Дејо о ЦГ фудбалу...

Пола клубова нема ни чуњеве за тренинг. Млади играчи морају прво у Звезду и Партизан, па онда даље! Савићевић брутално искрен о стању у црногорском фудбалу!

Фудбал 25.04.2019 | 12:30
Дејо о ЦГ фудбалу...
Лоше је стање у црногорском фудбалу. Толико је лоше да и Дејан Савићевић признаје да горе тешко да може. Некадашњи геније из играчких дана није од оних функционера што воле да „крече“ стварност, да причају оно што није. Напротив, какав је био као фудбалер, такав је и данас као председник савеза, без длаке на језику, сурово искрен и отворен.

И зато на питање у интервјуу за Вијести колико је задовољан стањем у црногорском фудбалу, поготово у млађим категоријама, где упадљиво постоје велики проблеми, јер врело талената као да пресушује,Савићевић прича потпуно отворено.

„Никако! Са стањем какво је тренутно у омладинском фудбалу - никако! Пре месец Мојаш Радоњић, који је за то задужен од стране Извршног одбора ФСЦГ, обишао је и погледао све клубове који се такмиче под нашим окриљем, све кадетске и омладинске екипе. То је на тако ниском нивоу, поражавајуће! Ево један пример: ниједна екипа у Црној Гори нема висећу лопту за ударање главом. Онда је све јасно. Већина екипа нема ни препреке, препоне, штапове, чуњеве, капице... А да не причамо о неким већим количинама лопти. То је поражавајуће … Оно што је евидентно јесте да су нам те млађе селекције физички, или да тако кажем тркачки, слабије од осталих. Ајде, могу да разумем да су у том сегменту испред нас Немачка, Енглеска и Француска, али наше селекције су у заостатку и за екипама из окружења, што не би требало да буде. Мислимо да тај рад са млађим категоријама треба поправити. Треба га много, много поправити”.

Савићевић је огорчен што деца данас више не играју фудбал испред зграде, на улици, где су се некада брусили таленти једнако колико и у млађим категоријама клубова.

“Ја сам и поред тренинга, као и сви из моје генерације, и Брновић, и Јановић, и Мугоша..., Сви смо играли фудбал испред зграде. Сви! Они што су тренирали кошарку играли су испред зграде кошарку, а ми што смо тренирали и волели фудбал, играли смо фудбал. То је разлика како је било некад, а како је сад. Пре су били слаби услови, сећам се на Цвијетином бријегу је била толика прашина да нам је после тренинга пљувачка била жута од прашине. Сад је то све боље, али деца више не играју на полигонима или испред куће... На Полигону малих спортова сада нико не игра, а пре ниси могао да дођеш на ред. Сад имаш места кад хоћеш и где хоћеш, нико не игра”.

Љут је Дејан и што најбољи црногорски клубови више не форсирају младе играче. А и он је као голобрад засијао на великој сцени и то оне велике Југославије, у једној од најјачих лига Европе.

“Имате тренера који кажу - да не изгоре. Имате и таквих филозофа код нас. Узмите Сутјеску за пример: прошле године је одиграла четири међународне утакмице и ниједан играч испод 21 године није почео утакмицу. Ниједан! Значи, да не би ни у домаћој лиги почињао ниједан. Све се тотално променило. Ми се боримо да млађи играчи ипак добију шансу. Лига нам је таква каква је, боље је улагати у младе играче, него у неке старе, који се не могу ни продати”.

Све је мање црногорских играча који долазе у Црвену звезду и Партизан. Некада је то био незаобилазан пут којим су ишли Савићевић, Мијатовић, Брновићи… Први човек ФСЦГ сматра да би тако требало да буде и данас.

“Мислим да би, као и у моје време, наши играчи требало да иду или у Звезду, или у Партизан, или у Динамо. Али, оно што сам приметио код наших фудбалера је да сви они који су пошли у Звезду или Партизан, мисле да је тамо крај. Нису схватили да је то само једна степеница ка „путу у рај” - како је волим да кажем - где обезбедите и себе и фамилију. Него, они се зауставе у Београду, задовоље се тиме и мисле да је завршена сва фудбалска прича. Било је доста таквих примера, а било је и примера играча који су отишли напоље и промашили клубове. Ту пре свих мислим на Бакића и Ђорђевића, па и мали Александар Бољевић тек у посљедњих годину и по дана има прилику да игра и види се колико је напредовао. Јер, ако не играш, нема напретка. Видим да је и Ђорђевић сад поново почео да даје голове, игра. Па и Вешовић је лутао док се није скрасио у Ријеци и одиграо врхунски, продао се, а сад исто игра добро у Легији. За младог играча најбитније је да игра, да не направи паузу као што су правили одређени млади играчи, губили се, па траже себе, па можда поједини и дан данас траже себе. Велике су паре и ја их разумем на неки начин, јер неколико играча су по одласку из Црне Горе, кад су прескочили Звезду и Партизан, направили уговоре за поштовање и нормално је што су поступили тако. Али, нажалост, у каријери су стагнирали”, нагласио је Дејан Савићевић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар