ŠPA: Atletiko slavi Koreu, Valensiji izmiče LŠ!

Fudbaleri Atletiko Madrida pobedili su Valensiju sa 3:2, u 34. kolu španske La Lige.  Anhel čuva Atletikovu teoriju za titulu! Fantastičan duel na stadionu Vanda Metropolitano - 3:2 za Jorgandžije protiv Valensije.  "Metropolitano" popustio po pljusku: Goleada u Madridu! Atletiko je do ove srede uveče sedam puta vadio loptu iz mreže kao domaćin. Presudio je Korea lepim golom u 82. minutu za odlaganje Barsine proslave titule.

Fudbal 24.04.2019 | 21:50
ŠPA: Atletiko slavi Koreu, Valensiji izmiče LŠ!
Izabranici Čola Simeonea do trijumfa su došli golovima Morate u devetom, Grizmana u 49. i Koree u 81. minutu.

Valensija je uspela dva puta da se vrati, prvo u 36. preko Gameira, a potom u 77. preko Pareha, međutim nisu uspeli i treći put.

Atletiko je ostvario 21. pobedu u sezoni i sada imaju 71 bod, devet manje od prvoplasirane Barselone. Na drugoj strani Valensija je šesta sa 52 i zaostaje dva boda za Hetafeom, koji se nalazi na mestu koje vodi u Ligu šampiona.

Madriđani u narednom kolu čekaju Valjadolid, dok će Valensija ugostiti Eibar.

Atletiko Madrid dva puta je dolazio u vođstvo, Valensija dva puta izjednačavala rezultat, ali je poslednji udarac po "provali oblaka" u prestonici Španije, ipak, zadao tim Dijega Simeonea.

Njegov rezervista Anhel Korea postigao je lep gol udarcem sa distance u 82. minutu, razgalio 43.530 navijača na tribinama "Metropolitana" i bar do vikenda odložio promociju Barselone u novog-starog šampiona Španije.

Mogao je to da uradi i tim Marselina Garsije Torala, ali je goste sa "Mestalje" u završnici teškog duela sa po mokrom igralištu stigao umor, što je Simeoneova "gerila" prepoznala i izborila 14. pobedu u 17 mečeva kod kuće - 3:2 (1:1).

Barsa je 24 sata ranije pobedila Alaves kao gost, ali je Korea trećim golom u La Ligi ove sezone naterao Katalonce da "vrate šampanjac u kiblu", bar do subote i meča sa Levanteom.

Uprkos porazu, "slepe miševe" u pripremi dvomeča polufinala Lige Evrope sa Arsenalom ohrabriće golovi postignuti večeras u Atletikovoj novoj tvrđavi, utoliko što su crveno-beli do ovog 34. kola Primere samo sedam puta vadili loptu iz mreže kao domaćini.

Domaćin je poveo u 9. minutu nakon što je Rodrigo fantastično promenio stranu i ostavio Huanfrana potpuno samog sa loptom na desnoj strani, a veteran uputio precuzan centaršut na peterac koji je Alvaro Morata kung-fu udarcem uspeo da spusti u Netovu mrežu. Bio je to njegov šesti prvenstveni gol od januarskog dolaska na pozajmicu iz Čelsija.

Kevin Gameiro postigao je 27 golova za Atletiko za dve godine u Madridu, ali je prošlog leta morao da se preseli u Valensiju za svega 16 miliona evra, jer to nije bilo dovoljno za Simeoneove standarde. Računajući na dodatni motiv kod francuskog centarfora, Marselino ga je uvrstio u startnu postavu za gostovanje bivšem klubu i treneru i gledao kako Gameiro u 36. minutu postiže pogodak za 1:1 posle plesa Santija Mine i solo akcije u kojoj su "stradala" dvojica defanzivaca.

Mina je mogao i sam da savlada Jana Oblaka, ali se odlučio za pas prema Gameiru i prihvatio ulogu asistenta.

Ovaj rezultat ostao je na snazi do 49. minuta, kada je odbrana Valensija "pukla" na suprotnom boku, odakle je Tomas Lemar levom nogom pogodio "u čelo" kolegu iz reprezentacije Francuske, Antoana Grizmana i pomogao mu da postigne 15. gol u La Ligi ove sezone, a 21. u svim takmičenjima.

Simeone je posle toga malo "pretumbao" tim, uvođenjem Koree i Tomasa Partija pojačao vezni red, ali mu to nije obezbedilo "rutinski kraj utakmice", naprotiv. Arbitar Alehandro Gonzales Gonzales s pravom je pokazao na belu tačku u 76. minutu kada je Saul Nigez lakom sprečio "čist" Gameirov pogodak za 2:2, ali ne i kapitena Valensije da minut kasnije savlada Oblaka i desetim golom u sezoni vrati egal na semaforu.

Marselino je do tog trenutka povukao samo jednu izmenu, pa ostaje nejasno kako nije prepoznao da ekipa pada i da se težište igre vraća pred Neta, čoveka koji zaista ništa nije mogao u 82. minutu kada se Korea pojavio u prostoru između dve linije tima i poslao jak, a precizan udarac pod prečku za burno slavlje podno severne tribine stadiona.

Za Valensiju bi i bod bio dragocen u trci sa Hetafeom i Seviljom za četvrtom pozicijom, odnosno plasmanom u Ligu šampiona, ali...

Nije bio pun stadion Vanda Metropolitano u Madridu zbog vremenskih uslova, ali oni koji su bili mogli su zaista da uživaju u igri svog tima i generalno utakmici Atletika protiv Valensije i pobedi od 3:2 (1:1). U jednom momentu je delovalo da će Valensija dovesti Barsu na ivicu osvajanja titule, ali su Jorgandžije sa tri boda održale nadu, to jest - više teoriju, da mogu da zaprže čorbu Kataloncima.

Odlučujući momenat je bio u 81. minutu. Tomas Parti se lepo zagradio na sredini, poslao je loptu do Anhela Koree, a ovaj je prelepim plasiranjem poslao loptu u mrežu Valensije za 3:2 i veliko slavlje i igrača i navijača Jorgandžija.

Uspeo je tim Čola Simeonea da zadrži barem nadu da može do titule. To je najviše što je i mogao da dobije večeras. Da je ostalo 2:2, sve bi bilo praktično gotovo. Mada i ovako Jorgandžije nemaju mnogo šanse.

Ipak, samo par minuta ranije je delovalo da neće uspeti. Jer, Valensija je u 77. minutu dobila penal posle VAR-a (opravdano), a Dani Pareho je izjednačio na 2:2 u tom momentu. Delovalo je da će Valensija izvući bod, ali je Anhel noćas sačuvao Atletiko. Prva dva gola za Atletiko su dali Alvaro Morata u devetom minutu i Antoan Grizman u 49. Za Valensiju je strelac u prvom poluvremenu bio Kevin Gameiro.

Izvukao se Atletiko bez Grizmana protiv Eibara u prošlom kolu, a večeras je iskoristio igranje sjajnog Francuza i on je važnim golom doprineo pobedi.  Na startu drugog poluvremena pri rezultatu 1:1 lopta je došla do Lemara, ovaj je centrirao, našao je Grizmana na drugoj stativi, a Francuz je udarcem glavom uspeo da pogodi mrežu Slepih miševa.

Nije bilo lako nijednoj od ekipa da igraju, teren je bio klizav, ali na kraju je Atletiko uspeo u svojoj nameri. Ima šansu za titulu. Ali, ona nije velika. Kasni devet bodova za Barsom na četiri kola do kraja. Ne deluje previše realno. Ali, svakako da će ekipa Čola Simeonea dati sve od sebe i pokušati da učini sve što može.

Sa druge strane, ovaj poraz će dosta koštati Valensiju u borbi za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona.  Sada kasne dva boda u odnosu na Hetafe, a imaju utakmicu više. Sevilja ima isti broj bodova (52), ali i meč manje.

Anhel čuvar je sačuvao Jorgandžije večeras...

La liga, 34. kolo:

At. Madrid – Valensija 3:2 (1:1)
(Morata 9, Grizman 49, Korea 81 - Gameiro 36, Pareho 77p)

20.30 Espanjol – Selta
20.30 Leganes – At. Bilbao
21.30 Levante – Betis

četvrtak:

19.30 Sevilja – Rajo Valjekano
20.30 Real Sosijedad – Viljareal
21.30 Hetafe – Real Madrid

utorak:

Alaves – Barselona 0:2 (0:0)
(Alenja 54, Suares 60)

Valjadolid – Đirona 1:0 (0:0)
(Mičel 67)

Ueska – Eibar 2:0 (0:0)
(Enrik 54, Avila 75)

Tabela: Barselona (+1) 80, Atletiko (+1) 71, Real 64, Hetafe 54, Valensija (+1) 52, Sevilja 52, Atletik 46, Alaves (+1) 46, Betis 43, Espanjol 42, Sosijedad 41, Leganes 41, Eibar (+1) 40, Viljareal 36, Valjadolid (+1) 35, Selta 35, Đirona (+1) 34, Levante 34, Ueska (+1) 29, Rajo Valjekano 28.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar