ШПА: Атлетико слави Кореу, Валенсији измиче ЛШ!

Фудбалери Атлетико Мадрида победили су Валенсију са 3:2, у 34. колу шпанске Ла Лиге.  Анхел чува Атлетикову теорију за титулу! Фантастичан дуел на стадиону Ванда Метрополитано - 3:2 за Јорганџије против Валенсије.  "Метрополитано" попустио по пљуску: Голеада у Мадриду! Атлетико је до ове среде увече седам пута вадио лопту из мреже као домаћин. Пресудио је Кореа лепим голом у 82. минуту за одлагање Барсине прославе титуле.

Фудбал 24.04.2019 | 21:50
ШПА: Атлетико слави Кореу, Валенсији измиче ЛШ!
Изабраници Чола Симеонеа до тријумфа су дошли головима Морате у деветом, Гризмана у 49. и Корее у 81. минуту.

Валенсија је успела два пута да се врати, прво у 36. преко Гамеира, а потом у 77. преко Пареха, међутим нису успели и трећи пут.

Атлетико је остварио 21. победу у сезони и сада имају 71 бод, девет мање од првопласиране Барселоне. На другој страни Валенсија је шеста са 52 и заостаје два бода за Хетафеом, који се налази на месту које води у Лигу шампиона.

Мадриђани у наредном колу чекају Ваљадолид, док ће Валенсија угостити Еибар.

Атлетико Мадрид два пута је долазио у вођство, Валенсија два пута изједначавала резултат, али је последњи ударац по "провали облака" у престоници Шпаније, ипак, задао тим Дијега Симеонеа.

Његов резервиста Анхел Кореа постигао је леп гол ударцем са дистанце у 82. минуту, разгалио 43.530 навијача на трибинама "Метрополитана" и бар до викенда одложио промоцију Барселоне у новог-старог шампиона Шпаније.

Могао је то да уради и тим Марселина Гарсије Торала, али је госте са "Местаље" у завршници тешког дуела са по мокром игралишту стигао умор, што је Симеонеова "герила" препознала и изборила 14. победу у 17 мечева код куће - 3:2 (1:1).

Барса је 24 сата раније победила Алавес као гост, али је Кореа трећим голом у Ла Лиги ове сезоне натерао Каталонце да "врате шампањац у киблу", бар до суботе и меча са Левантеом.

Упркос поразу, "слепе мишеве" у припреми двомеча полуфинала Лиге Европе са Арсеналом охрабриће голови постигнути вечерас у Атлетиковој новој тврђави, утолико што су црвено-бели до овог 34. кола Примере само седам пута вадили лопту из мреже као домаћини.

Домаћин је повео у 9. минуту након што је Родриго фантастично променио страну и оставио Хуанфрана потпуно самог са лоптом на десној страни, а ветеран упутио прецузан центаршут на петерац који је Алваро Мората кунг-фу ударцем успео да спусти у Нетову мрежу. Био је то његов шести првенствени гол од јануарског доласка на позајмицу из Челсија.

Кевин Гамеиро постигао је 27 голова за Атлетико за две године у Мадриду, али је прошлог лета морао да се пресели у Валенсију за свега 16 милиона евра, јер то није било довољно за Симеонеове стандарде. Рачунајући на додатни мотив код француског центарфора, Марселино га је уврстио у стартну поставу за гостовање бившем клубу и тренеру и гледао како Гамеиро у 36. минуту постиже погодак за 1:1 после плеса Сантија Мине и соло акције у којој су "страдала" двојица дефанзиваца.

Мина је могао и сам да савлада Јана Облака, али се одлучио за пас према Гамеиру и прихватио улогу асистента.

Овај резултат остао је на снази до 49. минута, када је одбрана Валенсија "пукла" на супротном боку, одакле је Томас Лемар левом ногом погодио "у чело" колегу из репрезентације Француске, Антоана Гризмана и помогао му да постигне 15. гол у Ла Лиги ове сезоне, а 21. у свим такмичењима.

Симеоне је после тога мало "претумбао" тим, увођењем Корее и Томаса Партија појачао везни ред, али му то није обезбедило "рутински крај утакмице", напротив. Арбитар Алехандро Гонзалес Гонзалес с правом је показао на белу тачку у 76. минуту када је Саул Нигез лаком спречио "чист" Гамеиров погодак за 2:2, али не и капитена Валенсије да минут касније савлада Облака и десетим голом у сезони врати егал на семафору.

Марселино је до тог тренутка повукао само једну измену, па остаје нејасно како није препознао да екипа пада и да се тежиште игре враћа пред Нета, човека који заиста ништа није могао у 82. минуту када се Кореа појавио у простору између две линије тима и послао јак, а прецизан ударац под пречку за бурно славље подно северне трибине стадиона.

За Валенсију би и бод био драгоцен у трци са Хетафеом и Севиљом за четвртом позицијом, односно пласманом у Лигу шампиона, али...

Није био пун стадион Ванда Метрополитано у Мадриду због временских услова, али они који су били могли су заиста да уживају у игри свог тима и генерално утакмици Атлетика против Валенсије и победи од 3:2 (1:1). У једном моменту је деловало да ће Валенсија довести Барсу на ивицу освајања титуле, али су Јорганџије са три бода одржале наду, то јест - више теорију, да могу да запрже чорбу Каталонцима.

Одлучујући моменат је био у 81. минуту. Томас Парти се лепо заградио на средини, послао је лопту до Анхела Корее, а овај је прелепим пласирањем послао лопту у мрежу Валенсије за 3:2 и велико славље и играча и навијача Јорганџија.

Успео је тим Чола Симеонеа да задржи барем наду да може до титуле. То је највише што је и могао да добије вечерас. Да је остало 2:2, све би било практично готово. Мада и овако Јорганџије немају много шансе.

Ипак, само пар минута раније је деловало да неће успети. Јер, Валенсија је у 77. минуту добила пенал после ВАР-а (оправдано), а Дани Парехо је изједначио на 2:2 у том моменту. Деловало је да ће Валенсија извући бод, али је Анхел ноћас сачувао Атлетико. Прва два гола за Атлетико су дали Алваро Мората у деветом минуту и Антоан Гризман у 49. За Валенсију је стрелац у првом полувремену био Кевин Гамеиро.

Извукао се Атлетико без Гризмана против Еибара у прошлом колу, а вечерас је искористио играње сјајног Француза и он је важним голом допринео победи.  На старту другог полувремена при резултату 1:1 лопта је дошла до Лемара, овај је центрирао, нашао је Гризмана на другој стативи, а Француз је ударцем главом успео да погоди мрежу Слепих мишева.

Није било лако ниједној од екипа да играју, терен је био клизав, али на крају је Атлетико успео у својој намери. Има шансу за титулу. Али, она није велика. Касни девет бодова за Барсом на четири кола до краја. Не делује превише реално. Али, свакако да ће екипа Чола Симеонеа дати све од себе и покушати да учини све што може.

Са друге стране, овај пораз ће доста коштати Валенсију у борби за четврто место које води у Лигу шампиона.  Сада касне два бода у односу на Хетафе, а имају утакмицу више. Севиља има исти број бодова (52), али и меч мање.

Анхел чувар је сачувао Јорганџије вечерас...

Ла лига, 34. коло:

Ат. Мадрид – Валенсија 3:2 (1:1)
(Мората 9, Гризман 49, Кореа 81 - Гамеиро 36, Парехо 77п)

20.30 Еспањол – Селта
20.30 Леганес – Ат. Билбао
21.30 Леванте – Бетис

четвртак:

19.30 Севиља – Рајо Ваљекано
20.30 Реал Сосиједад – Виљареал
21.30 Хетафе – Реал Мадрид

уторак:

Алавес – Барселона 0:2 (0:0)
(Алења 54, Суарес 60)

Ваљадолид – Ђирона 1:0 (0:0)
(Мичел 67)

Уеска – Еибар 2:0 (0:0)
(Енрик 54, Авила 75)

Табела: Барселона (+1) 80, Атлетико (+1) 71, Реал 64, Хетафе 54, Валенсија (+1) 52, Севиља 52, Атлетик 46, Алавес (+1) 46, Бетис 43, Еспањол 42, Сосиједад 41, Леганес 41, Еибар (+1) 40, Виљареал 36, Ваљадолид (+1) 35, Селта 35, Ђирона (+1) 34, Леванте 34, Уеска (+1) 29, Рајо Ваљекано 28.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар