali to nije pomoglo. Junajted je doživeo novi poraz, Siti pobedu i sada se nalazi na korak do odbrane titule.

Gleda Mančester siti sa vrha tabele! Tri kola pre kraja sezone tim Pepa Gvardiole je na pol poziciji i ima sve u svojim rukama što se tiče raspleta šampionske trke. Ni Mančester junajted nije uspeo da zaustavi Siti. Nasred Old Traforda orila se pesma plavog dela grada – 2:0.

Junak utakmice bio je čovek od najvećeg poverenja Pepa Gvardiole – Bernardo Silva. Rešio je derbi u dva poteza: dobio je loptu na ivici šesnaesterca, povukao je korak ka sredini, tukao kroz noge Lukasu Šou, a golman David de Hea kasno je video loptu da bi brže reagovao. To je taj trenutak koji menja sve – 1:0.

Od tog momenta sve je na terenu eksplodiralo. Uzdržana igra dva tima sve do gola dobila je višestruko ubrzanje. Kao na video igrici. Razleteli su se po terenu i jedni i drugi. Prvo je Aguerov razoran šut završio pored stative, da bi se potom na drugoj strani propisno obrukao Lingard, koji je na dva metra od praznog gola promašio celu loptu.

A, u 66. minutu iz dela tribina gde su bili smešteni navijači Sitija zaorilo se skandiranje „Liroj, Liroj“. Sevnula je kontra Građana, vukao je Sterling, u pravo vreme je odložio do Sanea, koji je kao tane uleteo u šesnaesterac i raspalio tako da ni De Hea nije mogao ništa – 2:0. Šah i mat. Bodovi idu na plavu stranu grada.

Srpski reprezentativac Nemanja Matić odgledao je ceo meč sa klupe za rezerve.

Za Mančester siti bila je ovo najvažnija utakmica do kraja sezone. U poslednja tri kola čekaju ih mečevi još sa Barnlijem, Lesterom i Brajtonom. Na papiru gledano – ziceri. Nanizao je Gvardiolin tim 11 pobeda zaredom.

A, Mančester junajted? Četvrti poraz u poslednjih šest kola. Čelsi i dalje ima tri boda više u borbi za četvrto mesto i za Ligu šampiona. Sreća je Solskjerova što ni konkurenti nisu u najboljoj formi. Ispada da će najmanje loši igrati najesen u elitnom evropskom kupu...

Od večeras nije više "moguće da Liverpul sa 97 bodova ne bude šampion Engleske".

Od večeras je to sasvim izvesno.

Fudbaleri Mančester sitija u četiri dana osvojili su maksimalnih šest bodova u "top 6" derbijima, poslednjim "pravim" preprekama na putu ka odbrani titule prvaka Engleske.

Posle Totenhema na "Etihadu" u subotu, pao je i Mančester junajted na "Old trafordu" - 0:2(0:2).

Pep Gvardiola nije bio zadovoljan kako se odvija njegov prvi susret sa Ole Gunarom Solskjerom kao menadžerom gradskog rivala, početkom drugog poluvremena napravio je ofanzivnu izmenu - Leroj Sane umesto Fernandinja - i, ispostaviće se, povukao potez na koji Norvežanin nije bio spreman, baš kao ni David De Hea.

Španac je loše reagovao kod prvog, a očajno kod drugog gola "građana", čiji je menadžer ubacivanjem "ekstra čoveka" u prostor između odbrane i veznog reda domaćih zapravo stvorio višak i za Bernarda Silvu i za samog Sanea, koji su u 54. i 66. minutu udarcima levom nogom zadali Liverpulu verovatno odlučujući udarac u borbi za titulu.

Solskjer zbog povreda nije mogao da računa na Antonija Valensiju, Erija Baija, Andera Ereru i Fila Džonsa, dok je Gvardiola sastavljao tim bez Klaudija Brava i Kevina De Brujnea.

Siti je na stadion udaljen 6,4 kilometara od svoje baze stigao sa deset ligaških pobeda u nizu od 29. januara i onog gostovanja Njukaslu, kada su "svrake" Rafe Beniteza priredile šampionu neprijatan preokret na "Sent Džejmsu" i savladale ga rezultatom 2:1.

Na tom putu, Gvardiolina mašina osvojila je Liga kup na "Vembliju" pobedom nad Čelsijem na penale, izborila i FA kup finale na istom mestu sa tri pobede, ali i ispala u četvrtfinalu Lige šampiona posle nezaboravnih 180 minuta sa Totenhemom, za razliku od "redsa" koji moraju da razmišljaju i o Lionelu Mesiju.

Mančester junajted (5-3-2): De Hea - Darmijan (od 83. Sančez), Jang, Smoling, Lindelof, Šo - Pereira (od 72. Lukaku), Fred, Pogba - Lingard (od 83. Marsijal), Rašford.

Mančester siti (4-3-3): Ederson - Voker, Kompani, Laport, Zinčenko - Gindogan (od 89. Danilo), Fernandinjo (od 51. Sane), D. Silva - B. Silva, Aguero (od 89. Žezus), Sterling.

Mančester siti (89)

28/04 PL Barnli (G)
04/05 PL Lester (D)
12/05 PL Brajton (G)
18/05 FA Votford (N)

Liverpul (88)

26/04 PL Hadersfild (D)
01/05 LŠ Barselona (G)
05/05 PL Njukasl (G)
07/05 LŠ Barselona (D)
12/05 PL Vulverhempton (D)
01/06 LŠ finale* (N)

*napomena: zvezdicom je označen datum finala Lige šampiona

Arsenala se niko ne plaši: Tri za poluvreme! "Tobdžije" su u tri dana primile šest golova i osvojile nula bodova, pa će Čelsi do daljeg biti četvrti na tabeli iako je u isto vreme osvojio samo - bod. Arsenal rasturen, Vulvsi mogu u Evropu posle 39 godina! Čelsi ostao četvrti...!

Serijom dobrih rezultata na "Emirejtsu", fudbaleri Arsenala uspevali su ove sezone da "zamaskiraju" očajne rezultate na gostovanjima u Premijer ligi i nadoknade neke "brljotine" u Ligi Evrope, ali…

Tri večeri nakon što su primile tri komada kod kuće od Kristal Palasa, "tobdžije" su primile tri za poluvreme u Vulverhemptonu i nagovestile navijačima da bi predstojeći dvomeč sa Valensijom mogao da bude realniji put ka Ligi šampiona od završnice šampionata - 3:1 (3:0)!

Na poslednjih 11 gostovanja u ligi, Arsenal je pobedio dva puta i vratio kući devet od moguća 33 boda.

"Vukovi" portugalskog stručnjaka Nuna Espirita Santa nisu u sjajnoj formi dočekali ovaj susret, ali su im dve pobede nad Mančester junajtedom u kratkom razmaku - u FA kupu, pa Premijer ligi - davale samopouzdanje pred dolazak još jednog "top 6" tima na "Molino".

Na tribinama se ove srede uveče okupilo se 31.436 ljudi, većina ih se radovala golovima Rubena Nevesa u 28, Meta Doertija u 37. i Dioga Žote u drugom minutu nadoknade prvog dela igre što je Emerija nateralo na dve brze izmeme početkom drugog poluvremena.

Ulazak Seada Kolašinca i Matea Genduzija umesto Henrika Mhitarjana i Lukasa Toreire pomogao je gostima da zaustave nalete "vukova" i dobiju poneki duel na sredini terena, a onda u 80. minutu preko Sokratisa Papastopulosa stignu do utešnog pogotka pred povratak vozom u London.

Treći poraz u poslednje četiri utakmice Premijer lige i Arsenal više ne kontroliše situaciju. Tobdžije više nemaju sve u svojim rukama. Tri kola pre kraja Čelsi je četvrti i za korak bliži Ligi šampiona od čete Unaija Emerija. Sjajni Vulverhempton bukvalno je nokautirao goste sa Emirata, posle prvih 45 minuta imao prednost od 3:0, da bi se meč završio počasnim pogotkom Arsenala - 3:1. 

Ova pobeda mogla bi da bude od velikog značaja za Nuna Espirita Santa i njegove Vukove. Momci sa Molinoa s ova tri boda probili su se na sedmo mesto, a sedmo mesto imaće prohodnost u Evropu ukoliko Mančester Siti osvoji FA kup. Bio bi to istorijski uspeh za nekada najmoćniji engleski klub. Arsenal, s druge strane, tri kola pre kraja šampionata ima bod manje od gradskog rivala Čelsija, koji je četvrti. Ono što dodatno komplikuje situaciju za Tobdžije jesu dva preostala gostovanja, Lesteru i Barnliju. Ekipama koje teško prepuštaju bodove pred svojim navijačima. 

Vulvsi su večeras u potpunosti nadigrali Arsenal. Emeri nije znao šta ga je snašlo. Posed od preko 70 odsto posle prvih 45 minuta mogao je komotno da "okači mačku o rep". Prvo Ruben Neves u 28. iz slobodnjaka, onda Doerti nakon lošeg istrčavanja Bernda Lenoa u 37. i kao šlag na tortu Diogo Žota. Kontra iz udžbenika i divna završnica - Arsenal je bio u nokdaunu.  

Više od sat vremena igre gosti nisu šutnuli u okvir gola?! Nije se mnogo toga promenilo ni u finišu. Uspeo je Sokratis posle jednog kornera da smanji na 1:3 i ublaži poraz, ali to je bilo sve. 

Nije danas u sastavu bilo Škodrana Mustafija koji je došao glave Emeriju u prošlom kolu protiv Palasa. Promenio je Španac formaciju, zaigrao sa četvoricom u poslednjoj liniji, međutim nije pomoglo. Zapravo, bilo je još gore nego za vikend... 

Vulverhempton je poslednji put igrao Evropu pre 39 godina! Zlatni era Vukova bila je početkom pedesetih, kada još nije bilo evrokupova. Upravo su njihove pobede protiv najboljih evropskih timova, poput Honveda, Rapida, moskovskopg Dinama, naterali ostrvske novinare da ih proglase klupskim šampionima sveta, odnosno Gabrijela Anoa i njegove kolege iz Ekipa da daju predlog za pokretanje Kup šampiona. Kako se Englezil ne bi hvalisali bez pokrića. Vulvsi tokom svoje vladavine engleskim fudbalom dva puta nastupili u Kupu šampiona, 1960. ispali su od Barselone u četvrtfinalu, a najveći evropski uspeh im je finale Kupa UEFA 1972, kada ih je porazio Totenhem. U sezoni 1980/81. odmah u prvoj rundi istog takmičenja eliminisao ih je PSV Ajndhoven i to je bio poslednji izlazak u Evropu ovog tima.  

Lepu šansu imaju Nuno Espirito Santo i njegovi momci da uđu u klupske anale...   

ENGLESKA 1 - ZAOSTALI MEČEVI 31. KOLA

Sreda

Vulverhempton – Arsenal  3:1 (3:0)
/Neves 28, Doerti 37, Žota 45+2 – Papastatopulos 80/

Mančester junajted – Mančester siti 0:2 (0:0)
/Bernardo 54, Sane 66/

Tabela: Mančester siti 89, Liverpul 88, Totenhem 70, Čelsi 67, Arsenal 66, Mančester junajted 64, Vulverhempton 51, Votford 50, Everton 49, Lester 48, Vest Hem 43, Kristal Palas 42, Njukasl 41, Bornmut 41, Barnli 40, Sautempton 37, Brajton 31, Kardif 31, Fulam 23, Hadersfild 14.

Parovi 36. kola (26. - 28. april): Liverpul - Hadersfild, Totenhem - Vest Hem, Kristal Palas - Everton, Fulam - Kardif, Sautempton - Bornmut, Votford - Vulverhempton, Brajton - Njukasl, Lester - Arsenal, Barnli - Mančester siti, Mančester junajted - Čelsi.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar